Igualtat i diferències

Les ànimes, insistia ella, no són mascles ni femelles. Les ànimes ben segur són iguals i tenen la mateixa obligació de perfeccionar-se. És el fet d’habitar en un cos diferent el que, en aparença, pot fer-les distintes.

Carme Riera, Dins el darrer blau

A vegades és difícil estirar el fil per poder analitzar més a fons el que succeeix a les aules i per conèixer les situacions d’igualtat i diferències entre nens i nens, o bé entre noies i nois. L'autopercepció que en tenen elles i ells, especialment, ens dóna moltes pistes.

Reflexió: La coeducació vol aconseguir la igualtat respectant les diferències. Abans de continuar, reflexiona sobre la relació entre diferència i discriminació.

En general no coneixem prou bé les representacions que els nens i les nenes es fan del fet de ser dona i de ser home actualment, i per això cal fer-ne una exploració, ja que són els dos sexes els que compten.
En diferents països europeus, s’han utilitzat les preguntes següents, que han donat bones respostes i per tant són útils per utilitzar-les al nostre país: Què és millor/pitjor de ser nena? Què és millor/pitjor de ser nen?

Aquestes preguntes van ser contestades el 2006, per 13 nenes i 9 nens d'un centre de Granollers, i per 9 nenes i 10 nens d'un centre de Sant Boi de Llobregat, de 1r. d’ESO.

El millor de ser nenes El pitjor de ser nenes
nenesmés responsables no tenir els mateixos drets que els nens
més bones, tranqui·les els pares no deixen que facis res
més llestes i més mimades no ens deixen sortir fins molt tard
més bones estudiants no ens donen els mateixos diners que a ells
més guapes i polides tenim desigualtat per anar a treballar
utilitzem el cap per no barallar-nos si ets la gran has de netejar
et respecten més i estimen més si tens un nen o una nena pateixes
poden fer coses que els nois no poden fer: portar arracades, robes boniques, pantalons i faldillestens més responsabilitat i control
sabem guardar un secret que et violin i et poden raptar
pots ser mare, sentir el que és ser-hohi ha molta violència contra les nenes
ens comuniquem millor els homes masclistes duien coses que no agraden
tens més coses per jugar tenir la regla o parir
pensem diferent dels nens que et quedes embarassada
no ens assemblem els nois es pensen que no correm gens i que ells per ser nens són mes forts
el homes dieun que les nenes són dèbils i podem ser fortes
a vegades som un mica "pijas" i "cotilles"
nens més responsables i intel·ligents estan discriminades
tenen més neurones, estudien més no les deixen sortir fins tard
tenir el cabell llarg fer la feina de casa
més àgils, amables i agradables et deixen fer menys coses
embarassades ho passen malament els pares les volen protegir
les tenen més mimades que els nens et toquin el cul
els profes les tracten amb més delicadesatenir la regla i el moment del part
els nois no les volem pegar no poden anar pel carrer a certes hores
les deixen entrar a les dicoteques es queixen quan els fan broma
els nens estan sempre a sobre teu que et ve la menstruació
que el part és molt llarg i dolorós

Les respostes de les nenes sobre “El millor de ser nenes” inclouen una autopercepció positiva, una idea àmplia de la llibertat femenina, del plaer de la maternitat i els sabers relacionals de les nenes. Els nens sobre “El millor de ser nenes” tenen també una percepció positiva i el dolor de la maternitat.

Les nenes diuen que “El pitjor de ser nenes” són qüestions relacionades amb la discriminació, la doble jornada, les agressions i les diferències físiques. Els nens coincideixen amb les nenes amb la discriminació, la doble jornada i les agressions.


El millor de ser nensEl pitjor de ser nens
nenes fer més esports, jugar a molts jocssón menys responsables
sortir de nit i tornar més tard es fiquen en molts embolics
fer el que vulguis són marrans
tenir més temps per sortir i més tranquil·litatsón més dolents
els pares et tenen més confiança no pots portar coses de nenes
fer el pipí al carrer, són més infantilsnomés porten pantalons, faldilles molt pocs
no els discriminen els fa vergonya jugar a jocs de nena
no han de patir tant, no tenen tantes preocupacions són molt "brutos"
tenir més força no són tan llestos com les nenes
no tenen vergonya no pensen abans de fer les coses
n'hi ha que són molt guapos es fiquen més amb la gent
poden ser pares no pots ser femení
tenir un sou més alt
nens sortir de nit són menys responsables
tenir més llibertat hi ha moltes baralles i utilitzen la violència
fer més "trastades" per divertir-se són més violents que les dones
anar a llocs on només hi ha nois sense nenes pesadesque et diguin que has de tallar-te els cabells
més possibilitats de treballarque sempre hem de declarar-nos nosaltres
fer més esports que només fan els nois que som marrans
els nens són més forts i valentsno et fan tant cas
fer més cosesque es burlin de la teva manera de ser
no es preocupen pels estudis
són més distrets i rucs
han de traballar més fora de casa
que et diguin que has de tallar-te els cabellsLes nenes diuen que “El millor de ser nens” és un conjunt d’avantatges propis de l’adolescència.

