El mòdul principal Intraweb
La intranet incorpora un conjunt de mòduls coneguts genèricament com a mòduls Intraweb, que han estat desenvolupats en el marc del projecte Intraweb amb la finalitat d'aportar a la intranet, funcionalitats d'interès per a un centre educatiu que no són proporcionades pels mòduls disponibles a Internet.
Cadascun d'aquests mòduls és independent dels altres. Això significa que es pot desactivar i/o esborrar un mòdul i treballar amb la resta sense problema. Només n'hi un que no segueix aquesta regla i del qual depenen la resta. És el mòdul principal Intraweb, l'iw_main.
En la programació dels diferents mòduls Intraweb hi ha fragments de codi que es repeteixen sovint. Per evitar duplicitats, aquests fragments s'han ubicat dins del mòdul principal, on resten disponibles per a la resta de mòduls. Aquesta estratègia permet fer el codi més eficient i més fàcil de mantenir.
Així mateix, hi ha alguns paràmetres de configuració que són comuns a tots els mòduls IW i es gestionen des de dins del mòdul principal.
El mòdul principal també aporta una altra funcionalitat a la intranet: una memòria cau pels blocs que depenen dels mòduls IW i pel menú del mòdul iw_vhmenu.
L'objectiu de la memòria cau és agilitzar la navegació evitant que es realitzin operacions repetides que, generalment, es poden evitar perquè donen el mateix resultat. El principi de funcionament és senzill: si un bloc no ha canviat, no cal tornar-lo a construir. N'hi ha prou amb mostrar-lo de nou.
Un problema al que s'enfronten les memòries cau és la impossibilitat de saber amb precisió el moment adequat per actualitzar la informació. Això fa que, de vegades, es mostrin dades antigues quan la informació ja ha canviat. La memòria cau del mòdul principal venç cada 10 minuts. Passat aquest temps, es reconstrueixen tots els blocs. Addicionalment, hi ha una manera de forçar-ne el venciment.
Aquesta memòria cau del mòdul principal és la culpable de que quan es genera contingut nou, no aparegui immediatament en el bloc de novetats. Només hi ha una excepció: quan el contingut nou el genera el propi usuari/ària.
A més del que s'ha explicat fins ara, el mòdul principal, incorpora un conjunt de funcionalitats que es descriuen més avall.
El bloc de novetats i marcats
En una intranet funcionant a ple rendiment es genera molta informació nova que els diferents usuaris han de consultar i que es troba repartida pels diferents mòduls. Per tal de facilitar l'accés a aquesta informació, el mòdul principal aporta un bloc a la intranet que informa als usuaris de l'existència d'informació nova en els mòduls IW.
Aquest bloc, a més, té una segona funció: mostrar enllaços als continguts marcats.
Els mòduls IW permeten als usuaris "marcar" determinats continguts. Una intervenció en un fòrum, un missatge intern, etc. poden ser marcats. La funció d'aquestes marques és que els usuaris puguin localitzar ràpidament aquests continguts. Cada vegada que un usuari/ària marca un contingut, en el bloc de novetats i marcats apareix un enllaç a aquest contingut.
Per tant, el bloc es divideix en dues parts: la superior, que conté enllaços a continguts als quals té accés l'usuari/ària però que encara no ha visitat, i la inferior, que conté enllaços a continguts que l'usuari/ària ha marcat per tal de poder-los localitzar ràpidament amb posterioritat.
Observeu a la imatge que el bloc té dos enllaços a la part inferior amb els textos Regenera i Configura.
L'enllaç Regenera fa que la memòria cau dels mòduls IW s'esborri i que el continguts dels blocs lligats a aquests mòduls i del menú de la capçalera s'actualitzin.
⇒ Entreu a la intranet amb qualsevol usuari/ària. Es proposa entrar com a admin.
⇒ Feu clic a l'enllaç Regenera.
⇒ Quan la pàgina s'hagi acabat de carregar, premeu la tecla F5.
En els dos casos, la pàgina és carregarà de nou. Però en el primer, la càrrega serà una mica més lenta degut a que s'ha forçat el venciment de la memòria cau dels mòduls IW. Si el servidor respon amb rapidesa, és fàcil que no noteu la diferència, ara bé, a nivell de servidor el fet de que totes les intranet facin servir aquesta memòria cau té un efecte rellevant en el temps de resposta.
L'enllaç Configura del bloc de novetats i marcats permet, a cada usuari/ària, configurar diversos paràmetres del seu compte lligats als mòduls IW. Cada usuari/ària els pot configurar segons la seva conveniència.
⇒ Feu clic a l'enllaç Configura.
Obtindreu una pantalla com aquesta:
L'opció Vull que en el bloc d'elements marcats es mostrin els detalls, si està marcada, fa que els elements marcats que apareixen en el bloc mostrin informació addicional. Cal anar amb compte perquè això fa créixer molt la mida del bloc.
