Altres cultures en femení

No me cubras de lunares.

Institut d'Educació Secundària Dr. Trueta

Què en sabem?

Analitza la composició cultural de les nenes, noies i dones que hi ha en el teu centre escolar i busca informació sobre les seves cultures.

En la nostra societat hi ha moltes cultures en femení. Una de les que ha tingut més presència en el nostre país al llarg de la història han estat les dones gitanes.

Per tenir més informació sobre la cultura gitana al nostre país:
No me cubras de lunares
Chavorrilos d'avui en dia
Heroinas gitanas.Franscisca Perona.
Estudi sobre la població gitana de Catalunya

L’informe mundial de la OIT de maig de 2010 sobre el treball infantil estima en uns 100 milions el número de nenes afectades pel treball infantil en tot el món, i adverteix de l’impacte que sobre l’educació i el treball infantil provoca la crisi econòmica i financera mundial. “En aquelles cultures en què s’atribueix més valor a l’educació dels nens que a la de les nenes, en les quals una família pobra ha d’elegir entre educar un fill o una filla, la nena hi surt perdent.

Si desitges més informació, pots consultar Protocol d'actuació per prevenir la mutilació genital femenina

Pràctica 1. Matriarcats

Llegeix el llibre Matriarcats d'Anna Boyé que explica a través de les fotos la vida de tres societats matriarcals: “L’illa de les dones”, de l’Arxipèlag de les Bijagos de Guinea Bissau; “La terra de les filles”, del Llac Lugu de la Xina, o “Les poderoses dones de Juchitán”, de Mèxic.

Si no tens el llibre busca informació sobre les societats matriarcals que avui hi ha en el món.

Aquestes societats mostren com les dones tenen una autoritat i són respectades per la seva intel·ligència i saviesa.

Compara les característiques socials i culturals de la nostra societat patriarcal amb les de les societats matriarcals. Identifica i estudia els rols que dones i homes tenen a cada societat. I finalment desenvolupa les teves opinions personals sobre les masculinitats i les feminitats.

Matriarcats

Matriarcats. Elena Boyé

Pràctica 2. Buda va explotar per vergonya

Baktay

Buda va explotar de vergonya. Hana Makhmalbaf

La pel·lícula explica que sota l’estàtua del Buda que va ser destruïda pels talibans hi ha moltes coves on encara hi viuen famílies. La Baktay és una nena afgana de sis anys que observa amb enveja el seu veí, l’Abbas, mentre practica els seus exercicis de lectura. Ella també vol anar a l’escola per aprendre a llegir, però li cal aconseguir els estris fonamentals, un llapis i un quadern. Caldrà que faci un llarg recorregut ple d’obstacles per obtenir els objectes desitjats.

Per treballar la pel·lícula a l'aula, pots seguir les orientacions següents: Buda va explotar per vergonya.

Pràctica 3. Hiyab

Visiona el vídeo Hiyab, on Fàtima s'enfronta a una professora perquè no es vol treure el hiyab.

Analitza els arguments de la professora i els de la Fàtima. Explica com hauries actuat en aquest cas, si tu fossis la profesosora o el professor.

Hiyab. Carles Sala

Pràctica 4. Invertir en les nenes per al futur

L’informe mundial de la OIT de maig de 2010 diu que “Les (nenes) que han tingut accés a l'ensenyament tenen més probabilitats de guanyar-se bé la vida més endavant, de casar-se més tard, de tenir més fills però más sans, i d'exercir el poder de decisió a la llar. Les mares amb educació també són més propenses a vetllar perquè els seus propis fills estudiïn, contribuint així a prevenir el treball infantil en el futur".

“És ben sabut que les nenes empleades en el treball doméstic freqüentment són objecte de maltractaments i fins i tot d'abusos físics… El fet que la relació laboral tingui lloc amb les portes tancades en un domicili privat significa que el maltracte, sovint, ni es veu ni es denuncia."

Analitza la part de l'informe mundial de la OIT i digues el rol que atribueix a les dones i quin paper juga l'ensenyament en el seu futur.

Per saber-ne més, sobre les dones d'altres cultures:
Les dones migrades
Persépolis
Alumnat nouvingut i alumnat d'origen estranger. Materials i recursos XTEC
Mujeres destacadas. ONU Mujeres