El correu intern

En el mòdul 1 heu utilitzat el correu intern de la intranet de formació per comunicar-vos amb el vostre formador/a i, possiblement també, amb altres alumnes del curs. Per tant, ja heu practicat les funcionalitats més bàsiques d'aquest aplicatiu. En aquesta pràctica aprofundireu en l'ús del correu intern de la intranet i veureu com se'n pot treure el màxim profit.

En un centre docent, l'avantatge més interessant del correu intern és que podeu disposar d'un espai de comunicació telemàtic personal i privat amb tot l'alumnat i el professorat del centre, sense necessitat d'haver de donar una adreça de correu externa.

Adjunció de fitxers amb els missatges

Una opció molt interessant de la bústia personal és l'enviament de fitxers adjunts. En un mateix missatge s'hi poden adjuntar fins a tres fitxers i fer-ho és molt simple, ja que n'hi ha prou amb triar els fitxers que es volen enviar des dels botons Navega… que hi ha al final del formulari de redacció del missatge.

Enviament de fitxers adjunts

Accediu a la intranet de pràctiques amb el perfil de professorat.

Entreu a l'espai de bústia personal i proveu d'enviar-vos un missatge a vosaltres mateixos que contingui un fitxer adjunt.

Aneu a la llista de missatges, llegiu el missatge que us acabeu d'enviar i descarregueu-vos el fitxer adjunt.

Atenció: Els administradors de la intranet tenen la capacitat de desactivar aquesta opció a grups concrets d'usuaris. Per tant, a la intranet del teu centre pot ser que no tinguis accés als camps necessaris per fer l'enviament de fitxers al servidor.

Marcatge, desmarcatge i esborrat de missatges

De missatges en podeu rebre de moltes menes, alguns de més interessants que d'altres. Pot ser que alguns dels missatges que rebeu necessitin una atenció especial i que convingui marcar-los per donar-los importància o rellevància. Podeu posar una bandera als missatges Bandera per marcar un missatge i així destacar-los de la resta. Per marcar un missatge o un conjunt de missatges de la llista cal marcar el quadre de selecció que hi ha l'esquerra del tema del missatge i fer clic al botó Marca/desmarca.

Marcatge de missatges

El procediment per eliminar la marca d'un missatge o conjunt de missatges és exactament el mateix.

També podeu marcar o desmarcar un missatge si feu clic a la zona que ocupa la bandera.

Per esborrar missatges cal seleccionar-los amb el quadre de selecció i fer clic al botó Esborra.

Esborrat de missatges

Entreu a la bústia de correu intern de la intranet de pràctiques i proveu les opcions d'esborrament i marcatge de missatges.

Si bé podeu esborrar els missatges que hi ha a la llista d'enviats, aquests missatges arribaran igualment als seus destinataris, tot i constar que encara que no els han llegit. Quan es fa clic al botó d'enviar un missatge, ja no hi ha volta enrere!

El bloc d'elements marcats

A la pràctica 4 del mòdul 1 s'ha parlat del blocs de novetats. En aquest bloc es mostren i s'enllacen, també, els elements de la intranet que han estat marcats. Així, accedir a aquests elements és fàcil i ràpid perquè sempre els teniu a mà.

Bloc d'elements marcats

Dins del bloc, els elements marcats es poden mostrar de dues maneres diferents: de forma resumida i de forma estesa.

La forma resumida la teniu en la imatge anterior. La forma estesa la teniu en la imatge de sota.

Bloc d'elements marcats en la forma estesa

Per veure els detalls heu de marcar l'opció Vull que en el bloc d'elements marcats es mostrin els detalls des d'El meu compte en el menú horitzontal. Recordeu que heu d'entrar en aquest apartat quan heu pujat el vostre avatar a la intranet de formació.

Emoticones als missatges

Els missatges admeten icones petites. Això, però, no sempre és així, ja que depèn de la configuració de la intranet. Si la intranet que utilitzeu té aquesta opció configurada podreu fer servir aquestes icones per tal que surtin a la llista de missatges enviats.

Emoticones als missatges

Per enviar una icona amb el missatge, cal marcar el camp d'opció que hi ha just davant de la icona que es vol trametre.

També podreu arrossegar les icones a la zona de redacció del missatge i quedaran inserides en el text.

Entreu a la intranet de pràctiques i proveu les opcions d'ús de les emoticones que s'han explicat a base d'enviar-vos missatges a vosaltres mateixos.

Enviament de missatges a múltiples usuaris

En el mòdul 1 heu experimentat la manera d'enviar missatges a una sola persona. Per fer-ho només calia omplir el formulari d'enviament i fer clic al botó Tramet. El que possiblement no heu provat és l'enviament a múltiples usuaris.

Només podreu enviar missatges a múltiples usuaris si teniu els permisos adequats per fer-ho. Si és així, podreu escollir el grup i subgrup d'usuaris al qual voleu enviar un missatge privat des de la finestra:

Tria del grup i subgrup als membres dels quals s'envia missatges

Si a aquesta finestra no hi teniu l'opció de triar grups o subgrups d'usuaris, els destinataris del missatge seran, només, les persones que poseu en el camp A del formulari.

Una altra manera d'enviar missatges a múltiples usuaris és escrivint dins del camp A del formulari la llista de noms d'usuaris separats per comes.

Si voleu, també podeu optar per fer una combinació de les dues opcions d'enviament múltiple que s'han explicat.

Enviament de múltiples missatges

Entreu a la intranet de pràctiques amb el perfil de professorat i envieu un missatge a tot l'alumnat d'aula. Tingueu en compte que amb això enviareu un missatge a la resta d'alumnes de la vostra aula, per tant, intenteu explicar alguna cosa que sigui més o menys interessant :-).

Sortiu de la intranet de pràctiques i torneu-hi a accedir amb el perfil d'alumnat.

Comproveu que el missatge que heu enviat abans des del perfil de professorat, us ha arribat.

Entreu a la intranet de formació, aneu al mòdul de missatges privats i observeu que no teniu la possibilitat d'enviar missatges privats a grups i subgrups d'usuaris.

Manteniment de la bústia

El nombre de missatges que pot contenir la bústia pot estar limitat. Per tant, convé que regularment feu neteja dels missatges vells que ja no necessiteu.

En cas que aquesta limitació existeixi, que és el més probable, a la part inferior de la llista de missatge rebuts i enviats hi apareixerà el nombre total de missatges que teniu emmagatzemats en cadascuna de les llista i el percentatge de quota d'emmagatzematge consumit.

Missatges emmagatzemats i quota gastada

A la pràctica 1 del mòdul 4 treballareu aspectes relacionats amb l'enviament de missatges correctes.