5.4 Orientacions pràctiques

Fomentar la implicació de les famílies, atenent la seva diversitat i complexitat, és un objectiu transversal que abasta tant les estructures organitzatives dels centres educatius, com les pròpies tasques educatives diàries. En aquest sentit, el Departament d’Educació posa a l’abast dels centres l’aplicació informàtica “Escola i Família. Junts x l’Educació”:http://familiaiescola.gencat.cat/ca/ amb orientacions i recursos per millorar la relació família/escola i aconseguir l’èxit educatiu (Referència 13).

Quines orientacions es poden oferir al centre educatiu?

ORIENTACIONS ORGANITZATIVES:



✔ Incentivar i convertir la participació de les famílies en els centres educatius de manera normalitzada i vertebrada amb el projecte educatiu de centre, i no com un nou projecte que cal ser impulsat i que pot ser visualitzat per part dels docents com una càrrega més de feina.

✔ Impulsar estratègies de manera conjunta amb la comunitat educativa per tal d’enfortir els vincles dels centres educatius amb les famílies, de manera més evident aquelles més vulnerables, acabades d'arribar o que presentin dificultats idiomàtiques.

✔ Crear un grup impulsor integrat per famílies i docents que explori diferents formes de connectar els temps educatius escolars i familiars.

✔ Incloure en els continguts de les reunions d’inici de curs les diferents maneres de participació de les famílies en el centre.



ESTRATÈGIES:



✔ Fomentar la participació activa i democràtica de tots els membres de la comunitat educativa en els diferents òrgans de decisió dels centres, des de les assemblees de classe, passant pels claustres, les reunions d'AFA o el Consell Escolar de Centre.

✔ Incentivar la implicació de les famílies en el funcionament del centre a través dels òrgans col·legiats i de les comissions representatives.

✔ Incloure en els continguts de les reunions d’inici de curs les formes en què les famílies poden participar.

✔ Millorar i potenciar els protocols d’informació, comunicació i seguiment de les famílies, en especial, d’aquelles que diem “invisibles”, d’aquelles que s’han incorporat fa poc al centre, o d’aquelles amb les quals les relacions són més complexes per qüestió d’idioma.

✔ Crear o millorar els protocols d'acollida de les famílies noves, incorporant, segons la procedència de les famílies, persones expertes en la mediació intercultural en les reunions o en les entrevistes personals.

✔ Facilitar, millorar, intensificar i fer més accessibles els canals d'informació i comunicació entre famílies i docents. Caldria parar especial atenció a les noves tecnologies: intranet, plataformes, pàgines web, xarxes socials (Facebook, Twitter, WhatsApp, Instagram,…)

✔ Introduir la figura de "famílies-padrines" o "mares/pares enllaç" amb l'objectiu de millorar la comunicació entre docents i famílies, en especial en els casos de mares i pares d'origen estranger.

✔ Generar espais entre les famílies del grup classe per analitzar críticament i des d'una perspectiva intercultural algunes pràctiques institucionals (formularis, celebracions del Dia del Pare i de la Mare, Festes de la Diversitat,….). No totes les iniciatives endegades per les nostres institucions, siguin escolars o no, compleixen una clara funció intercultural, encara que hagin estat plantejades amb bona voluntat. A mode d’exemple, podem fer un seguiment de la polèmica sorgida arrel de l'intent d'organitzar enguany de nou la Festa de les Cultures i la Diversitat (esdeveniment organitzat per primera vegada per SOS Racisme i que l’any 2003 es va donar per acabat) per part d'algunes entitats de la ciutat de Barcelona (Referència 14).

✔ Proposar pràctiques alternatives a les activitats dels centres educatius al voltant de la família on tots els infants se sentin inclosos.

✔ Organitzar cursos sobre idiomes, informàtica o altres temes, tant dins com fora de l'horari dels centres educatius, adreçats en especial a les famílies amb pocs recursos o acabades d'arribar.

Un dels grans reptes del nostre sistema educatiu ha estat millorar i potenciar els vincles entre famílies, docents i comunitat. En aquests moments sabem que tenim pares i mares formats i motivats, professionals de l'educació que aposten per la innovació educativa i l'equitat, i una administració que potencia la cohesió social i l'educació intercultural a través dels assessors LIC. Per tant, tenim al nostre abast les eines per assolir aquest repte i, consegüentment, intentar assolir l’èxit educatiu de tot l'alumnat, en especial, en els centres d'alta complexitat.



