2 CONTEXTUALITZACIÓ I CLARIFICACIÓ CONCEPTUAL


2.1: Globalització i diversitat

Els canvis i les noves dinàmiques observats en les darreres dècades a escala mundial afecten significativament els nostres contextos més locals. Els efectes de la globalització es fan evidents en l’aparició de noves societats més complexes, caracteritzades per l’augment de la diversitat, però també en l’increment de les desigualtats socials i econòmiques.

L’era de la globalització

En les darreres dècades hem pogut observar una sèrie de canvis i l’aparició de noves dinàmiques que no només afecten les nostres societats occidentals postindustrials sinó el conjunt del planeta. És el què entenem habitualment per globalització.

Aquest concepte ha entrat a formar part del nostre vocabulari habitual, amb contínues referències des dels mitjans de comunicació i en la nostra vida quotidiana. A què ens referim, però, quan parlem de globalització? Què significa exactament aquest terme?

DEFINICIÓ


Globalització: en un sentit estricte, el terme globalització fa referència a la possibilitat d’establir intercanvis comercials a escala mundial (globalització econòmica), però també s’utilitza per referir-se al conjunt de conseqüències socials, polítiques i culturals que comporta.


Els intercanvis comercials arreu del món, però, no són una novetat. Trobem exemples històrics d’intercanvis comercials a gran escala des de temps antics, i a partir del segle XV, amb l’arribada dels europeus a Amèrica s’inicia ja la possibilitat de comerciar arreu del món. Què té de nou, per tant, el fenomen que estem vivint actualment?

La possibilitat d’establir intercanvis a nivell mundial no és nova. El que és nou és el volum i l’abast d’aquests intercanvis, gràcies a la revolució dels transports i les comunicacions.

La novetat de la situació actual, que ens permet parlar de globalització en els termes que ho fem, té a veure amb:

  • El volum i l’abast que han adquirit els intercanvis comercials a nivell mundial,
  • Les implicacions econòmiques, socials i polítiques que comporten.

En les causes d’aquesta nova situació hi trobem, fonamentalment, dos factors:

  • Els avenços tecnològics i, molt especialment, la revolució en els transports i les comunicacions. L’increment i l’abaratiment del transport de passatgers i mercaderies a nivell mundial han permès una mobilitat mai vista abans. De la mateixa manera, l’espectacular progrés tecnològic en el camp de les comunicacions ha permès una fluïdesa i velocitat extraordinàries en la circulació d’informació i la comunicació de les persones arreu del món. A causa de l’acceleració del progrés tecnològic, les distàncies s’escurcen i fins i tot sembla que desapareguin.
  • Tot un seguit de decisions polítiques adreçades a la liberalització de les transaccions. Cal destacar la important reducció aranzelària a partir del final de la Segona Guerra Mundial, que va facilitar extraordinàriament les importacions i exportacions. En l’actualitat, una clara conseqüència d’aquesta liberalització portada a l’extrem ha estat la Crisi econòmica del 2008.

DEFINICIÓ



Desregulació económica: de manera general, la desregulació són totes aquelles accions que porten a reduïr la intervenció dels estats en les operacions dels mercats, amb com a objectiu una millora de productivitat i un millor balanç cost-benefici. Tanmateix, el debat sobre els efectes de la desregulació son àmpliament debatuts. Clarament, la globalització ha afavorit que els estats i les seves institucions perdin capacitat de control sobre les transaccions.


Conseqüències de la globalització econòmica


La revolució en les comunicacions i els transports ha tingut un seguit de conseqüències que afecten el conjunt del planeta. Vegem les més importants:

Augment dels intercanvis a escala mundial:
  • Augment dels intercanvis comercials, que a partir de la segona meitat del segle XX ha estat més important que el creixement de la producció.
  • Augment dels moviments de capital financer, que ha superat fins i tot l’increment de les transaccions de béns.
  • Augment de la interrelació econòmica entre els països del món: inversions directes i presència de capitals foranis en els grans mercats financers nacionals.
Augment de l’eficiència econòmica:
  • Deslocalització: els avenços tècnics i l’abaratiment dels preus del transport han permès fragmentar els processos productius i externalitzar part de la producció.
  • Hiperespecialització: es pot considerar una peça clau per a la millora de l’eficiència productiva, però també planteja alguns problemes.
  • Augment de l’eficiència econòmica com a resultat del progrés tecnològic, els processos de deslocalització, la hiperespecialització… Els consumidors podem comprar ara alguns productes més barats que mai.

Les grans diferències econòmiques, socials i polítiques entre els diferents països impulsen les migracions.


Efectes de la globalització en els estats:
  • Pèrdua de control democràtic dels estats sobre les multinacionals.
  • Generació d’una opinió pública mundial.
  • Dissolució de fronteres: les grans diferències econòmiques, socials i polítiques entre els diferents països impulsen les migracions que les noves tecnologies faciliten i a vegades esperonen. La globalització actua, en aquest aspecte, en el sentit contrari a les fronteres dels estats, que també es dilueixen davant del risc de perills ecològics globals que afecten tot el planeta o depassen els límits nacionals.
  • Augment de les diferències econòmiques entre països rics i països pobres.

La globalització ha suposat i suposa un espectacular augment de les desigualtats entre els més rics i els més pobres del món. Sembla com si la Terra s’hagués dividit en dos móns que s’allunyen progressivament. La següent imatge reflecteix l'índex de la població que viu per sota del llindar de la pobresa a cada país.

Figura 1



Per fer front als nous reptes i noves necessitats cal una globalització política: noves institucions, noves organitzacions i noves regles de joc.

DEFINICIÓ


Globalització política: desenvolupament de noves organitzacions supraestatals o àmbits de presa de decisions que transcendeixen les fronteres estatals, si bé no les eliminen. Aquestes instàncies polítiques supraestatals s’expressen sovint en aliances, tractats o convenis multinacionals, en els quals els estats cedeixen part de la seva sobirania i es comprometen a complir uns objectius o regles fruit de processos de codecisió.


La nova societat globalitzada

Els processos que afecten l’economia i la política mundials tenen una repercussió clara en les condicions de vida de la població i en les dinàmiques socials, en el conjunt del planeta.

