Elements multimèdia

A Moodle no només podeu escriure text, afegir imatges o hiperenllaçar text: també hi podeu incloure altres elements multimèdia: el so, el vídeo i les presentacions de diapositives poden enriquir els vostres recursos, activitats o missatges, a més de ser recursos en sí mateixos.

Per poder inserir aquests elements multimèdia és necessari que la persona que tingui permisos d'administració del lloc Moodle hi hagi activat el filtre multimèdia.

Sempre que inclogueu elements multimèdia heu de cercar l'eficàcia comunicativa i la significació en relació amb els continguts. La inserció d'elements multimèdia innecessaris pot arribar a carregar visualment el curs i tenir un efecte distractor.

El so

Podeu inserir fitxers de so en format mp3 a qualsevol ítem del curs en el qual escriviu amb l'editor de text: etiquetes, pàgines web, enunciats de les tasques, preguntes dels qüestionaris,… En fer-ho apareix un reproductor que permet escoltar-los directament des de la pàgina.

El reproductor d'àudio

El reproductor (emmarcat en vermell) permet iniciar i aturar la reproducció del fitxer d'àudio (aquí no és actiu perquè es tracta d'una imatge).

Per afegir so als recursos i les activitats de Moodle el procediment és molt senzill:

  1. En primer lloc heu de tenir el fitxer mp3 desat a alguna carpeta de l'espai de fitxers del vostre curs o bé disposar de la URL del fitxer mp3 desat a un espai extern.
  2. Allà on vulgueu que aparegui inserit el so heu d'escriure text (o, si ho preferiu, un espai).
  3. Tot seguit seleccioneu el text (o l'espai) i cliqueu la icona "Insereix un enllaç web".
  4. A la finestra emergent que s'obrirà cliqueu "Navega" i cerqueu el fitxer mp3 i seleccioneu-lo o bé escriviu directament la URL si es tracta d'un fitxer extern.
  5. La finestra emergent es tancarà i ja haureu acabat.

Semblarà que no heu fet res (només veureu el text hiperenllaçat o l'espai en blanc) però en desar els canvis podreu observar l'efecte.

Recordeu: els fitxers de so han d'estar en format mp3 i desats dins una carpeta de l'espai de fitxers o bé a un espai extern. En aquest cas haureu de conèixer la seva adreça o URL.

El vídeo

Els vídeos del llocs web que ofereixen codi per embedir, com ara edu3.cat, YouTube o TeacherTube, són senzills d'inserir a l'editor de Moodle: tan sols cal disposar del codi HTML de l'objecte, que trobareu a la casella "Embed", "Inserir" o "Insertar" dels vídeos, tal i com mostra la imatge següent:

Codi per inserir un vídeo de Youtube

Una precaució: assegureu-vos que copieu TOT el codi. Podeu clicar amb el botó dret del ratolí i anar a l'opció "Selecciona-ho tot".

Com que el que esteu copiant és codi, en anar a l'editor de Moodle caldrà que commuteu l'editor visual per l'editor de codi HTML, tot clicant sobre la icona editor HTML: < >

El resultat és aquest:

Vídeo de Youtube inserit a un recurs de Moodle

A Moodle els comandaments del vídeo són actius i es pot iniciar la reproducció, aturar-la, passar-la a pantalla completa,...

Podeu inserir també vídeos del banc de recursos Edu3.cat tot copiant el codi a embedir. Es visualitzaran a l'element corresponent de Moodle de la següent manera:

Edu3.cat


En general, el procediment d'inserir vídeos és el mateix per a qualsevol servei. Tot seguit teniu un vídeo inserit de Vimeo que, a més, mostra com inserir vídeos a recursos de Moodle:

Inserir (embedir) un vídeo al moodle from Raul Fernandez on Vimeo.

Els vídeos poden ser recursos independents si copieu el codi a un recurs tipus pàgina de text. Podeu també inserir-los a recursos del tipus pàgina web i afegir text i altra informació complementària. També els podeu incloure a enunciats de tasques, preguntes de qüestionari,…

Les presentacions de diapositives

Un recurs didàctic molt utilitzat pel professorat al llarg dels darrers anys han estat les presentacions de diapositives. Algunes presentacions inclouen sons, animacions, enllaços,… Si les enllaceu directament com a fitxer us trobareu amb dos inconvenients:

  • D'una banda cada vegada que es vulgui consultar la presentació caldrà que s'obri un programa extern a Moodle com ara l'OpenOffice Writer o el PowerPoint.
  • D'altra banda, quan els estudiants obrin el fitxer el podran modificar, ja que els doneu accés al document de base.

Hi ha diverses maneres d'evitar aquests dos inconvenients. Una d'elles, pràctica, fàcil i còmoda, és pujar les vostres presentacions a llocs web com slideshare o GoogleDocs. Per fer-ho caldrà que prèviament us creeu un compte d'usuari/ària si encara no el teniu. La inserció de les presentacions d'ambdós serveis web, tant slideshare com GoogleDocs, és molt semblant a la dels vídeos que hem vist: necessiteu el codi de l'objecte, que podeu aconseguir a la pàgina de la presentació, codi que després haureu d'enganxar a l'editor de Moodle (en mode codi HTML o bé directament a un recurs del tipus pàgina de text).

Proveu de crear dos recursos del tipus pàgina de text utilitzant a un el codi d'un vídeo i a l'altre el codi d'una presentació. Si no en teniu, podeu utilitzar els següents:

  • Presentació
<div style="width:425px" id="__ss_199572"><strong style="display:block;margin:12px 0 4px"><a href="http://www.slideshare.net/ipelegri6/bases-llei-educacio" title="Bases Llei Educacio">Bases Llei Educacio</a></strong><object id="__sse199572" width="425" height="355"><param name="movie" value="http://static.slidesharecdn.com/swf/ssplayer2.swf?doc=bases-llei-educacio-119737980619811-4&stripped_title=bases-llei-educacio&userName=ipelegri6" /><param name="allowFullScreen" value="true"/><param name="allowScriptAccess" value="always"/><embed name="__sse199572" src="http://static.slidesharecdn.com/swf/ssplayer2.swf?doc=bases-llei-educacio-119737980619811-4&stripped_title=bases-llei-educacio&userName=ipelegri6" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="355"></embed></object><div style="padding:5px 0 12px">View more <a href="http://www.slideshare.net/">presentations</a> from <a href="http://www.slideshare.net/ipelegri6">Irene Pelegrí</a>.</div></div>
  • Vídeo
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/-0VcxxoOZ30&hl=es_ES&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/-0VcxxoOZ30&hl=es_ES&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Recordeu que hi ha dues maneres d'aconseguir que Moodle interpreti el codi d'un vídeo o d'una presentació:

  • Crear un recurs del tipus "pàgina de text" i seleccionar l'opció "Autoformat Moodle".
  • A l'editor normal d'un recurs del tipus pàgina web, a l'enunciat d'una tasca, a una pregunta de qüestionari,… tot clicant la icona "Codi HTML", identificada per la imatge < >.

Més informació: D204 Ús i dinamització de moodle: el reproductor multimèdia http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio/materials/td204/practica_4-2.html