Competència artística i cultural
“La Educación es genial. Realmente nos enseñan quiénes somos, y nos ayuda a contextualizarnos en el mundo pero, en verdad, es mi creatividad la que me enseñó que puedo ser mucho más de lo que mi educación me dijo que soy”
(Raghava KK, abril 2012 1)).
Creació artística i discapacitat intel·lectual
Les arts (música, dansa, teatre, arts plàstiques…) són un indicatiu de qualitat de vida i són un mitjà per expressar les idees, sentiments i emocions de la persona. Així, per a la persona amb una discapacitat intel·lectual representa una oportunitat de millorar no només la comunicació amb el seu entorn, sinó també la seva creativitat i la seva autoestima.
L’estètica no és un concepte universal. Cada cultura i societat, al llarg de la història, han tingut els seus cànons d’estètica. En aquest sentit, les creacions de la persona amb discapacitat intel·lectual podrien considerar-se fora del cànon d’estètica de la nostra societat; però actualment aquest cànon no és estanc i a la nostra societat tenen cabuda diferents estètiques i visions del que és creatiu, del que és art. No s’ha de perdre de vista que la persona creadora mai té la intenció de fer les coses malament o lletges. Així, per què la persona amb discapacitat intel·lectual no ha de tenir la seva visió de la creativitat i l’estètica?
Per altra banda, hi ha el prejudici que les persones amb discapacitat intel·lectual no són capaces de crear o de pensar per si mateixes res valuós o transcendent. En aquest sentit, els professionals que treballen amb l’alumnat amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies tenen un paper molt important a l’hora de canviar aquesta visió; començant per la família. Han de fomentar la sensibilitat per les produccions dels seus fills per tal de no veure-les segons els cànons d’estètica estàndard establerts per la nostra societat.
A més, els docents han d’involucrar activament l’alumne amb discapacitat intel·lectual en la tria de les obres que vol ensenyar quan es realitzen mostres de les seves creacions amb les d'altres companys. Així, es fomenta la seva autonomia, la seva responsabilitat, la presa de decisió…
Recursos per desenvolupar la competència artística i cultural
En aquesta pràctica, farem referència a diferents recursos per desenvolupar propostes educatives i desenvolupar la competència artística de l’alumnat amb discapacitat intel·lectual. Ens centrarem en la música i en l'educació visual i plàstica.
Hi ha molts recursos i activitats penjades a la xarxa per treballar els continguts musicals. A la pàgina Edu365.cat n'hi ha un recull molt interessant organitzat per etapes ( infantil, primària i secundària). Segons les possibilitats de l’alumnat amb discapacitat intel·lectual es podran utilitzar uns o altres recursos. En destacarem alguns per les possibilitats de desenvolupar la seva creativitat:
Atrapasons
És una pàgina de Televisió de Catalunya on hi ha un recull de vídeos per crear instruments a partir d’objectes quotidians, com crear música amb ells… Hi podeu entrar clicant la imatge següent:
Tocar la bateria
És una web on hi ha una bateria virtual i amb el ratolí es pot fer sonar clicant sobre cada instruments. Hi podeu entrar clicant la imatge següent:
Visual acoustics
En aquesta pàgina es pot experimentar amb el moviment i la música movent el ratolí. Sonen notes d’instruments a escollir (piano, violí, guitarra, flauta…) i dibuixos creats pels moviments del ratolí. Podeu accedir-hi clicant la imatge següent:
A la xarxa, també hi ha altres recursos interessants com:
Neobeat
És una aplicació que consta de generadors que creen impulsos per fer sonar les notes que tenen al seu abast. Els generadors i les notes poden moure’s o quedar estàtics. Amb el ratolí es poden moure per crear la melodia que més agradi. Podeu descarregar la versió per a PC aquí. A la imatge següent s'explica com funciona l’aplicació per a l’ordinador.
Hi ha una versió per a IOS i una per a Android en les quals hi ha, a més, un generador de ritmes. Es pot manipular la duració de les notes, canviar la clau i l’escala… Té l’opció de gravar la composició realitzada. Es pot enviar per correu, pujar-la a soundcloud, copiar l’arxiu per obrir-lo en un altre programa d’àudio.
En aquest enllaç podeu escoltar algunes composicions realitzades amb l'aplicació.
Dance Music
És un programa que crear música a partir del moviment de la persona captat per una webcam.
A la pàgina de la XTEC sobre diversitat i nee podeu trobar el programa i un vídeo on se n’explica una experiència.
Acid Xpress
És una aplicació on es pot gravar música, editar-la i barrejar-la. És necessari registrar-se per descarregar l’aplicació i un paquet d'arxius (músiques i ritmes) amb els quals podem realitzar les creacions musicals.
