Pràctica 1
Alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu
L'article 81 de la Llei d'Educació estableix que els projectes educatius dels centres han de considerar els elements curriculars, metodològics i organitzatius per a la participació de tot l'alumnat en els entorns escolars ordinaris, independentment de les seves condicions i capacitats.
D'aquesta manera aquesta atenció es concreta en els grups d'alumnes que presenten necessitats específiques de suport educatiu, fixant criteris d'organització pedagògica en funció de les necessitats i els tipus d'atenció:
- Alumnes amb necessitats educatives especials.
- Alumnes d'incorporació tardana al sistema educatiu.
- Alumnes amb necessitats específiques derivades de situacions socioeconòmiques especialment desfavorides.
Necessitats educatives especials
El decalatge que es produeix entre les capacitats de l'alumne i les exigències del context es considera una necessitat educativa especial. Aquest, afecta al desenvolupament i l'aprenentatge, i deriva en:
- Discapacitat intel·lectual: es presenta una limitació significativa en el funcionament intel·lectual i en la conducta adaptativa, i té implicacions importants en l'aprenentatge escolar de l'alumne.
- Discapacitat motriu: alteració de l'aparell motor causada per una disfunció en el sistema nerviós central, muscular o ossi-articular que limita algunes activitats de la vida diària i que té implicacions importants en l'aprenentatge escolar de l'alumne.
- Discapacitat visual: alteració de la visió que, encara que se'n facin correccions òptiques, afecta adversament el funcionament escolar.
- Discapacitat auditiva: pèrdua auditiva de diferent grau que, encara que se'n facin les correccions auditives, afecta el processament de la informació lingüística i el desenvolupament de la comunicació, el llenguatge i la parla.
Curs: Estratègies per a la inclusió de l'alumnat amb discapacitat auditiva
- Trastorn de l'espectre autista: dèficits persistents en la comunicació i la interacció social en diferents contextos, acompanyats de patrons de comportament, interessos o activitats restringides i repetitives, i que té implicacions importants per a l'aprenentatge escolar.
- Trastorn mental: alteracions emocionals, cognitives o del comportament que afecten els processos psicològics bàsics, que dificulten l'adaptació de la persona a l'entorn cultural i social i que creen alguna forma de malestar subjectiu.
- Trastorn greu de conducta: alteració del comportament no imputable a trastorn mental, que limita les habilitats d'aprenentatge, per estructurar o mantenir relacions interpersonals satisfactòries i que comporta alguna forma de malestar subjectiu.
- Malalties degeneratives greus: malalties ens les quals la funció o l'estructura dels teixits biològics afectats o els òrgans anatòmics es deterioren progressivament al llarg del temps i que en graus variables limiten algunes activitats de la vida diària.
- Malalties minoritàries: conjunt ampli i heterogeni de malalties de baixa prevalença, cròniques i altament discapacitants que comporten una pèrdua molt important de l'autonomia i que tenen implicacions importants per a l'aprenentatge escolar.
Situacions de desavantatge educatiu
- Incorporació tardana: incorporació inicial de l’alumne al sistema educatiu, en un moment posterior a l’inici de l’educació primària, en els darrers vint-i-quatre mesos o, excepcionalment, quan s’hi ha incorporat en els darrers trenta-sis mesos i procedeix d’àmbits lingüístics i culturals allunyats.
- Situacions socioeconòmiques especialment desfavorides:situacions familiars, socials, culturals o econòmiques de desavantatge social que requereixen recursos addicionals per garantir el benestar de l’alumne i el seu desenvolupament òptim en el sistema educatiu. Aquestes situacions familiars, socials, culturals i econòmiques interfereixen en l’adquisició dels aprenentatges.
Trastorns d'aprenentatge o de comunicació
Aquells que afecten l’adquisició i l’ús funcional del llenguatge, la lectura, l’escriptura i les habilitats matemàtiques i aquells que afecten el desenvolupament de l’autoregulació emocional i del comportament, tots ells iniciats en la infància i amb implicacions significatives per a l’aprenentatge escolar.
Altes capacitats
Es mostren respostes notablement elevades, o el potencial per aconseguir-les, comparades amb altres alumnes de la mateixa edat, experiència o entorn. Aquests alumnes tenen alts nivells de capacitat en les àrees cognitives, creatives o artístiques, mostren una capacitat excepcional de lideratge o destaquen en matèries acadèmiques específiques. Dins d’aquesta categoria distingim tres perfils: la superdotació intel·lectual, els talents simples i complexos, i la precocitat. Les altes capacitats es poden trobar en infants i adolescents de tots els grups culturals, en tots els nivells socials i en tots els àmbits de l’activitat humana.