Autoregulació i consciència fonològica

Dir a una criatura amb dislàlies que repeteixi una paraula/so que no hem entès o no ha produït bé sap greu, però quan li ho hem de fer veure un grapat de vegades en una mateixa sessió és més dolent que bo. Aprofitem doncs el sentit estricte d’allò que està bé o malament que tenen els infants perquè siguin ells mateixos els qui avaluïn la seva producció. Veurem que el seu esforç i rendiment és més eficient i eficaç i la tasca esdevé més relaxada.
Us presentem ara un parell d'activitats que us permetran servir-vos de la seva exigència.

  • JClic de Logopedes
  • JClic de l'Eco
  • Treball aplicat amb Contes de consciència fonològica


JClic de Logopedes

Portada del JClic de Logopedes

Aquest JClic de Logopedes permet realitzar activitats d'enregistrament i reproducció de fonemes, aïllats o en paraules, atenent a criteris fonètics i de pràxies i activant la consciència fonològica. És un paquet d'activitats de Margarita Fortuny que ha estat creat amb el JClic de F. Busquets. Ens permet treure partit de la gravadora de l'ordinador en el treball logopèdic de la parla. Les gravadores convencionals ens fan perdre molt de temps en la cerca del moment concret, aquesta activitat ens permet repetir-lo instantàniament tants cops com ho necessitem.
Requereix el treball conjunt amb el/la logopeda tot i que també poden entrenar-s'hi sols.

Paquets del JClic de Logopedes

S'han previst diferents tipus de paquet que cal escollir segons les vostres necessitats. Només el primer, els dels sons vocàlics, compta amb model visual i sonor de la paraula, la resta es fan per lectura i/o audició del model de l’adult.

  • Fonemes vocàlics: a partir de monosíl·labs es treballen aquests i els consonàntics integrats en ells.


Pantalla amb tots els sons consonàntics.

  • Fonemes consonàntics: un Paquet amb tots els fonemes consonàntics per a treballar-los en paraules concretes d’ús quotidià.
  • Contrast de fonemes, consciència fonològica. Tres Paquets amb parelles o trios de paraules amb el criteri de:
    • Diferent punt d’articulació.
    • Diferent modus d’articulació.
    • Diferent sonoritat.


Interfície de treball.

  • Grups consonàntics: Tots els grups consonàntics en posició inicial i intermèdia o final.
  • Memorys de fonemes, a tall de joc, barrejades en els paquets.


Una altra aplicació de l'autora és el JClic de l'Eco que permet a nens molt petits fer enregistraments de poemes breus o rodolins de manera autònoma.

Totes les activitats tenen un temps màxim d'enregistrament de l'alumne/a a 15".


Si teniu una tauleta tàctil (de l'anglès: tablet o tablet computer), un smartphone o una PDA, hi ha aplicacions molt divertides i motivadores per a l'alumnat que graven la veu automàticament. Qui repeteix, és un personatge que els hi fa molta gràcia. No sols no se'ls hi fa feixug sinó que els manté molt alta la motivacióTalking Tom catAnna Fontelles 2013/07/21 16:43

Enregistraments i Contes fonològics

Segons explica Misericòrdia Valls al treball de la seva Llicència d'Estudis 1)http://www.xtec.cat/sgfp/llicencies/200607/memories/1575m.pdf
"Per a molts nens, la sensibilitat de la rima apareix molt aviat. Per aquesta raó, jugar amb les rimes és una entrada excel·lent a la consciència fonològica. Donat que els jocs amb rimes dirigeixen l’atenció del nen a les semblances i diferències dels sons de les paraules, també és útil per a que el nen s’adoni que l'essència del llenguatge no és només significació i missatge sinó també una forma física, és a dir, no només el que es diu sinó també com es diu."

Aprofitem doncs la Guia didàctica d'un dels contes fonològics 2) de l'autora, centrant-nos en la seva proposta d'Activitats específiques per treballar la consciència fonològica.

  • Estructures rimades del conte:

Les lletres van amuntegant-se i res ja no puc llegir,
necessito posar ordre per entendre què em volen dir.


  • Tirallongues:

És com un mar
I no hi ha far
D’on trec un iot
Que em dugui a port?

Enregistrar aquestes petites produccions amb la gravadora de sons de l'ordinador, amb l'audacity o amb el JClic de l'Eco -per fer-ho sols des de ben petits- o bé fer-ne petits vídeos amb la webcam, estimulen la producció fonètica ajustada.

Els jocs manipulatius proposats a la mateixa guia, poden ser compartits en grup si ens servim de la webcam i un projector o la pissarra digital.

1) Misericòrdia Valls, Llicència d'Estudis 2006/07: Elaboració d'un programa per al desenvolupament de la consciència fonològica: el conte com a eina d'abordatge integral i integrador
2) Marea de lletres que maregen. de Coia Valls, Col. Sopa de llibres de l'Ed. Barcanova