ORIENTACIONS PEDAGÒGIQUES:


Interpretem que qualsevol activitat pedagògica pot ser una oportunitat per implicar les famílies en la vida educativa activa dels nostres centres.

✔ Sabem que, en part, l'èxit educatiu dels nostres infants i adolescents depèn del grau d'implicació de les famílies i de la millora i potenciació dels vincles amb els docents i la comunitat.

✔ Sabem que l’acompanyament escolar a casa és un element clau per a l’èxit educatiu



ESTRATÈGIES:


Establir mesures per al seguiment dels objectius acadèmics i personals de l'alumnat de manera conjunta i consensuada entre docents i famílies (Referència 15).

Organitzar tallers per part d'experts sobre com treballar la diversitat familiar a les nostres aules i la comunicació amb diferents tipus de famílies: separació i divorci, monoparentals, adoptives, acollidores,…

Triar els llibres de text o els diferents materials didàctics tenint en compte el respecte a la diversitat familiar i la no discriminació.

Organitzar sessions d'informació dels centres en diferents llengües i utilitzant material audiovisual, de manera que siguin més entenedores i motivadores per a les famílies acabades d'arribar d'altres països o contextos.

Desenvolupar i compartir de manera conjunta, famílies i docents, diferents projectes educatius del centre: biblioteca escolar, Club de lectura, Aprenentatge-Servei, hort escolar, acollida matinal, escoles Magnet, reforç escolar,…

✔ Contemplar la reunió d’inici de curs com a una palanca per incentivar la participació de les famílies, no quedant restringida a un primer contacte o trobada inicial (Referència 16).



ORIENTACIONS EN CLAU COMUNITÀRIA



Organitzar sessions de formació adreçades a famílies i docents per part de grups de recerca o docents de les diferents universitats al voltant de l'acció comunitària. En aquest aspecte pot ser adient el "Programa Social per Suport Familiar a l'Èxit Educatiu": http://pagines.uab.cat/exitoeducativo/ca/content/inici, elaborat pel grup d'investigació ERDISC del Departament de Pedagogia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (Referència 17).

Aprofitar els Plans Educatius d'Entorn (PEE)http://xtec.gencat.cat/ca/comunitat/entorn_pee/que han estat una eina educativa innovadora per part de les diferents administracions, en especial Departament d’Educació i ajuntaments, i que han contribuït a la cohesió, la inclusió i a una educació integral a través del treball en xarxa. Els PEE allà on han reeixit també han facilitat i millorat la comunicació entre escoles, famílies i comunitat. Per tant, allà on caldria incidir més seria en la implicació de les famílies en els PEE entre l'alumnat de secundària, en especial les famílies que s'han incorporat fa poc als centres, o les immigrades (Referència 18).

Informar, motivar i difondre altres projectes des de la perspectiva dels centres educatius, famílies i comunitat que ja es fan a la població o poblacions properes: ciutats educadores (Referència 19), projectes educatius de ciutat, zones educatives, zones escolars rurals,…. El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya compta amb una pàgina web amb molts recursos que pot ser un suport important per afavorir l’èxit educatiu a través de la implicació de les famílies (Referència 20).

Donar suport i recursos així com difondre les activitats que moltes AFAs dels nostres centres, en especial a infantil i primària, estan fent a favor de la inclusió, la solidaritat i la sensibilització sobre diferents temàtiques socials. (Referència 21 i Referència 22).

Facilitar la implicació de les famílies en projectes amb entitats o institucions de l'entorn de les escoles: convenis amb centres culturals, centres cívics, esplais o caus; projectes d'Aprenentatge-Servei amb entitats del barri; col·laboracions amb associacions d'immigrants, ONG,…

Promoure la coordinació entre les AFAs d’un mateix territori com a instrument per potenciar la participació de les famílies alhora que s’optimitzen els recursos i se sumen els esforços.

Donar a conèixer i difondre els canals propis d’informació del Departament d’Educació al voltant de la implicació de les famílies i el sistema educatiu català (Referència 23).