Cal entendre els moviments de població que es donen arreu del món en el marc dels processos de globalització.

De la mateixa manera que els avenços tecnològics permeten una gran mobilitat de mercaderies i de capitals financers, també faciliten la mobilitat de la població a escala mundial. Cal entendre, per tant, els moviments de població que es donen arreu del planeta en el marc d’aquests processos de globalització i no pas en funció de determinades circumstàncies o polítiques locals. De la mateixa manera, la gestió d’aquests moviments també ultrapassen les capacitats de l’organització estatal. Els governs estatals, autonòmics o locals tenen una capacitat molt limitada a l'hora d’influir en aquests moviments de població.

Vegem algunes dades sobre la presència de població estrangera en diferents països del món:

Característiques de la societat globalitzada

Podem destacar dues característiques fonamentals de les nostres societats globalitzades:

  • Per una banda, l’enorme increment de desigualtats, no només a escala mundial, sinó també a escala local. Alguns autors s’hi refereixen en termes de polarització social extrema .
  • D’altra banda, a nivell de composició sociodemogràfica, la creixent diversitat. En el context de la globalització, però, la diversitat va més enllà de l’existència de diferents cultures, cadascuna en el seu àmbit geogràfic. Hi ha autors que fins i tot parlen d’un nou ordre de diversitat.

La globalització suposa, per una banda, un enorme increment de les desigualtats i, per l’altra, una creixent diversitat en totes les societats.

En un món globalitzat, la diversitat cultural ja no s’ha de buscar lluny, en paratges remots i insòlits. Ara, aquesta diversitat (no només cultural sinó de tot tipus) forma part de la nostra realitat quotidiana i ha esdevingut un element constitutiu de les nostres societats urbanes, cada vegada més complexes.

Postures davant la globalització

Les postures ideològiques en relació a la globalització poden ser contraposades. Si bé es tracta d’un fet acceptat per tothom, no hi ha acord sobre com cal afrontar-ne les conseqüències.

Per una banda, sembla evident que sense liberalització no hi ha riquesa, però per l’altra, les enormes desigualtats entre els diferents països fan pensar que no hi pot accedir tothom. La pobresa d’una gran part del món és fruit d’estructures desiguals de relació entre països (encarnades en el neoliberalisme) i l’explotació d’uns per part dels altres. Per tant, segons les visions més crítiques, el problema del món no seria tant de generació de riquesa, sinó de distribució d’aquesta.

Segons les visions més crítiques el problema no seria tant la generació de riquesa sinó la seva distribució.


El que es coneix com a antiglobalització, alterglobalització o altermundisme, són un conjunt de moviments polítics i socials que protesten contra les formes i els mètodes de l’actual procés d’integració econòmica global, dirigit per l’Organització Mundial del Comerç, el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial.

Les principals crítiques d’aquests moviments són la falta de transparència i de participació ciutadana en aquest procés, la insostenibilitat del sistema i que la vessant actual beneficia bàsicament les empreses transnacionals i els individus més rics del planeta. La crisis econòmica del 2007-08 ha posat de manifest algunes d’aquestes debilitats, ja que ha fet incrementar les desigualtats entre la població més rica i la més pobre. La crisis econòmica del 2007-08 ha posat de manifest algunes d’aquestes debilitats, ja que ha fet incrementar les desigualtats entre la població més rica i la més pobre.

2.2 Competència global

L'alumnat del segle XXI viu en un món interconnectat, divers i ràpidament canviant. Les forces econòmiques, digitals, culturals, demogràfiques i ambientals emergents estan configurant la vida dels joves a tot el planeta. L'alumnat del segle XXI viu en un món interconnectat, divers i ràpidament canviant. Les forces econòmiques, digitals, culturals, demogràfiques i ambientals emergents defineixen la vida dels joves a tot el planeta i n'augmenten els contactes interculturals a diari. La complexitat d'aquest entorn representa alhora una oportunitat i un repte. Cal que els joves d'avui aprenguin no només a participar en un món més interconnectat, sinó també a apreciar les diferències culturals i beneficiar-se'n. El desenvolupament d'una visió global i intercultural és un procés que es duu a terme durant tota la vida i que l'educació pot definir (Barrettetal.,2014;Boix Mansilla i Jackson, 2011; Deardorff, 2009; UNESCO, 2013, 2014a, 2016).

Què és la competència global?

La competència global és una capacitat multidimensional. Les persones amb competència global poden examinar qüestions locals, globals i interculturals, comprendre i apreciar diferents perspectives i visions del món, interactuar amb èxit i ésser respectuoses amb les altres persones, a més de prendre mesures responsables cap a la sostenibilitat i el benestar col·lectiu

Per què necessitem la competència global?

Per viure en harmonia en comunitats multiculturals

L'educació per a la competència global pot promoure la consciència cultural i les interaccions respectuoses en societats cada vegada més diverses. Des del final de la Guerra Freda, els conflictes etnoculturals s'han convertit en la font més comuna de violència política del món, i no sembla que disminueixin (Brubacker i Laitin, 1998; Kymlicka, 1995; Sen, 2007). Els nombrosos episodis de violència indiscriminada en nom d'una filiació religiosa o ètnica desafien la creença que les persones amb cultures diverses puguin viure en pau a prop, acceptar diferències, trobar solucions comunes i resoldre desacords. Amb la gran afluència d'immigrants a nombrosos països, les comunitats han de redefinir la seva identitat i la seva cultura local. Les societats contemporànies reclamen formes complexes de pertinença i ciutadania en què les persones han d'interactuar amb regions, persones i idees llunyanes, a més d'aprofundir en la comprensió de l'entorn local i la diversitat dins de les comunitats pròpies. Apreciant les diferències en les comunitats a què pertanyen —nació, regió, ciutat, barri, escola— els joves poden aprendre a conviure com a ciutadans del món (Delors et al., 1996; UNESCO, 2014b). L'educació, tot i que no pot assumir en exclusiva la responsabilitat de posar fi al racisme i la discriminació, pot ensenyar als joves la importància de desafiar els prejudicis i els estereotips culturals.

