Els blocs laterals

La major part dels recursos de la vostra aula estaran situats a la zona central, estructurada en temes, setmanes o centrada en un fòrum social.

Els blocs laterals, però, tenen funcions molt importants per gestionar l'aula. Els podeu utilitzar, per exemple, per a:

  • Conèixer els participants del curs i consultar les seves dades: Participants.
  • Saber qui està connectat al mateix temps que nosaltres: Usuaris en línia.
  • Cercar als fòrums temes de conversa a partir de paraules clau: Cerca als fòrums.
  • Accedir ràpidament a tots els recursos, o totes les lliçons, o totes les tasques, o a tots els elements del mateix tipus del curs: Activitats.
  • Saber què ha passat a l'aula des de la darrera vegada que hi vàreu entrar: Activitat recent.
  • Tenir a l'abast les dates importants del curs, per exemple els terminis de lliurament de les activitats: Calendari.
  • Consultar les vostres qualificacions o canviar el vostre perfil: Administració.
  • i moltes altres, per exemple "Missatges", "Els meus cursos", "Entrada aleatòria de glossari", etc.

Tipus de blocs laterals

En general, quan munteu el vostre curs heu de tenir clares quines són les funcions que voleu oferir a l'alumnat. Partiu del principi de màxima simplicitat, especialment quan us adreceu a persones que no estan familiaritzades amb els entorns virtuals. En general és una bona idea començar amb el menor nombre de blocs laterals possible i, si cal, anar-los activant a mesura que els estudiants coneguin més l'entorn i s'hi moguin amb més comoditat.

El nombre i tipus de blocs laterals pot variar entre diferents llocs Moodle, ja que es poden activar o desactivar des de l'administració general del lloc.

Bloc Funció Imatge
Persones L'opció "Participants" us mostra un llistat de les persones que formen part del curs, els professorat i els estudiants, amb algunes informacions, per exemple la darrera vegada que es van connectar.
Usuaris en línia Aquí podeu veure els companys i companyes de curs que són dins l'aula. Si voleu, podeu enviar-los un missatge intern.
Missatges Serveix per accedir a la funcionalitat de missatges interns. També destaca els missatges que teniu per llegir.
Calendari El calendari no només us recorda les dates clau dins la planificació del curs, per exemple els terminis per entregar les activitats. També us permet convocar esdeveniments o personalitzar la vista (cliqueu sobre el mes per accedir a "Preferències").
Activitats Podeu accedir als recursos i activitats des de cada un dels temes, però també a través d'aquest bloc, en el qual apareixen classificats per tipus.

Hi ha un bloc lateral que us pot ser molt útil, el bloc HTML, que us permet escriure contingut, com ara text amb enllaços a pàgines externes de referència, amb un títol personalitzat, com en aquest exemple:

Quins blocs fareu actius a cada curs dependrà de les necessitats dels participants però també de les seves característiques. És convenient seguir el principi de màxima simplicitat, especialment quan el curs va adreçat a persones que no coneixen l'aula virtual.

Gestionar els blocs laterals

Els blocs laterals es poden afegir, eliminar i canviar de lloc. Per fer-ho primer cal que activeu l'edició, cosa que podeu fer, si teniu els permisos corresponents, des del menú "Administració | Activa edició". Un cop activada l'edició del curs us apareixerà un bloc nou a la banda inferior dreta del curs amb un desplegable en el qual podreu seleccionar el bloc que voleu afegir. Posteriorment podreu canviar el bloc de lloc amb les icones de les fletxes laterals o verticals.

Blocs laterals

Menú per afegir blocs laterals.

Exploreu els blocs laterals disponibles i canvieu la seva disposició a l'aula, tant de la banda dreta a l'esquerra com amunt i avall. Sempre que vulgueu podreu canviar els blocs de lloc, treure'ls, afegir-ne d'altres o posar-los invisibles per a l'alumnat.

És recomanable que agrupeu els blocs segons les funcionalitats, per exemple els de comunicació ("Persones", "Missatges", "Usuaris en línia") a una banda i els de gestió ("Calendari", "Darrera activitat", "Cerca fòrums") a una altra.