L'opció Vull estar subscrit a les novetats, si està marcada, fa que la intranet enviï un missatge de correu electrònic diari a l'usuari/ària amb el resum de les novetats que encara no ha vist. És important aclarir que aquests missatges només s'envien si el mòdul d'enviament de missatges, el mòdul Mailer, està ben configurat i s'executa un fitxer de cron de forma regular. Més endavant en el curs veureu com fer que la intranet pugui enviar correu.
Davall aquestes dues opcions trobareu el lloc on cada usuari/ària pot configurar el seu avatar. Un avatar és una imatge associada a l'usuari/ària que es mostra en els mòduls IW juntament amb els continguts que ha introduït: intervencions als fòrums, missatges interns, etc. És desitjable que sigui una foto de la persona, però hi ha qui no se sent còmode posant una foto i prefereix utilitzar algun altre tipus d'imatge.
Inicialment, els usuaris no tenen avatar. Per canviar-lo només han de disposar d'una imatge amb extensió .gif, .jpg o .png, tant se val la seva mida.
⇒ Busqueu una imatge amb alguna d'aquestes extensions i poseu-la a l'escriptori del vostre ordinador. Podeu utilitzar la foto que vàreu pujar a la intranet de formació.
⇒ Feu clic al botó Navega
⇒ Localitzeu la imatge a la pantalla de navegació i seleccioneu-la.
⇒ Feu clic a la imatge amb el "tic" verd titulada D'acord.
En aquest punt poden passar dues coses: si la intranet està configurada per acceptar automàticament els canvis d'avatar, veureu la nova imatge. En cas contrari apareixerà com a pendent de validar.
La interfície d'administració
El mòdul principal no té interfície d'usuari, només en té d'administració. Això vol dir que el seu accés està limitat als administradors, amb l'excepció del bloc de novetats i marcats i del formulari de configuració de paràmetres personals, vistos anteriorment.
⇒ Si no ho heu fet, entreu a la intranet amb un usuari/ària administrador.
⇒ En el menú horitzontal de la capçalera, aneu a Administració i feu clic a l'opció Mòduls IW.
⇒ Localitzeu la icona d'accés al mòdul principal i feu-hi clic.
A l'administració del mòdul principal trobareu un menú horitzontal amb 4 opcions: Informació de les seqüències programades, Paràmetres de configuració, Sol·licituds de canvi d'avatar i Gestiona els fitxers. Per defecte s'obre la primera, que és on us trobeu ara.
Les seqüències programades
"Seqüències programades" fa referència a uns scripts de manteniment que s'han d'executar periòdicament, també coneguts com a cron.
Aquesta execució periòdica només és possible si els administradors del servidor (hipolit2, phobos, Àgora) programen la seva crida. En el cas d'hipolit2 aquesta programació no està feta, de manera que no es fa el manteniment automàtic. En canvi, a Àgora, es fa sempre sense haver de sol·licitar explícitament.
Un exemple de tasca duta a terme per aquests scripts és l'enviament per correu electrònic dels resums de les novetats als usuaris. Com que l'execució periòdica no està programada veureu un missatge com aquest:
⇒ Feu clic a l'enllaç Executa el cron ara.
El que acabeu de fer és dur a terme el manteniment de manera manual. Si hi hagués missatges de correu electrònic pendents, s'haurien enviat, suposant que la intranet estigués configurada per fer-ho. Si tot ha anat bé, veureu un missatge com aquest:
L'execució del cron s'ha de fer de manera automàtica. A phobos i a Àgora, si apareix un missatge d'error, hauríeu de notificar-ho en els fòrums del projecte Intraweb. En el cas d'hipolit2, com que és un entorn de formació, només es podrà executar el cron manualment.
Els paràmetres de configuració
⇒ Feu clic a l'opció Paràmetres de configuració del menú horitzontal del mòdul.
Entrareu a la pàgina des d'on es gestionen els paràmetres comuns dels mòduls IW juntament amb diversos paràmetres propis del mòdul principal.
El significat dels diferents paràmetres és el següent:
- Directori on buscar les fotos dels usuaris: Aquest directori conté les fotos dels usuaris de la vostra intranet en els formats gif, jpg o png. Aquestes fotos són els avatars que heu vist a l'apartat anterior. El nom de les fotos ha de coincidir amb el nom d'usuari que es fa servir per entrar a la intranet. Si pugeu les fotografies dels usuaris en aquesta carpeta, aquestes imatges sortiran a la capçalera d'algunes de les informacions que aquests usuaris enviïn. Per exemple en els missatges privats, en els enviaments en els fòrums, a les notes dels formularis…
- Els usuaris es poden canviar l'avatar: a l'apartat anterior heu vist com un usuari/ària es pot canviar la imatge que fa servir d'avatar (la foto). Si aquesta opció es desmarca, els usuaris no tindran accés a la part del formulari que permet canviar-la.
