3.4 Orientacions pràctiques

Per desenvolupar el currículum intercultural des de les àrees o les matèries, cal que el centre disposi tant de mesures organitzatives, així com d’accions educatives dutes a terme directament a les aules.

Quines orientacions es poden oferir al centre educatiu?

ORIENTACIONS ORGANITZATIVES:


Promoure que els documents de centre recullin l'educació intercultural com una acció curricular orientada a aconseguir l'èxit de tot l'alumnat. (Referència 4)


ESTRATÈGIES


Incorporar la perspectiva intercultural en els documents del centre, especialment en el projecte educatiu de centre (PEC), que és on s’especifiquen els valors, els objectius i les prioritats d’actuació del centre, la concreció dels currículums que s'imparteixen i el tractament transversal en les àrees o matèries. És necessari que s’expliciti l’impuls de l’educació intercultural per afavorir la socialització de tot l’alumnat i com anar incorporant la competència intercultural.



ORIENTACIONS PEDAGÒGIQUES:



Fomentar la incorporació de la perspectiva intercultural a les accions educatives de totes les àrees o les matèries del currículum. (Referència 5)

Fer present a l‘aula la varietat de cultures i llengües d'origen i utilitzar-les com un recurs per al treball curricular.



ESTRATÈGIES


Tenir en compte la perspectiva intercultural en l’elaboració dels materials didàctics de totes les àrees o matèries del currículum (Referència 6):

1. Garantir que, tant a nivell d’imatge com de text, aparegui representada la diversitat d’alumnat (origen, cultura, religió, llengua…) de tota la societat catalana.

2. Visibilitzar les aportacions de les diverses cultures a la cultura universal evitant la visió eurocèntrica. Exemples:

Evitar establir jerarquies o evolucions entre sistemes d’escriptura.

Utilitzar vocabulari universal per representar fets històrics, ampliant la mirada més enllà de l’àmbit occidental (no utilitzar termes com descoberta, nou món, etc…)

Incloure aportacions no occidentals a les diferents àrees i matèries.

3. Eliminar estereotips i prejudicis en els continguts dels materials en relació a altres cultures. Exemples:

En l’explicació de la història, no donar una visió estereotipada dels trets culturals.

Representar els migrats com agents actius i emprenedors que han triat una nova forma de vida enlloc de presentar-los només com a víctimes d’una situació.

Referir-se als fills i filles dels immigrants com a ciutadans i ciutadanes de ple dret i no com a immigrants de segona generació

Referir-se als fills i filles dels immigrants com a ciutadans i ciutadanes de ple dret i no com a immigrants de segona generació.



Desmentir que el nombre de parlants és la raó més important per valorar una llengua.

Aprofundir en la idea que la pèrdua o unificació de les llengües empobreix la humanitat.

4. Evidenciar, des de les àrees i les matèries del currículum, les aportacions de les diverses cultures existents a l’aula a la cultura universal.

5. Incorporar activitats que reforcin l’autoestima dels alumnes que pertanyen a grups minoritzats.

Dissenyar activitats curriculars tenint en compte la perspectiva intercultural, de manera que:

1. Permetin a l’alumnat reconèixer i valorar la diversitat cultural, amb propostes d’anàlisi crítiques respecte a la pròpia cultura i la dels altres.)

2. Mostrin semblances (més que no pas diferències) entre les diferents tradicions culturals.

3. Facin visible la diversitat de llengües d'origen del centre (mapes lingüístics, tipus de grafies…) com un recurs per al treball curricular i l’acompanyament maduratiu de l’alumnat. En un marc de diàleg intercultural, el plurilingüisme és una opció estratègica de futur que beneficia a tota la ciutadania. (Referència 7)

4. Valorin les aportacions, habilitats i coneixements de l’alumnat procedent d’altres cultures i visibilitzin aquesta diversitat com una riquesa.

5. Utilitzin metodologies d’aprenentatge cooperatiu per facilitar la relació entre tot l’alumnat, el creixement mutu i l’intercanvi de coneixements i d’experiències.

6. Promoguin, des del Servei Comunitari, l’impuls del compromís cívic de tot l'alumnat i l'arrelament al territori.