Per prosperar en un mercat laboral dinàmic

Educar per a la competència global pot augmentar l'ocupabilitat. La comunicació eficaç i el comportament adequat en diversos equips són claus per a l'èxit en molts llocs de treball, i es mantindran així, ja que la tecnologia continua facilitant la connexió de persones arreu del món. Els empresaris busquen cada vegada més atraure els estudiants que s'adapten fàcilment i que són capaços d'aplicar i transferir les habilitats i coneixements propis a nous contextos. La rapidesa en la disponibilitat per al treball en un món interconnectat requereix que els joves comprenguin les complexes dinàmiques de la globalització, estiguin oberts a persones de diferents procedències culturals, confiïn en equips diversos i demostrin respecte envers els altres (British Council, 2013).

Per fer un ús eficaç i responsable de les plataformes multimèdia

Durant les dues últimes dècades, les transformacions radicals en les tecnologies digitals han configurat les perspectives dels joves envers el món, les seves interaccions amb els altres i la seva pròpia percepció de les coses. Les xarxes en línia, els mitjans de comunicació social i les tecnologies interactives generen nous tipus d'aprenentatge, en què els joves exerceixen un major control sobre què aprenen i com aprenen. Tanmateix, la vida digital del jovent pot fer que l'individu es desconnecti de si mateix i del món, i que ignori l'impacte que les accions pròpies poden tenir en els altres. A més, mentre la tecnologia facilita la connexió arreu del món, el comportament en línia suggereix que els joves tendeixen a "reunir-se" (Zuckerman, 2014) afavorint les interaccions amb un petit grup de persones amb qui tenen molt en comú. De la mateixa manera, l'accés a una quantitat il·limitada d'informació sovint es vincula amb una alfabetització mediàtica insuficient, la qual cosa vol dir que les noies i els nois es deixen enganyar fàcilment per notícies parcials, esbiaixades o falses. Així, doncs, cultivant-ne la competència global, és possible ajudar l'alumnat a capitalitzar els espais digitals, comprendre millor el món on viu i expressar-se en línia de manera responsable per contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Finalment, educar per a la competència global pot ajudar a formar noves generacions que es preocupin pels problemes globals i que afrontin els reptes socials, polítics, econòmics i ambientals. L'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible reconeix el paper crític que té l'educació per a assolir els objectius de la sostenibilitat i fa un crida a tots els països «a assegurar, per al 2030, que tots els estudiants adquireixin els coneixements i habilitats necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, a través de l'educació per al desenvolupament sostenible i els estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d'una cultura de pau i no violència, la ciutadania global i l'apreciació de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible, entre d'altres» (Objectiu 4. 7, Educació 2030, Declaració d'Incheon i Marc d'Acció, pàgina 20).

El concepte de competència global i les seves implicacions per a l'educació

La competència global és la capacitat d'examinar qüestions locals, globals i interculturals, de comprendre i apreciar les perspectives i les visions globals d'altres persones, d'interactuar de manera oberta, adequada i efectiva amb persones de diferents cultures i d'actuar pel benestar col·lectiu i el desenvolupament sostenible. Consell Superior d’Avaluació Marc conceptual de competència global. PISA 2018


La definició conté quatre dimensions que són l'objectiu de la competència global i que les persones han d'aplicar amb èxit en la vida quotidiana:

Dimensió 1


La capacitat d'examinar qüestions i situacions de rellevància local, global i cultural (per exemple, la pobresa, la interdependència econòmica, la migració, la desigualtat, els riscos ambientals, els conflictes, les diferències culturals i els estereotips)


Dimensió 2


La capacitat d'entendre i apreciar diferents perspectives i visions del món


Dimensió 3


La capacitat d'establir interaccions positives amb persones d'orígens nacionals, ètnics, religiosos, socials o culturals diferents, o bé d'un altre gènere


Dimensió 4


La capacitat i disposició per adoptar mesures constructives adreçades al desenvolupament sostenible i al benestar col·lectiu


Dimensió 1: Examinar qüestions de significació local, global i cultural. Un exemple.

En una classe d'història, una alumna estudia la industrialització i el creixement econòmic dels països en desenvolupament, i com hi ha influït la inversió estrangera. Aprèn que moltes noies de la seva edat treballen en males condicions en fàbriques fins a deu hores al dia, en comptes d'anar a l'escola. El seu mestre encoratja l'alumnat a portar una peça de roba a classe i mirar l'etiqueta per veure on s'ha fabricat. L'alumna se sorprèn en veure que la major part de la seva roba s'ha fet a Bangladesh. L'alumna es pregunta en quines condicions s'ha fet la seva roba. Visita els llocs web de diverses botigues de roba per veure si s'hi informa sobre els seus estàndards i polítiques de fabricació. Descobreix que hi ha marques de roba que estan més preocupades pels drets humans a les seves fàbriques que d'altres, i també descobreix que n'hi ha algunes amb nombrosos antecedents de males condicions de treball en les seves fàbriques. Llegeix diferents articles periodístics sobre el tema i mira un breu documental a YouTube. Basant-se en el que ha descobert, comença a comprar roba de comerç just i es converteix en defensora de la fabricació èticament responsable


Dimensió 2: Comprendre i apreciar les perspectives i les visions del món dels altres

Xerrada TED: El peligro de una sola historia de Chimamanda Adichie

font:youtube


Dimensió 3: Participar en interaccions obertes, adequades i efectives entre cultures. Un exemple

Un alumne nota que alguns companys de classe han deixat de menjar. Quan els pregunta li responen que participen en un dejuni religiós. L'alumne és curiós i en vol conèixer més les implicacions: Quant de temps dejunaran? Quan poden menjar? Què poden menjar? Quina importància té el dejuni en la religió? L'alumne aprèn que per als seus companys el dejuni és una cosa que fan cada any, juntament amb les seves famílies i la seva comunitat religiosa. També s'assabenta que el dejuni és significatiu per als seus companys, ja que ho veuen com una manera de demostrar el control sobre els seus cossos. L'alumne hi reflexiona. Malgrat que ell no dejuna, reconeix que les qüestions de comunitat, sacrifici i transcendència material són comunes en moltes religions, inclosa la de la seva tradició religiosa. Reconeix que grups diferents poden atribuir el mateix significat a pràctiques diferents. A més, els demana si els pot acompanyar durant un dia, com una manera d'experimentar què significa el dejuni per a ells. Els seus companys de classe l'accepten i el conviden a unir-se amb les seves famílies al vespre per trencar el dejuni. Tot i que l'alumne no atorga la mateixa importància al dejuni, l'experiència li permet comprendre millor les perspectives dels seus companys