Per descarregar l’aplicació podeu clicar aquí. A la imatge següent s’indica què s’ha de descarregar:
En aquest enllaç podeu escoltar algunes composicions realitzades amb l'aplicació.
De la mateixa manera que per a la música, hi ha molts recursos i activitats penjades a la xarxa per treballar continguts de visual i plàstica. A la pàgina Edu365 n'hi ha un recull molt interessant organitzat per etapes ( infantil, primària i secundària). Segons les possibilitats de l’alumnat amb discapacitat intel·lectual és podran utilitzar uns o altres recursos.
A la xarxa, també hi ha altres recursos interessants com:
Generador de mandales
Hi ha diferents aplicacions online per generar mandales. A la imatge següent se'n mostra una (podeu accedir a l’aplicació clicant sobre la imatge):
A les imatges següents es mostra l'opció de pintar mandales online:
A les imatges següents es mostra l'opció de creació de mandales:
Generador d’imatge per línies de text (RowText-Image Generator)
És una aplicació online que converteix, a partir d’un text donat, una imatge en una altra d'idèntica, però que té com a base de la seva composició el text. És a dir, la generació de la imatge es realitza amb la repetició del text de manera horitzontal. Cal la instal·lació de Silverlight per utilitzar-la.
A la imatge següent es mostra com és l’aplicació:
A la imatge següent es veu el resultat de més a prop:
Generador d’imatge per núvols de paraules (WordCloud-Image Generator)
És una aplicació online que converteix, a partir d’un text donat —en aquest cas, 16 paraules màxim— una imatge en una altra d'idèntica, però que té com a base de la seva composició el text. La generació de la imatge es realitza amb la repetició del text amb les opcions següents: cap, horitzontal, vertical i ortogonal. Aquí també es necessari instal·lar Silverlight per utilitzar-la.
A la imatge següent es mostra com és l’aplicació:
A la imatge següent es veu el resultat de més a prop:
Núvol de paraules
És una altra aplicació online que crea dissenys a partir d’un text donat. A sediferència de les dues anteriors, les paraules més freqüents tenen més importància al núvol. Es pot manipular el tipus de lletra, color, etc. Es poden guardar i/o imprimir. Es pot accedir a la seva pàgina des d'aquí.
Les imatges següents mostren com és l’aplicació i el seu resultat:
Algunes propostes educatives
Al blog Educ@contic,el uso de las TIC en el aula, Lucía Alvárez exposa en el seu article3) propostes per treballar l’educació artística des de les TIC per desenvolupar la creativitat, el pensament crític i el treball cooperatiu. Ens agradaria destacar-ne dues:
Stop-motion
Aquesta tècnica consisteix a crear l’aparença de moviment a partir d’una successió d’imatges fixes consecutives. En l’article hi ha un enllaç a un vídeo on els mateixos alumnes expliquen aquesta tècnica (enllaç directe clicant aquí).
Crear un museu imaginari
A partir de les aplicacions online Wallwisher o Pinterest penjar creacions de l’alumnat o trobades a la xarxa i compartir-les entre la resta de companys.
- Wallwhiser és un “mur virtual” on es poden penjar textos, imatges, dibuixos i vídeos trobats a la xarxa o produccions elaborades per l’alumnat (prèviament s’han de penjar a la xarxa, per exemple, a través del blog o web de l’escola o de l’alumne). S'ha de clicar dos cops seguits sobre el mur; s'obre una finestra per poder-hi afegir comentaris o enllaços de la xarxa. Podeu veure un exemple i interaccionar-hi clicant aquí.
- Pinterest és una eina per compartir imatges amb altres usuaris. Té l’opció de posar un petit text, fer comentaris d’imatges d’altres usuaris i marcar si t’agraden o no.
Per altra banda, les tablets obren moltes possibilitats per a la creació artística. Com a exemple apuntem aquestes ressenyes:
Aplicacions IOS per crear música
Aplicacions per Android per a dibuixar
Aplicacions per Android per crear música
Per altra banda, volem fer referència al teatre i la dansa amb persones amb discapacitat intel·lectual. Només posarem com a exemple aquests dos articles on s'exposen les seves possibilitats i les repercussions positives que tenen per a l'alumnat amb discapacitat intel·lectual:
- Teatro y discapacidad intelectual4): Fa una reflexió sobre els beneficis d'aquesta disciplina artística. Proposa obres de teatre (en castellà) en què podria participar l'alumnat amb discapacitat intel·lectual.
- Taller de música y danza: expresión corporal en un centro de apoyo a la integración de personas con discapacidad intelectual5): Els autors expliquen el projecte desenvolupat i descriuen dues sessions concretes del projecte.
Per acabar, farem referència al projecte integrArte que es desenvolupa al municipi de Montcada i Reixac. A continuació teniu un enllaç d'un vídeo que explica aquest projecte: