El Moodle a la intranet. Creació d'un curs

Moodle és un entorn d'ensenyament i aprenentatge. Té un disseny modular, la qual cosa facilita que es pugui adaptar als diferents tipus d'estudis i als diversos estils docents. Inclou, entre altres, mòduls per a la distribució de materials educatius, diaris d'aprenentatge, mòduls per a la realització de debats, mòduls per a xats, wikis, glossaris, mòduls per a la gestió i l'avaluació dels treballs dels estudiants, etc.

El paquet Moodle manté per separat el contingut de l'aparença o la presentació final i disposa de les eines necessàries per gestionar aquests continguts.

En aquest curs no pretenem que els usuaris siguin experts en la creació d'aules virtuals a través de Moodle, però sí que volem aconseguir d'introduir-los en la creació d'un curs gestionat dins de la intranet de centre tot fent ús, de forma indirecta, del Moodle. D'aquesta manera podran oferir recursos als estudiants i proposar activitats que poden ser avaluades i gestionades des del propi entorn.

Abans de començar a fer res amb el Moodle, cal crear un curs. Moodle treballa a base de cursos que gestionen un o més docents i estudiants o participants que no poden sinó realitzar les activitats que els ha inserit el professorat i consultar els recursos que se'ls ha facilitat. Per tant, el que fa Moodle és donar eines per editar i organitzar una multiplicitat de recursos que veurem més endavant.

En aquesta pràctica veureu com es pot accedir al Moodle des la intranet amb validació única i provareu de crear un curs de Moodle.

Entreu a la intranet de pràctiques amb el perfil de professorat.

Hi trobareu un bloc que us donarà accés al Moodle. Si encara no heu accedit mai al Moodle des de la intranet, el més probable és que el bloc sigui diferent al que es mostra a sota. Això passa perquè el Moodle encara no us reconeix com a usuari/ària.

Accés al Moodle

Un cop hi hagueu accedit, se us mostrarà en el bloc la llista de cursos de Moodle als quals teniu accés i des d'on podreu entrar amb un simple clic.

Feu clic a l'enllaç Vés al Moodle i ompliu la fitxa que se us presentarà (la fitxa només us sortirà la primera vegada que accediu al Moodle).

Tindreu la possibilitat de crear un nou curs en què vosaltres sereu el professorat responsable.

Premeu a sobre de Afegeix un nou curs.

 Afegir un curs nou

Ara és el moment de configurar el curs que es vol crear sota els paràmetres que es desitgin.

En ser una pràctica inicial de Moodle, us proposem alguna opció de les més adequades.

Com a nom del curs escriviu el vostre nom d'usuari/ària.

En el Resum redacteu una breu descripció qualsevol del curs de prova.

El format del curs que sigui el de Format per temes.

En l'apartat Nombre de setmanes/temes, amb 3 serà suficient.

Nombre de setmanes/temes

La resta de possibilitats les podeu deixar tal i com el propi Moodle us suggereix, tot vetllant que les dates siguin les adequades per tal que el curs sigui visionat en el moment que decidiu.

Resta d'opcions

Observeu la mida màxima dels fitxers que els participants al curs podran trametre. És important saber limitar adequadament aquesta opció per tal de no sobrecarregar el curs de fitxers massa grans.

Límit en la mida dels fitxers

Assegureu-vos que heu emplenat tots els camps obligatoris i feu clic al botó Desa els canvis.

Deseu els canvis

Des d'aquest moment teniu accés al curs creat per vosaltres.

Entreu al curs i observeu-ne el resultat.

Resultats de la creació del curs nou

Premeu a sobre de l'opció Sortida i sortireu del Moodle.

Des de la intranet de pràctiques, si torneu a accedir a Moodle, observareu que anireu directament als cursos als quals teniu accés.

Accés al Moodle des de la intranet

Aneu a la intranet i busqueu el bloc de Moodle.

Comproveu si el curs que acabeu de crear surt a la llista de cursos disponibles. Si no és així, feu clic al l'enllaç Regenera del bloc de novetats (recordeu que la informació dels blocs està emmagatzemada i que es regenera de forma automàtica cada cert temps, però que sempre podeu forçar la regeneració des d'aquest enllaç).

Feu clic a la icona informativa que hi ha a la dreta del títol del curs. S'hi us mostrarà la informació del curs.

Feu clic a l'enllaç amb el nom del curs i observeu que accediu directament al curs i que, a més, esteu validats a Moodle. Recordeu que fa un moment us hem demanat que sortíssiu de la sessió de Moodle?

Heu creat un curs de Moodle, però si ho desitgeu podeu crear-ne algun altre per fer proves.

Sempre que entreu a Moodle des de la intranet tindreu les sessions del Moodle i la intranet actives. Quan vulgueu sortir recordeu de tancar les dues sessions. Altrament, correu el risc que algú pugui entrar en el vostre compte de la intranet o del Moodle.