Els nens coincideixen amb les nenes en el conjunt d’avantatges propis de l’adolescència i altres avantatges de l’edat adulta. Les nenes diuen que “El pitjor de ser nens” és la violència, els desavantatges propis de l’adolescència, i algunes respostes impliquen una valoració superior del mon femení. Els nens opinen que “El pitjor de ser nens” és la menor responsabilitat i el desavantatges propis de l’edat.

Reflexiona sobre la naturalesa d'aquestes diferències i detecta aquelles que tenen un origen més biològic i les que han esdevingut diferències per motius socials. Analitza la relació que hi ha entre l'origen social i el biològic de les diferències.

Podeu llegir l'article complet a Lo mejor de ser niñas y de ser niños

Activitat 1. El millor i el pitjor de ser nenes i de ser nens

Llegeix el text anterior sobre els resultat de preguntar a l’aula què és el millor i el pitjor de ser nenes i de ser nens. I digues:

Què és el que t’ha cridat més l’atenció?
Què t’ha sorprès?
Què és el que no t’esperaves?
Què trobes a faltar?
Si ho fessis a la teva classe, quin tipus de respostes creus que trobaries?

Activitat 2. La normativa en coeducació

La igualtat d'oportunitats entre nens i nenes, i entre nois i noies queda recollida cada any en la normativa d'inici de curs. Llegeix el document “Documents per a l'organització i la gestió dels centres: Convivència i clima escolar”


Digues dues pràctiques coeducatives indicades en el Document sobre convivència i clima escolar que es compleixin al teu centre i dues que no es compleixin. Per què no es duen a terme aquestes pràctiques? per manca de pressupost, de personal, de voluntat…?Activitat 3. Observació d'aula

Demana a una companya o a un company que vingui a la teva classe i que observi el nombre de vegades i temps que dediques a les noies/nenes o als nois/nens.

Quan hagis recollit les dades reflexiona sobre la teva pràctica docent i la dissimetria en les interaccions amb l’alumnat i quines conseqüències pot tenir.

Activitat 4. Les dades actuals

Llegeix les següents dades basades en estadístiques de la UNESCO:

“En el África subsahariana, 9,5 millones de niñas nunca entrarán en un aula, en comparación con cinco millones de niños, según los datos del IEU. En total, más de 30 millones de niños de entre seis y 11 años están sin escolarizar en la región. Algunos de ellos empezarán los estudios a edades más avanzadas, pero muchos más permanecerán totalmente marginados y, entre estos últimos, las niñas se enfrentan a los mayores obstáculos. La brecha de género es aún mayor en el Asia Meridional y Occidental, donde el 80% de las niñas sin escolarizar nunca recibirán educación formal, en comparación con el 16% de los niños. Unos cuatro millones de niñas padecen esta situación, frente a casi un millón de niños. Las niñas constituyen la mayoría de los millones de párvulos marginados de la escuela en los Estados Árabes, aunque resulta imposible elaborar estadísticas exactas debido a los conflictos en la región. “Nunca alcanzaremos los Objetivos de Desarrollo Sostenible si no logramos vencer la discriminación y la pobreza que paralizan las vidas de las niñas y las mujeres de generación en generación”, afirmó la Directora General de la UNESCO, Irina Bokova. “Debemos trabajar en todos los niveles, desde la base social hasta los dirigentes mundiales, para hacer de la equidad y la integración los ejes de toda política, de modo que todas las niñas, cualesquiera sean sus circunstancias, vayan a la escuela, prosigan los estudios y lleguen a ser ciudadanas emancipadas”.”

Font: EL NÚMERO DE NIÑAS QUE NUNCA IRÁ A LA ESCUELA DUPLICARÁ AL DE NIÑOS, AFIRMA UN ATLAS ELECTRÓNICO DE LA UNESCO. EduGlobal. 2016

Pots trobar més dades a l’eAtlas de la UNESCO sobre la Desigualdad de Género en la Educación.Investiga i recull les dades segregades relatives als indicadors anteriors: analfabetisme infantil per sexes, adolescents sense escolaritzat en funció del sexe… a la teva localitat o comarca.