- El canvi d'avatar requereix validació per part d'un administrador/a: si aquesta opció està marcada, tots els intents de canvi d'avatar hauran de ser validats. En cas contrari, els nous avatars (fotos) estaran disponibles immediatament sense supervisió de ningú.
- Directori de fitxers temporals: En algunes accions que fa la intranet per al seu funcionament intern se li fa necessari disposar d'un directori on deixar-hi, temporalment, alguns fitxers. Normalment aquest directori el trobareu buit de contingut, però és convenient no esborrar-lo.
- Extensions permeses: En els mòduls IW que permeten adjuntar fitxers, només es podrà fer ús de les extensions que s'especifiqui en aquest apartat. Les diferents extensions permeses s'han de separar amb una línia vertical |. Per seguretat, no convé permetre extensions com exe, php o sh. Important: aquesta opció no afecta al mòdul Files, el qual té la seva pròpia configuració.
- Mida màxima dels fitxers: És la mida màxima dels fitxers que es poden enviar des dels mòduls IW. Si el servidor (hipolit2, phobos, Àgora) està configurat a nivell de sistema amb un límit inferior, s'aplicarà sempre el més restrictiu.
- Temps de vida de les variables d'usuari (dies): Hi ha alguns paràmetres generats durant la navegació dels usuaris que queden emmagatzemats de forma temporal a la base de dades de la intranet. Això fa possible que, en alguns casos, els usuaris trobin les configuracions d'alguns mòduls tal i com les havien deixat la darrera vegada que havien entrat a la intranet. El número que indica aquest paràmetre és el temps que aquestes variables es guarden a la base de dades. Si se supera aquest temps sense que l'usuari/ària hagi entrat al mòdul que les genera, s'esborren automàticament. Si un usuari/ària entra regularment a la intranet les seves variables no s'esborren mai. En canvi, si un usuari/ària està molt temps sense entrar a la intranet, se li esborren les variables de configuració i, la propera vegada que hi accedeixi, tindrà les configuracions per defecte. La raó d'aquest paràmetre és evitar que dades que ja no s'utilitzen, com per exemple dades de configuració d'usuaris que han estat donats de baixa, es mantinguin indefinidament a la base de dades ocupant espai innecessàriament.
- Text de l'encapçalament dels missatges automàtics amb les novetats: Com heu vist anteriorment, la intranet té la capacitat d'enviar als usuaris que ho desitgin resums diaris per correu electrònic de les novetats. Aquí hi podeu escriure el text que encapçala aquest missatge.
- Text del peu del missatge: Aquesta opció permet definir el text que hi ha en el peu del missatge, just després de la llista de novetats.
Les sol·licituds de canvi d'avatar
⇒ Feu clic a l'opció Sol·licituds de canvi d'avatar del menú horitzontal del mòdul.
Tal com heu vist a l'apartat anterior, una de les opcions de configuració del mòdul principal permet decidir si els canvis d'avatar s'han de validar o no. Si hi ha canvis pendents de ser validtas, els administradors són informats a través d'un enllaç del bloc de novetats i marcats. Si es fa clic en aquest enllaç, s'arriba a aquesta pàgina on us trobeu.
Si hi ha canvis per validar, veureu una taula semblant a la de la imatge.
Observeu que apareix el nom d'usuari de qui demana el canvi, l'avatar actual, l'avatar que proposa com a nou i dues opcions: aprovar l'avatar nou o desestimar-lo. Si s'aprova el canvi, l'avatar vell s'esborra i és substituït pel nou. Si es desestima, el nou s'esborra i es manté el vell.
Si a la columna de l'avatar actual apareix una imatge groga amb el text No image vol dir que l'usuari/ària no té avatar.
Si quan fèieu l'apartat del bloc de novetats i marcats heu pujat una imatge nova, ara veureu la sol·licitud de canvi d'avatar.
⇒ Si hi ha cap canvi d'avatar per validar, valideu-lo.
Els fitxers del lloc
Com heu vist anteriorment, la darrera opció del menú horitzontal del mòdul és Gestiona els fitxers. Inicialment, la gestió dels fitxers del lloc es feia en el mòdul principal, l'iw_main, però degut a la importància d'aquesta funcionalitat es va decidir moure-la a un mòdul apart: el mòdul Files (fitxers).
Malgrat tot, es va decidir mantenir l'enllaç que permet accedir a la gestió de fitxers des del mòdul principal i, per això, veieu aquesta opció en el menú, però la gestió dels fitxers la veureu a la pràctica següent.