Quins camins seguim per coeducar avui? Sabers femenins
L'article d'Amparo Tomé, Educar és coeducar, (pràctica 3 del mòdul 1) ens parla directament de canvis i de noves situacions a tenir presents en la nostra realitat del centre educatiu. Es tracta de canviar la mirada, d'educar aprofitant el millor del passat però deixant-lo enrera, perquè el món ha canviat i l’escola ha de canviar també. Quin lloc volem que ocupi l'escola? Com volem formar els infants, els nois i les noies? Què està realment a les nostres mans i podem canviar?
L'article de la Mercè Otero, Llengua no sexista, (pràctica 3 del mòdul 1) planteja que l'androcentrisme sovint està implícit i produeix comportaments que la majoria de la societat considera "normals" i que condicionen la formació de la personalitat estereotipada de nenes i nens, de noies i nois. Per això és tan important que l’escola sigui coeducativa i promogui els canvis necessaris per a la igualtat real entre unes i altres.
Organització del mòdul 2
El mòdul 2 està organitzat en quatre pràctiques amb les corresponents activitats:
- Pràctica 1. Les diferents versions de La Ventafocs. Aquesta pràctica està centrada en l'observació de textos, d'imatges, vídeos i contes, amb mirada coeducativa.
- Pràctica 2. Mirada coeducativa. Treballa els estereotips en la cura de les persones, la llengua i el contingut de les imatges.
- Pràctica 3. Observació d'espais i temps educatius. Aquesta pràctica està centrada en el treball de reflexió i autoanàlisi sobre els espais, aula, patis, passadissos, tutories i també sobre l'acció i representació de delegats i delegades.
- Pràctica 4. Els sabers femenins a l'educació. Aquesta pràctica està centrada en el reconeixement dels sabers de les dones que sovint l'escola no recull.