Dimensió 4: Actuar per al benestar col·lectiu i el desenvolupament sostenible. Un exemple


Un grup d'alumnes decideix iniciar una campanya de sensibilització mediambiental sobre la manera com la seva escola contribueix a reduir la contaminació i els residus a escala local i mundial. Amb el suport dels mestres, organitzen una sèrie de xerrades sobre com reduir la generació de residus i el consum energètic. També dissenyen i distribueixen estratègicament cartells informatius que orienten l'alumnat en la presa de millors decisions a l'hora de comprar productes i eliminar residus. A més, col·laboren amb representants de l'alumnat i administradors escolars per introduir papereres de reciclatge i estratègies d'estalvi energètic a les instal·lacions escolars. Examinar les qüestions locals, globals i interculturals Comprendre i apreciar les perspectives i les visions del món dels altres Competència global Actuar per al benestar col·lectiu i el desenvolupament sostenible Participar en adequades i efectives entre cultures.


{{ :cursos:escola_inclusiva:deic:modul_1:grafic_competencia_global.png |


Els blocs de la competència global: coneixements, habilitats, actituds i valors

Les quatre dimensions de la competència global se sostenen en quatre factors inseparables: coneixement, habilitats, actituds i valors i es actituds i valors per reflexionar-hi des de diverses perspectives culturals, tenint en compte l'interès de totes les parts implicades. L'educació efectiva per a la competència global ofereix a l'alumnat la possibilitat de mobilitzar i utilitzar el seu coneixement i les seves actituds, habilitats i valors, intercanviant idees sobre una qüestió global dins i fora de l'escola o interactuant amb persones de diferents contextos culturals (per exemple, qüestionant punts de vista, demanant explicacions o identificant indicacions per a una exploració i acció més profundes). Una comunitat escolar que vulgui alimentar la competència global s'ha de centrar en objectius d'aprenentatge clars i manejables. Això significa involucrar tots els educadors per reflexionar sobre temes d'ensenyament que són mundialment significatius, els tipus d'habilitats que fomenten una comprensió més profunda del món i faciliten interaccions respectuoses en contextos multiculturals, i les actituds i valors que impulsen l'aprenentatge autònom i inspiren una acció responsable.

2.3 Els fenòmens migratoris

Els fenòmens migratoris s’han esdevingut al llarg de la història i arreu del món. Les causes per les quals les poblacions humanes s’han desplaçat i es desplacen poden ser múltiples i sempre complexes. Els processos migratoris també són complexos i cal analitzar-los des d’aquesta complexitat, tenint en compte diferents dimensions: demogràfica, social, personal i familiar… Els desplaçaments de les persones no estan exempts de dificultats: des de les intrínseques del viatge i l’assentament en el nou lloc, fins les més personals relacionades amb la presa de decisió de marxar, l’adaptació al nou entorn, el procés de dol, o el rebuig que poden sentir els migrants per part dels nous veïns.


La presència de persones d’altres orígens, per tant, no és un patrimoni de la societat occidental de finals del segle XX i principis del segle XXI. De fet, actualment, els contingents de població en desplaçament més grans no són els que van dels països pobres a occident, sinó els que es donen entre diferents països del considerat tercer món.

Els fenòmens migratoris són universals i s’han donat al llarg de la història de la humanitat i arreu del món.


A què ens referim exactament, però, quan parlem de fenòmens migratoris?

Ens referim, per tant, al desplaçament de població d’un lloc a un altre. Qualsevol desplaçament humà es pot considerar com a migració, tot i que quan parlem de fenòmens migratoris ens referim normalment als desplaçaments demogràficament significatius.

Primer de tot, cal que ens entretinguem a distingir entre aquests dos conceptes: emigrant i immigrant

Emigració: f 1 demog Moviment migratori des del punt de vista de la procedència o partença dels migrants. 2 demog Conjunt d’emigrants
Emigrant: adj i m i f Que emigra
Immigració: f 1 demog Moviment migratori vist des de la perspectiva del lloc d’arribada dels migrants
Immigrant: adj i m i f Que immigra.


Una persona, per tant, pren la decisió d’emigrar i és un emigrant fins que arriba al lloc de destinació. Aleshores esdevé, en relació a la població d’acollida, un migrant o migrat.


