Organitzar els recursos

Un curs de Moodle estructurat en setmanes o en temes (els cursos en format social són un xic diferents) té una part central amb:

  • Un bloc superior sense número de tema
  • Uns blocs amb un número cadascun, tants com nombre de temes hàgiu definit a "Preferències". Cadascun d'aquests blocs correspon a un tema (o una setmana en el format setmanal).

Bloc comú i cinc blocs de tema

A un curs hi poden haver força recursos i activitats que cal estructurar per facilitar a l'alumnat el seu ús. Moodle ofereix diverses eines i estratègies per a organitzar i estructurar aquests recursos, tot i que seran l'experiència i la pràctica que us faran trobar les més efectives.

Posar títols

Si heu estructurat el vostre curs en temes, a la part superior de cada un veureu una icona d'edició del resum que us permet escriure el títol corresponent (fins i tot hi podeu incloure una imatge motivadora, un enllaç,…):

Com posar el títol d'un tema

La funció de les etiquetes

Una etiqueta és accessible des del menú "Afegeix un recurs…" Es poden utilitzar amb diferents finalitats:

  • Escriure un subtítol dins d'un tema.
  • Separar els recursos de les activitats (amb paraules, una línia horitzontal,…)
  • Afegir imatges.
  • Inserir multimèdia, tal i com s'explica a la pràctica "Elements multimèdia".

Desplaçar els elements del curs

Imagineu que heu creat una activitat a un tema però ara el voleu enviar a un altre de diferent, o bé alterar l'ordre en el qual es presenta una sèrie de recursos. Com ho podeu fer? En activar l'edició, cada element editable té unes icones, cadascuna associada a una acció. N'hi ha dues que us facilitaran el desplaçament dels elements:

: Permeten moure cap a la dreta o l'esquerra els elements i trencar així la monotonia visual.

: Serveix per moure l'element amunt o avall dins el tema o també a un altre bloc, per exemple un tema anterior o posterior. Quan el cliqueu apareixen una sèrie de rectangles amb línia discontínua als quals podeu col·locar de nou l'element. Potser que la icona sigui diferent (amb dues fletxes creuades en perpendicular) i en aquest cas podeu moure l'element tot arrossegant-la.

Desplaçar elements

Ocultar / mostrar

De vegades no voldreu que els estudiants puguin accedir a tots els recursos que l'aula té en el mateix moment. Per exemple, podeu haver planificat el curs de manera que els estudiants no puguin accedir al tema 2 abans d'haver acabat el tema 1. Moodle us permet ocultar elements individuals o temes sencers als estudiants (tot i que vosaltres, com a professorat, sí que els veureu):

: Si al costat d'un element hi ha aquesta icona, els estudiants el poden veure. Si la cliqueu, ocultareu el recurs, activitat, tema o bloc corresponent.

: I al contrari, si al costat d'un element hi ha aquesta icona sabem que està ocult als estudiants i que per fer-lo visible hi heu de clicar.

Quan oculteu un tema esteu ocultant tots els elements que conté; quan el feu visible, podeu triar quins dels seus elements es mostraran als estudiants.

Moodle disposa de diverses eines per estructurar i organitzar els elements del curs: com els utilitzeu dependrà de la vostra experiència, però sempre heu de tenir en compte que l'objectiu és facilitar a l'estudiant l'accés als recursos que li proporcioneu.