Mòdul 3. Femení i masculí: Ni prínceps blaus ni princeses promeses

Ja un cos de dona no és un destí de paridora, tot i que pugui contenir un desig de maternitat; aviat un cos d’home no serà tampoc un destí de guerrer, encara que pugui gaudir en la confrontació. Si tals objectius no estan escrits en la nostra pell ¿què ser? ¿com construir les nostres identitats?

Marina Subirats. La coeducación o la formulación de un nuevo humanismo

Ens podríem preguntar sobre la importància de parlar de la masculinitat i la femeninitat en l'educació.

Certament, la majoria de les vegades aprenem per imitació i en aquesta perspectiva és molt clar que en el procés d'aprenentatge i construcció de la personalitat són vitals els models de ser home i ser dona que tenim en el nostre entorn.

En els centres escolars, transmetem uns models de feminitat i masculinitat que contribueixen a conformar les identitats femenines i masculines, a vegades sense la consciència del professorat.

Independentment de les activitats concretes que realitzem, la importància dels models de feminitat i masculinitat es reflecteix en el procés d'aprenentatge mitjançant el currículum explícit i l'ocult.El mòdul 3 està organitzat en quatre pràctiques amb les activitats corresponents:

Pràctiques  • Pràctica 1. Models de feminitats i masculinitats. Ser dona, ser home en la societat actual.  • Pràctica 2. L’amor romàntic i l'amor amb bons tractes. Microviolències i desnaturalització de la violència.  • Pràctica 3. Tutoria i orientació acadèmica. Pla d'acció tutorial coeducatiu. Orientació acadèmica i professional sense estereotips.  • Pràctica 4. L'educació afectiva s'escriu en femení. Cossos femenins i masculins. Identitats i diversitat sexual.