EXEMPLE
Imaginem-nos, per exemple, que tenim un familiar a Suècia, també mestre/a o professor/a, i que ens explica que les seves condicions laborals i econòmiques són molt millors que les nostres. També ens diu que la qualitat de vida a Suècia és molt superior a la d’aquí: el nivell adquisitiu és molt més alt, l’estat del benestar no és comparable al nostre, hi ha molta més equitat entre gèneres… Vaja, que tenint en compte que no estem massa satisfets/es de les nostres condicions aquí (no aconseguim una plaça fixa, les condicions del lloc de treball que tenim no ens satisfan, pensem que per la feina que fem cobrem molt poc…), decidim de provar sort. Tot i que no aconseguim entrar en el programa de cooperació internacional del Ministeri d’Educació i Ciència, el nostre familiar ens assegura que allà trobaríem feina en algun centre privat i que, a més, en un primer moment ens podria acollir a casa seva. Un cop la persona que fa el procés migratori està establerta en el lloc d’acollida, és més correcte referir-s’hi amb el participi passiu: “immigrat”. Quan comuniquem als nostres familiars i amics la decisió, podem suposar quins seran els seus comentaris? Com ens veuran en relació a la decisió que prenem?…… Segurament, després de demanar-vos si ja ens ho hem rumiat bé, ens diran que som valents/es, emprenedors/es, ambiciosos/es, bons/es pares/mares per pensar en el futur dels nostres fills (ah, sí! Imagineu-vos que tenim família i que marxem amb nostres fills/es!)… Ara imagineu-vos que ja arribem a Suècia. Anem carregats de maletes i de canalla (un parell de petits) i estem en un aeroport on gairebé no entenem cap cartell (no parlem bé l’anglès i ni molt menys el suec!), esperant que arribi el nostre familiar a buscar-nos. Fa moltes hores que hem sortit de casa, estem cansats, suats, nerviosos, amb ganes d’arribar a casa dels familiars (ens acolliran allà fins que trobem un pis; serà una mica incòmode perquè el pis és petit i ells també tenen dos fills, però és clar! Ens hem de ficar en algun lloc, oi?). Els nens estan molt esverats i comencem a renyar-los i a discutir fins que, finalment, arriben els nostres parents. Comença la nova vida: encara no tenim feina, ni casa, però segur que ens en sortirem! Però ara imagineu-vos de nou a l’aeroport, voltats de maletes, cansats, discutint i amb una “pinta” que, clarament, no és de suecs. Com ens veu la gent del nostre entorn? Quina és la imatge que es fan de nosaltres els suecs que passen pel nostre costat? Pensen que som valents/es, emprenedors/es, ambiciosos/es, bons pares/mares? O creieu que quan arribeu al nou lloc, quan esdeveniu migrants el vostre entorn us percep de la mateixa manera? Manteniu les mateixes connotacions positives que teníeu quan éreu emigrants?

Les causes de les migracions

Les causes de les migracions poden ser molt diverses i sempre complexes. No hi ha un sol motiu que expliqui que una població numèricament significativa es desplaci, sinó vàries raons.

Hi ha diverses teories que expliquen les possibles causes dels moviments migratoris.
Una de les teories clàssiques és la que s’ha anomenat teoria PULL-PUSH (de l’anglès: estirar-empènyer). Segons aquesta teoria, els fenòmens migratoris s’explicarien per la tensió entre factors de dues tendències complementàries: factors push, que empenyen els migrants a marxar del seu lloc d’origen; i factors pull, que els estiren o els atrauen vers al lloc de destinació.

Una altra teoria és l’anomenada teoria de les 3D: aquesta teoria explica les causes dels fenòmens migratoris en funció de 3 variables bàsiques: desenvolupament, demografia i democràcia. És a dir, els fenòmens migratoris s’explicarien fonamentalment per raons econòmiques, socials i polítiques.

Les causes de les migracions són múltiples i diverses. Normalment es combinen diferents tipus de causes. També podem contemplar les causes dels fenòmens migratoris des d’una perspectiva més sistèmica. El migrant no duu a terme només un projecte personal, sinó que les migracions tenen una important dimensió familiar i social. La persona que decideix emigrar sovint ho fa amb el recolzament i empenta de la família, que també es beneficia del fet migratori. L’aportació en divises dels emigrants suposa un benefici econòmic important per a les famílies que s’han quedat en origen i poden ser un important factor de desenvolupament.

Però també hi ha autors que sostenen que els processos migratoris poden suposar mecanismes d’empobriment dels països emissors, en la mesura que es produeix una fugida de capital humà que hauria estat bàsic per al seu desenvolupament. Recordem que, habitualment, emigra la gent jove i sana, en edat de treballar i que, per tant, és un potencial de desenvolupament que el país perd.

En qualsevol procés migratori, amb independència dels factors que el motivin, sempre hi ha la decisió, més o menys lliure, de marxar.
El grau d’importància de cadascun d’aquests factors que generen els fenòmens migratoris pot ser molt divers. Sovint tenim la visió que els migrants que arriben al nostre país es veuen literalment obligats a marxar del seu lloc d’origen per garantir la subsistència. Això no és estrictament així. Malgrat que existeixen algunes situacions realment desesperades que obliguen a iniciar un procés migratori, cal tenir en compte que només poden emprendre aquest procés les persones que tenen una mínima capacitat de fer-ho. És a dir, aquells que “es moren de gana” no tenen la capacitat suficient d’emprendre una aventura migratòria.
Darrere de qualsevol procés migratori, sigui motivat pels factors que es vulgui, sempre hi ha una decisió de marxar. Fins i tot en els casos més extrems hi ha gent que decideix no marxar del seu lloc.

Els processos de migració a Catalunya

Catalunya ha tingut històricament diverses onades migratòries, però també ha estat punt de partida de molts emigrants. Al llarg del segle XX, després d’importants migracions internes, va rebre grans quantitats de persones procedents, primer, del mateix estat espanyol i, posteriorment, de països estrangers. La immigració de procedència estrangera, ja des dels anys 80 però sobretot a partir de la dècada dels 90 del segle passat, marca el nostre escenari sociodemogràfic de principis del segle XXI.

Moviments migratoris a Catalunya

Històricament, Catalunya ha experimentat importants moviments migratoris. Per la seva situació geogràfica i geopolítica, ha estat terra de pas i escenari de l’arribada de poblacions molt diverses des de temps antics. Però també ha estat punt de partida de moltes persones que per motius econòmics, polítics o d’altre tipus han marxat arreu del món per trobar unes millors condicions de vida o més oportunitats.

Una gran part de la població de les zones rurals catalanes va migrar cap a les zones urbanes, fugint de les condicions de vida del camp i atreta per la necessitat de mà d’obra a les fàbriques. Aquestes migracions van suposar canvis socials i econòmics molt importants per al nostre país i van començar a configurar la distribució territorial que tenim en l’actualitat.

Els processos de migració espanyola

A partir de la segona meitat del segle XX es va iniciar una nova etapa de prosperitat i creixement econòmic a Catalunya (i en altres zones de l’estat espanyol), després de la sagnant guerra civil i superada la crisi de la postguerra. La revitalització del creixement natural de la població catalana, però molt especialment l’arribada d’importants fluxos migratoris de les zones més deprimides de l’Estat espanyol (Andalusia, Extremadura…), pràcticament va duplicar la població a Catalunya.

