Personalització d'activitats: modificació Jclic


zonaclic1Explorem el Clic


El Clic està format per un conjunt d'aplicacions de programari lliure que permeten crear diversos tipus d'activitats educatives multimèdia. La zona Clic és un servei del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya creat amb l'objectiu de donar difusió i suport a l'ús d'aquests recursos i oferir un espai de cooperació obert a la participació de tots els educadors que vulguin compartir els materials didàctics creats amb el programa.


Repassem una mica les principals seccions de la zona Clic:


Biblioteca d'activitatsBiblioteca d'activitats: és el recurs més valuós de la zona Clic. Està formada per centenars d'aplicacions creades gràcies a moltes hores de feina desinteressada d'educadors de diversos països.

JClicJClic: és un conjunt de programari lliure amb llicència GNU GPL que serveix per realitzar diversos tipus d'activitats educatives multimèdia: trencaclosques, associacions, exercicis de text, mots encreuats, sopes de lletres i altres. Està desenvolupat en Java i funciona en sistemes Windows, Linux, Mac OS X i Solaris.

Clic 3.0Clic 3.0: el programa original, antecessor del JClic, va ser creat per al Windows 3.1 i es troba disponible en set idiomes diferents. El seu desenvolupament es va iniciar el 1992 i des d'aleshores ha servit per crear milers d'activitats adreçades a diverses àrees i nivells educatius.

ComunitatComunitat: és un espai per al diàleg, la comunicació, l'intercanvi i la cooperació entre desenvolupadors, autors de materials, educadors i altres persones i institucions interessades en el projecte. També conté una relació d'enllaços a altres webs relacionades amb el Clic.


DocumentsDocuments: hi ha tot tipus de documents sobre el Clic i el JClic: articles, manuals tècnics, guies de l'usuari, tutorials, cursos de creació d'activitats…


SuportSuport: aquí trobareu les preguntes més freqüents sobre el projecte Clic i els seus programes, i l'ajuda per configurar el vostre ordinador perquè tot funcioni correctament.


EinesEines: en aquest apartat hi ha una recopilació d'eines lliures i shareware que poden resultar útils per crear, editar o distribuir activitats Clic.CercaCerca: hi ha diversos recursos per facilitar la navegació i la localització d'informació al web.Canvi d'idiomaCanvi d'idioma: el web es troba disponible en català, castellà i anglès.
Si es volen crear noves activitats es poden consultar els diferents documents, manuals, vídeos i tutorials que hi ha a la Zona Clic.

El banc d’activitats és ampli i constantment se n’hi incorporen de noves, però en moltes ocasions hem trobat un paquet Clic o JClic que no s’ajusta perfectament als nostres alumnes; el tipus de lletra, les imatges o altres característiques haurien de ser diferents per ser perfectes per al nostre cas particular.


La modificació de les activitats és una feina no gaire complicada i no requereix conèixer o dominar el llenguatge de programació o disseny de les activitats. Aquest serà l’objectiu d’aquest mòdul.

Modificar un paquet d'ctivitats Clic


 • Recordeu: Cal que instal·leu el JCLIC i actualizeu el Java. Ara tindreu al vostre ordinadors aquestes dues icones:
  icona Jclic author icona clic

imatge d'exemple d'activitat de la zona clic 1. Entreu a la zona Clic http://clic.edu365.cat
 2. Busqueu les activitats a la biblioteca
 3. Feu clic a cerca d’activitats
 4. Àrea: Llengües
 5. Idioma: Català
 6. Nivell: Infantil
 7. Títol: Primeres lectures
 8. Feu clic a cerca


Podeu executar els paquets d’activitats sense instal·lar-los, però per poder modificar-los cal que instal·leu l'activitat a l'ordinador.

instalació Jclic


Un cop instal·lada la podeu editar i fer-hi les modificacions que calguin.

 • Avís important: en aquesta pràctica canviareu la lletra d’impremta a lletra de PAL.icona Jclic author 1. Obriu JCLICAuthor. Aquesta eina permet crear i modificar projectes JClic. És un entorn visual molt intuïtiu i immediatament podem comprovar els nostres canvis. També ofereix la possibilitat de convertir al nou format els paquets fets amb el Clic 3.0. Altres prestacions són la publicació de les activitats dins d'una pàgina web o la creació d'instal·ladors de projectes.
 2. Des de la barra de menús, podeu obrir el fitxer frase.Jclic.zip. Malgrat que el fitxer té l’extensió .zip NO US ESPANTEU, NO L’HEU DE DESCOMPRIMIR!
  imatge obrir fitxer
 3. Un cop obert el projecte, el desareu en una nova carpeta i canviareu el nom del projecte. Així tindreu els dos projectes alhora, un amb lletra de PAL i un altre amb lletra minúscula.
 4. Creeu una carpeta amb el nom de FRASE PAL. És recomanable crear una carpeta per a cada projecte. Ara ja el teniu desat amb el nou nom i podeu començar a fer-hi les modificacions.
  imatge de desar l'arxiu
 5. Feu clic al menú Activitats per poder veure totes les activitats del projecte.
  imatge d'anomenar arxiu
 6. En clicar a sobre de cada cel·la podeu editar el contingut i fer els canvis. De seguida en veureu el resultat:
  imatge de cela
 7. Continueu modificant totes les frases.
 8. Ara podeu provar el resultat:
  imatge
 9. Observeu que el missatge encara no l’heu canviat. Seguint el mateix procediment que en el pas anterior, podeu canviar el tipus de lletra.
 10. Deseu el projecte. Arxiu /fitxers/ anomena i desa…
 11. Ara ho podeu tancar tot i comprovar la vostra feina. Obriu JCLIC i busqueu el vostre arxiu.

 • Pista: Podeu atorgar el nom frasePal.


Adaptar Jclic per a adolescents

Una de les realitats dels nostres centres és escolaritzar alumnat adolescent que ha de treballar nivells bàsics d’aprenentatge. En general els materials que treballen en aquests nivells són de caire infantil i poc motivadors per a aquest alumnat.

imatge

Que un adolescent hagi de comptar caramels o ossets de peluix a vegades no té cap sentit per a ell. Encara que el seu nivell sigui comptar fins a 3, el format pot crear un rebuig envers la tasca en concret i envers l'activitat escolar en general.

exemple activitat adaptada a adolescents

És possible adaptar alguns d’aquest materials infantils a un destinatari adolescent canviant els dibuixos per fotografies, els objectes (imatges i músiques ) d’interès infantil per objectes que interessin els adolescents.

exemple activitat adaptada a adolescents 2


exemple activitat adaptada a adolescents 3

Aquests exemples són algunes activitats tretes del Clic infantil. Per fer les modificacions només caldria canviar les imatges.

 1. Cal clicar a mediateca, on es troben totes les imatges del projecte.
 2. Seleccionar la imatge que es vol canviar
 3. Obrir la carpeta
 4. Seleccionar la imatge nova.

El Jclic fa automàticament:

 • el canvi de nom de l'arxiu en el cas que tingui un nom diferent.
 • el canvi en totes les activitats on es troba aquesta imatge.


imatge


Així es pot passar d'aquesta opció inicial a una de més adequada per a un adolescent.

imatge
imatge