Anàlisi i reflexió sobre els estereotips i el currículum ocult
Marcela Lagarde, 1997
De ben segur, moltes vegades en la vida professional amb les companyes i companys de centre heu parlat de coeducació i potser has observat que no totes les persones tenim la mateixa idea de què vol dir coeducar.
El pensament androcèntric és present sovinet en els materials i les activitats escolars que consideren el cos, l’experiència, la història i les activitats masculines com representatives del conjunt de la humanitat, callant o minimitzant allò que són, fan i creen les dones.
El pensament androcèntric no es fàcil d’identificar i reconèixer perquè es considera "normal" i això dificulta aplicar una metodologia coeducativa en la intervenció docent. Però si disposem d'indicadors o categories d’anàlisi ho podem analitzar millor. Algunes categories d'anàlisi per saber si una pràctica docent és coeducativa són el llenguatge, els estereotips sexistes i el currículum ocult entre d'altres.
Reflexió…
El estereotips són construccions mentals i dreceres cognitives que evoquen una situació o una relació entre categories. Els estereotips sexistes es construeixen socialment entorn a les relacions dona / home, o cultura femenina / cultura masculina.
Moltes vegades, els estereotips sexistes són hereus d’una visió històrica reduccionista que es té sobre allò que han fet els homes i les dones en diferents moments i èpoques històriques.
Una educació és sexista quan estereotipa, és a dir, fixa uns clixés únics de comportament per a les dones i els homes. Això es manifesta per exemple, en l’ús d’un llenguatge escrit, gràfic, gestual i audiovisual no inclusiu que no visibilitza les dones i els homes.
L’ensenyament és fonamentalment un acte de relació i de comunicació de les persones que aprenen entre elles, i entre la professora o professor i l’alumnat.
El conjunt d’idees, creences i dicotomies que permeten que sigui "normal" el manteniment dels estereotips sexistes a les aules, l’ús d’un llenguatge no inclusiu dels dos sexes, les actituds diferenciades cap a les noies i els nois que suposen discriminació i les diferències d’interacció del professorat amb l'alumnat en funció del sexe formen part del currículum ocult del professorat.
L’ús dels estereotips visibles i invisibles comporta la normalització dels comportaments estereotipats tant en les nenes com en els nens.
Els estereotips intervenen en tots els àmbits de coneixement, fins i tot en aquells que consideren que el procés de construcció del coneixement ha estat més objectiu, com les ciències exactes o experimentals.
Sovint l’imaginari col·lectiu i el llenguatge simbòlic del professorat segueixen representant uns estereotips de feminitat i masculinitat que no recullen els canvis actuals en els perfils conceptuals d’aprenentatge escolar de noies i nois.
Avui és més fàcil trencar estereotips sexistes, si es coneixen les eines i recursos i es treballa amb imaginació. Per exemple, per usar un llenguatge inclusiu i no estereotipat tenim les Receptes per visibilitzar les dones en l'àmbit de l'educació.
Els estereotips per als nens i per als nois i per les nenes i els noies es poden observar fàcilment en els catàlegs de jocs i joguines on hi ha, en el cas de les joguines destinades al gènere masculí tot tipus de monstres, cotxes i personatges extraordinaris per la seva força i pels seus poders, i les destinades al gènere femení trobarem nines, cuinetes, jocs simbòlics de tasques de cura…
Per comprovar aquesta diferència, només cal introduïr a un cercador “Joguines per a nenes”. Ens apareixen les següents imatges:
En canvi, si cerquem “Joguines per a nens”, apareixen aquestes imatges:
- Recull temàtic : Jocs, joguines i lleure no sexista de l'Institut Català de les Dones
- #trenquemestereotips. La transmissió de valors a través de les joguines
Activitat 1. Els estereotips sexistes
Observa l’exemple que hi ha a la pantalla i descriu en què consisteix l’ús dels estereotips i amb què s’associa la feminitat i la masculinitat.
Activitat 2. Observació d'estereotips
Fes una observació de catàlegs de jocs, de roba, d'estris escolars com carpetes, motxilles, bolis, etc. i anota quins colors i característiques s'adrecen preferentment a les nenes i noies i quins colors s'adrecen als nens i als nois. Pots trobar diferents catàlegs a Internet.
Si en trobes pots incloure exemples de catàlegs que siguin inclusius i sigui una bona pràctica pel que fa la igualtat de gènere.
Observa els models de nenes i nens que s'ofereixen en els programes infantils. I els models de referència de jugadors de fútbol, cantants, etc. per a infants i per a l'adolescència i extreu-ne conclusions.
Dibuixos animats: el primer contacte amb el masclisme, Vilaweb, 10/02/2017
El sexismo en los catálogos de juguetes. Huffington Post. 24/11/2017
“Yo de mayor quiero parecerme a Amancio Ortega”, El País. 29/07/2017
Activitat 3. Indicadors coeducatius
Fes un llistat dels indicadors o aspectes més importants que ha de tenir una pràctica docent perquè sigui coeducativa. Després de fer la llista, per veure si hi inclouries algun altre indicador, consulta la següent web:
Web de Coeducació i Igualtat de gènere a l'XTEC
Recull les teves dades de forma segregada, és a dir diferenciant els resultats en funció del sexe, ja que així podem conèixer millor el que succeix amb les nenes i els nens de forma diferenciada.
Guarda la teva relació fins al mòdul 4 i vés-la enriquint amb els nous indicadors que treballis en els mòduls següents.
Activitat 4. Autoreflexió
Fes una llista del conjunt de creences i idees implícites que tens sobre les habilitats, capacitats i aprenentatges propis de les nenes i els nens. Per fer-ho pots completar frases del tipus:
Les nenes/noies són... Els nens/nois són... Els nens/nois són millors que les nenes/noies en... Les nenes/noies són millors que els nens/nois en... Les nenes/noies no val la pena intentar que aprenguin... Com que no és propi de nens/nois no val la pena intentar que aprenguin...
Indica finalment per què és important conèixer el propi currículum ocult?