Sabies que…

Des del 1950 al 1975 la població de Catalunya s’incrementa en un 75%. Passa de ser de 3,2 milions de persones a 5,6 milions.
El saldo net de l’onada migratòria procedent de la resta de l’Estat espanyol és d’1,4 milions de persones. Com a conseqüència d’aquest procés, el 37,7% de la població censada el 1970 havia nascut fora de Catalunya.
La revitalització del creixement natural (el conegut “baby-boom”), però sobretot aquesta arribada massiva de població migrada, va suposar un enorme creixement. No només del conjunt del país, sinó molt especialment de determinades poblacions que van veure com la seva població creixia extraordinàriament en molt pocs anys.
Aquest enorme creixement de població va generar la necessitat de construir nous habitatges, que va portar massa sovint a l’especulació. Des de ja fa anys s’han posat de manifest els importants dèficits de les polítiques urbanístiques i les pràctiques constructives d’aquesta època i han generat problemes que en l’actualitat encara estan per solucionar i fins i tot creen noves dificultats.

Els processos de migració internacionals

En aquesta mateixa època de creixement podem parlar dels tímids inicis de les migracions internacionals, amb la presència d’alguns migrants fonamentalment d’origen marroquí, però també senegambià i filipí.

Habitualment s’ha parlat de migració magrebina, però en realitat, la presència de persones procedents de Tunísia o Algèria és molt poc significativa. En l’actualitat, el col·lectiu procedent del Marroc continua essent el més nombrós a Catalunya tot i que la migració d’origen llatinoamericà ha experimentat un creixement enorme en els darrers 10 anys i el nombre de llatinoamericans ha superat el de magrebins.

Es tracta inicialment de migracions numèricament poc significatives i força fluctuants, d’homes o dones (en el cas de les filipines) sols. Aquests primers migrants estrangers es concentren en zones molt localitzades del país, especialitzats en determinats nínxols ocupacionals: subsaharians ocupats en el conreu intensiu del Maresme, dones filipines en el servei domèstic (sobretot a Barcelona) i alguns altres col·lectius més minoritaris.
A partir dels 1990, els processos de migració internacional creixen a un ritme important, especialment per la bonança econòmica que es viu a Espanya en aquell moment. Això dura fins a finals dels 2000, on es pot observar un creixement negatiu de les migracions.

El context europeu

No podem entendre les migracions internacionals a Catalunya si no és en el marc de la història de la migració europea contemporània al llarg del s. XX.

Evidentment, les especificitats de cada país en els processos i els ritmes de desenvolupament econòmic i demogràfic són molt importants, però cal tenir present alguns elements comuns. D’una banda, els processos de colonització i posterior descolonització de l’imperialisme europeu, que condicionarà en bona mesura no només la població no europea que aculli cada país, sinó també com es tractarà aquest fenomen. I de l’altra, l’existència de grans esdeveniments que han afectat el conjunt d’Europa i han marcat, a grans trets, diferents fases, com les dues Guerres mundials o la crisi del petroli del 73.

Sabies que…

Fins els anys 70, els països del sud d’Europa van ser fonamentalment emissors d’emigració cap a l’Europa nord-occidental. Entre 1950 i 1970, aproximadament el 6% del total de la població d’aquests països (7,3 milions de persones) havia emigrat cap als països més rics. Durant el període 1955-1974, dels països del sud van sortir importants contingents de població: 730.000 grecs, 3,8 milions d’italians, 2 milions d’espanyols, 1 milió de portuguesos, 1 milió de iugoslaus, gairebé 2 milions de turcs i 1,5 milions de magribins.
Diversos factors polítics (la caiguda de les dictadures), demogràfics (la baixa important de les taxes de natalitat), econòmics (el desenvolupament sobtat) i socials (la incorporació de la dona al mercat laboral) provoquen un gran creixement sobretot a Itàlia i Espanya. S’inverteixen progressivament les tendències migratòries de l’Europa meridional, que a partir dels anys 80, i molt especialment als anys 90, esdevé una zona receptora de migrants. Diversos factors fan que s’inverteixin les tendències migratòries de l’Europa meridional que a partir dels anys 80, i especialment els 90, esdevé una zona receptora de migrants.

Aquest creixement de la població migrada fa que als anys 80 els governs d’Espanya i Itàlia prenguin mesures i estableixin normatives específiques. A Espanya s’aprova la llei orgànica 7/1985, d’1 de juliol, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya, coneguda com la Llei d’Estrangeria.

Els inicis: La migració marroquina

Tot i que en els orígens de l’arribada de migració estrangera a Catalunya, sobretot de forma molt localitzada, trobàvem altres nacionalitats significatives, sens dubte la migració procedent del Marroc ha estat la més destacada des dels inicis.
El col·lectiu marroquí ha estat el més important de la migració estrangera en nombre i per la seva distribució en el territori, fins als anys 90 del segle passat. En un primer moment Catalunya era més una terra de pas que l’objectiu dels processos migratoris.
Podem començar a parlar de migració marroquina a Catalunya des de la dècada de 1960. L’arribada d’aquest col·lectiu coincideix amb l’etapa “desarrollista” del govern franquista i amb una època de prosperitat i creixement econòmic a Europa.

Amb l’augment de les restriccions frontereres de França i Alemanya, Catalunya comença a esdevenir destí final per a molts migrants que no poden penetrar a Europa. Amb aquests primers assentaments s’inicien també els reagrupaments familiars i comencen a arribar dones i infants.

A partir de la dècada dels 90 i sobretot a partir del procés de regularització de l’any 1991, i malgrat l’enduriment de la llei d’estrangeria, s’experimenta un autèntic boom de la migració al nostre país. Aquesta nova època es caracteritza fonamentalment per:

Un increment dels fluxos migratoris: el nombre de persones d’origen migrat al nostre país augmenta espectacularment en els darrers 15 anys i sobretot a partir de mitjans de la dècada dels 90 del segle passat. La tendència ha continuat a l'alça fins al 2011, on la migració ha començat a baixar en percentatge.

