L'espai de fitxers
Els cursos de moodle no són només espais per a la comunicació, amb fòrums i missatges. Generalment proposareu als participants que consultin documentació, per exemple pàgines web externes. També els podeu proposar que llegeixin un document de text que hàgiu elaborat prèviament, o que analitzin una imatge. Els documents i les imatges són fitxers amb extensions diverses, .odt, .pdf o .doc en el primer cas; .gif, .jpg, .png en el segon. On es poden pujar per tal que siguin accessible als participants al curs? Perquè evidentment, no tenen accés al vostre ordinador!
Cada curs té associat un espai de fitxers accessible des del menú "Administració | Fitxers". Allà podeu crear les carpetes (o directoris, és el mateix) en les quals desareu els documents que després podreu posar a l'abast dels estudiants.
Crear carpetes
Creeu les carpetes abans de començar a pujar fitxers al curs. D'aquesta manera us estalviareu haver-los de moure més tard ja que els podreu pujar directament a la carpeta de destinació definitiva.
Per crear una carpeta només heu de seguir aquests quatre passos:
- Aneu a "Administració | Fitxers".
- Cliqueu sobre "Crea una carpeta".
- Escriviu el nom de la carpeta.
- Cliqueu "Crea".
El procés complet el podeu seguir al vídeo "Creació de carpetes". Trobareu més informació sobre com crear carpetes, gestionar-les i pujar els fitxers, a "Els fitxers del curs", del curs D204-Ús i dinamització de Moodle.
Pujar fitxers
Per pujar els fitxers, heu de:
- Clicar sobre "Administració | Fitxers".
- Entreu a la carpeta on voleu desar el fitxer.
- Cliqueu el botó "Penja un fitxer".
- Cerqueu el fitxer al vostre ordinador i seleccioneu-lo.
- Cliqueu "Penja aquest fitxer".
El procés general el podeu seguir al vídeo "Pujar un document".
Per esborrar tant carpetes com fitxers els heu de seleccionar tot clicant a la casella que hi ha a la seva esquerra i triar després l'opció "Esborra'ls completament" del desplegable inferior:
Una darrera recomanació: els fitxers es poden pujar d'un en un i aquest pot ser un procediment molt lent si en voleu pujar un número important, per exemple 10 imatges. En aquest cas, comprimiu-les primer en un fitxer zip (no serveix un altre format de compressió) i pugeu-lo directament. Un cop al vostre espai de fitxers el podreu descomprimir mitjançant l'opció unzip. Aquest vídeo us pot servir de guia.