Una progressiva diversificació de la migració a diferents nivells:
- Diversificació d’orígens: cada vegada és més gran el nombre de països emissors d’aquesta migració. Apareixen nous col·lectius i la composició de la població migrada es diversifica a la majoria de municipis catalans.
- Diversificació de tipologia: la tipologia clàssica de les migracions econòmiques (primer arriben homes sols i després, mitjançant el reagrupament familiar, dones i infants) deixa pas a moltes altres tipologies. Els projectes migratoris i les trajectòries cada vegada són més diversos. Cal destacar, en primer lloc, una progressiva feminització de la migració. Però també l’aparició d’un nou perfil, amb problemàtiques associades molt complexes: els menors que emigren sols.
Cal destacar la feminització de la immigració i l’aparició de nous perfils i trajectòries migratòries.

A causa del progressiu enduriment de les lleis d’estrangeria apareix un nova problemàtica relacionada amb la migració: "la irregularitat". Cada vegada hi ha més persones al nostre país sense els permisos necessaris per a residir-hi i treballar-hi:són els anomenats “sense papers” o migrats “en situació il·legal”. Actualment, per tant, no podem parlar d’un sol perfil de població migrada. Cada vegada n’hi ha més i les seves característiques són més diverses.

Per saber-ne més

Sobre els joves migrats sols (JMS)

La presència d’un col·lectiu significatiu de menors migrats que arribaven sols a Catalunya es va detectar a finals dels anys 90. Eren fonamentalment nois, procedents del Marroc. Pel fet de tractar-se de menors, el col·lectiu està subjecte a una protecció especial (en compliment de la nostra pròpia legislació i dels convenis internacionals).

Tot i no ser un col·lectiu massa nombrós, per la seva extrema vulnerabilitat i per la presència mediàtica que ha tingut (habitualment des d’una visió molt negativa i estigmatitzadora), ha tingut una important transcendència pública.

Els estudis recents assenyalen grans perfils d’aquests menors migrats:

♦ Nois de carrer que viuen en situació de desemparament al Marroc: aquí pràcticament no n’arriben; en tot cas, fan alguna migració transfronterera a Ceuta i Melilla, però normalment com a forma transitòria de buscar-se la vida.

♦ Nois procedents de famílies estables que han abandonat prematurament l’escolarització (als últims cursos de primària o als primers de secundària) per diverses causes: la manca d’expectatives combinada amb el fracàs acadèmic, una inserció precoç al mercat del treball, haver patit violència a l’escola, una manca d’infraestructures i, en general, la mala qualitat del sistema educatiu. És el perfil majoritari. En el seu cas, l’estabilitat familiar no va associada a una estabilitat econòmica: molts nois provenen de famílies que actualment es troben sense feina o bé tenen feines amb remuneracions molt baixes.

♦ Nois de famílies de classe mitjana que han mantingut el fill escolaritzat fins a la secundària però no l’han pogut retenir davant la pressió ambiental cap al somni europeu. És un grup més minoritari.

♦ Finalment ha aparegut un nou grup de nois de zones rurals del sud que emprèn el projecte migratori amb el consentiment i, fins i tot de vegades amb el suport, de la família i que segueix itineraris molt similars als dels migrants adults.

Sabies que…

Les dades sobre població migrada es refereixen sempre a població estrangera. Això significa que també hi apareixen els estrangers de la UE, i de països com Suïssa, Estats Units, Canadà, Japó… En canvi, no es comptabilitzen les persones d’origen estranger que han obtingut la nacionalitat espanyola

Sabies que…

Les diferències entre les dades del Ministeri i les del Padró es deuen a que:

✔ Les dades que ofereix el Ministeri són relatives als permisos de residència concedits, per tant, als estrangers en situació regular.Les dades procedents del Padró
✔ Les refereixen a totes les persones empadronades en algun municipi de Catalunya (per empadronar-se no fa falta estar en situació regular).

✔ La diferència entre les dades del Ministeri i les dades del Padró, ens poden fer una idea del nombre de persones que estan en situació "irregular". Però les dades que obtinguem d’aquest càlcul no són molt fiables, perquè les dades del padró ens aproximen a la realitat però tenen un marge d’error important (hi ha gent que no s’empadrona, gent que està empadronada però en realitat no resideix al municipi…)

2.4 La diversitat a l'escola

L’augment de la presència d’alumnat de diferents orígens al centre educatiu ens suposa nous reptes que cal afrontar (tot i que cal recordar que aquesta no és l’única font de diversitat).

Els grups no són mai absolutament homogenis i cadascun dels nostres alumnes és una persona amb unes característiques concretes, amb diferents aptituds, actituds, comportaments, expectatives, ritmes d’aprenentatge, capacitats de comunicació, etc. Això no és nou i els docents estem prou acostumats a treballar-hi i a donar-hi respostes.

Però en els darrers anys la realitat de les aules ha canviat, fonamentalment a partir de la presència de nou alumnat procedent d’altres països. La diversificació dels orígens dels alumnes i l’aparició de nous referents i models culturals ha posat de manifest un nou repte: la diversitat cultural.

La presència d’alumnat procedent de la migració no només suposa l’augment de la diversitat cultural, sinó també l’aparició d’altres elements més relacionats amb determinades situacions de vulnerabilitat social. Els centres educatius no només han d’assumir i gestionar la diversitat cultural, sinó que també han de ser capaços de fer front a les desigualtats socials. Els canvis estructurals en la nostra societat han de generar canvis en el sistema educatiu i en l’organització dels centres.

La idea que l’escola pot donar resposta amb èxit a aquests nous reptes sense modificar les estructures ni els plantejaments de funcionament, simplement afegint-hi alguns recursos adequats, és errònia. Els canvis estructurals de la nostra societat han de generar, necessàriament, canvis en el sistema educatiu i en l’organització dels centres: la confecció dels grups i dels horaris, l’assignació de professorat, la designació dels tutors, la utilització dels espais, etc. També significarà prendre una sèrie de decisions en relació a la creació de recursos específics (com l’aula d’acollida), de mecanismes de coordinació i suport, la necessitat de formació per al professorat… Però la responsabilitat en l’assumpció d’aquests reptes no és només per als centres, sinó que caldrà treballar, des d’una perspectiva educativa, conjuntament amb la resta de la societat.

L’arribada de població estrangera en les últimes dècades ha suposat un important increment de la població. Aquest augment va ser molt important en els primers anys del segle XXI. Vegem-ho gràficament.

Minories i grups minoritaris

Ja hem comentat que la idea que la presència d’alumnes d’origen estranger és l’únic factor per explicar la diversitat cultural és errònia. Cal tenir en compte l’existència d’altres grups culturals minoritaris que poden compartir alguns dels condicionants de la població migrada.
Alguns grups culturals minoritaris, com els gitanos, comparteixen alguns dels condicionants de la població migrada.
És especialment significatiu el cas dels gitanos espanyols, un col·lectiu fortament estigmatitzat i que pateix, històricament, situacions de vulnerabilitat i exclusió i de discriminació.


A part dels gitanos, també cal tenir present altres minories que també es poden trobar en situacions de vulnerabilitat i patir discriminacions. És el cas, per exemple, d’algunes minories religioses (el nostre país tampoc no és homogeni religiosament): protestants, testimonis de Jehovà, musulmans autòctons…
Cal recordar, però, la importància de les situacions de desigualtat en aquestes minories. El pes de les dificultats d’integració d’aquestes en la nostra societat té més a veure amb la discriminació i els processos d’exclusió social que no pas amb les diferències culturals estrictament.
Això explica que hi hagi altres col·lectius minoritaris discriminats no per qüestions culturals sinó d’altre tipus, com per exemple persones amb determinades malalties (patologies mentals, SIDA) Persones amb deficiències psíquiques o físiques, altres col·lectius estigmatitzats (col·lectiu LGTBIQ+, prostitutes, ex-reclusos, etc…)


Segones generacions?

Abans que res aturem-nos un moment a pensar sobre aquests “nous” alumnes. Habitualment ens referim a ells i elles en funció de l’origen de les seves famílies i fins i tot els anomenem migrats de segona generació o segones generacions de migrats. És correcte utilitzar aquesta expressió? El procés migratori familiar condiciona el funcionament d’aquests infants i joves? I, si ho fa, ho fa de la mateixa manera en tots els casos?
Considerar els alumnes únicament en funció del seu origen cultural (o de l’origen cultural familiar) té efectes clarament negatius sobre les seves oportunitats de socialització normalitzada. El concepte de segones generacions, com el d’immigrant, ha estat fortament criticat com un concepte inadequat i estigmatitzador.

Hem vist que una de les crítiques d'aquest concepte és pels seus efectes excessivament col·lectivitzadors i homogeneïtzadors. Els factors que intervenen en la diversitat i l’heterogeneïtat d’aquest col·lectiu d’infants i adolescents són molt variats: lloc d’origen de la família, origen socioeconòmic i sociocultural familiar, característiques del procés migratori, edat d’arribada, situació legal, dificultats de comunicació, gènere, característiques personals, resposta emocional, trajectòria escolar, acollida que reben, etc.


Condicionants genèrics i condicionants específics

Un dels riscos de l’ús del concepte de segones generacions és donar un pes excessiu a l’origen cultural dels fills i filles de famílies migrades i negar els elements que comparteixen amb els col·lectius que no procedeixen de la migració estrangera, en la mesura que és un concepte col·lectivitzador i que pot tendir a anàlisis reduccionistes del tipus del determinisme cultural.
Precisament, podem afirmar que en els processos de socialització i integració escolar d’aquests alumnes hi intervenen diferents tipus de factors que es poden combinar de diverses maneres en funció de cada cas concret. Per una banda, hi intervenen una sèrie de factors que podem considerar genèrics, és a dir, que no afecten només a aquest col·lectiu sinó al conjunt de la població; i d’altra banda, una sèrie de factors més específics relacionats amb el procés migratori familiar. Vegem quins són alguns d’aquests factors:
En primer lloc, cal tenir en compte una sèrie de factors genèrics: compartits amb la resta d’alumnat, amb independència del seu origen:

Relatius al grup d’edat

Crisis i dificultats en la construcció identitària,tensions i enfrontaments amb l’autoritat de les persones adultes, voluntat de distingir-se de la infància i de tenir comportaments adults, elements relacionats amb l’anomenada cultura juvenil, importància de la pertinença i l’adscripció a grups d’iguals.

Relatius al gènere

Definició dels rols masculí i femení (amb les tensions que això comporta entre els diferents models, les pressions familiars i socials, aprenentatge de les relacions adultes entre gèneres, acceptació i aprenentatge del propi cos i desenvolupament de la sexualitat.

Socioeconòmic

Tensions provocades per la contradicció entre el model consumista i la capacitat adquisitiva, dificultats en l’accés al consum en general i de forma particular al consum d’oci, dificultats per complir les expectatives socials, amb les tensions i frustracions que això comporta, manca d’expectatives socials i laborals.


D'altra banda trobem els condicionants específics:

Dificultats derivades de la situació legal

Si no tenen permís de treball, tot i haver estat escolaritzats aquí o viure-hi des de fa temps, han de seguir el mateixos passos que una persona acabada d’arribar; dificultats per federar-se per a la pràctica d’algun esport; dificultats per accedir als estudis postobligatoris: no tenen accés a les beques, dificultats per moure’s dins la Unió Europea i, per tant, dificultats a l’hora de fer viatges, intercanvis escolars…

Dificultats lingüístiques

De comunicació i comprensió: poden ser derivades del desconeixement de les llengües de comunicació o del desconeixement dels codis culturals i de comunicació.

Dificultats específiques derivades dels processos migratoris familiars:

Experiències personals relacionades amb el procés migratori, situacions d’inestabilitat i de precarietat econòmica derivades d’aquest procés, etc.

No podem acabar aquest apartat sense esmentar una qüestió prou rellevant. Cal tenir present l’existència d’una discriminació vers les dones, fins i tot en les nostres societats pretesament igualitàries. I en tenim moltes mostres. Aquesta discriminació s’agreuja en el cas de les dones migrades (o les seves filles) i de manera encara més extrema en determinats col·lectius (especialment les dones musulmanes), i ens porta a parlar d’una doble i, fins i tot, d’una triple discriminació en aquests casos.

En la següent taula hi ha l’alumnat total i estranger a Catalunya segons el cicle educatiu: