Exercitació de la parla

La discapacitat auditiva entorpeix més encara la rehabilitació de la parla. La dificultat de percebre els matisos que caracteritzen cada fonema, en tant a sonoritat, punt i modus d'articulació, tot i les ajudes tècniques explicades en el mòdul 1, fan que el procés de discriminació, de producció i de generalització adequada resulti feixuc.

Cal doncs que ens servim de de les TAC perquè puguem engrescar els alumnes en aquestes tasques repetitives.

Us presentem ara dues propostes diferents per a exercitar la parla.

L'Oca de la boca

L'Oca de la Boca: Imatges de Pràxies bucofonatòries per elaborar diferents Jocs de Taula (dòminos, memorys, oques, encadenats,…).
En aquest web de Xavier Ferrer podreu descarregar-vos les imatges (fotografies) de les diferents pràxies implicades en l'articulació dels sons de la parla. Aquestes imatges de les pràxies estan agrupades en quatre categories en funció de l'òrgan de la parla que n'és protagonista dels exercicis. Així doncs, tindrem pràxies bucofonatòries linguals, labials, mandibulars i aquelles en que hi participa l'aire ja sigui a través de la respiració, o bé, del control del buf.

  • Aire (respiració, buf,…)
  • Llavis
  • Llengua
  • Mandíbula


Model de graella amb les fotografies de X. Ferrer

Podeu trobar altres fotos semblants a http://www.logopedasinrecursos.org/

Proyecto Comunica

Al web http://www.vocaliza.es/ hi trobem el projecte: COMUNICA, Herramientas para la mejora de la comunicación de personas con alteraciones en el habla.
El projecte Comunica sorgeix a partir de la col·laboració del Grup de Tecnologies de les Comunicacions (GTC) de l'Institut en Investigació en Enginyeria d'Aragó (I3A) a la Universitat de Saragossa amb els professionals d'ajudes tècniques del Col·legi Públic d'Educació Especial "Alborada" (CPEE Alborada) per posar al servei de la comunitat educativa la recerca en Tecnologies de la Parla.
S'hi poden trobar uns recursos molt adequats a la reeducació de la parla del nens i nenes. A més, totes les eines desenvolupades sota la seva empara són de lliure distribució.

A l'actualitat compta amb quatre eines que us podeu descarregar lliurement. Ara veureu les que us destaquem per a l'apartat de fonètica.

PRELINGUA i ViVo

Aquest grup d'activitats treballen diferents elements del prellenguatge i permeten monitoritzar l'emissió vocal de l'alumne.

  • PreLingua presenta diferents activitats que, d'una manera molt visual, permeten treballar elements com la distinció de l'emissió de veu, intensitat, to, respiració, vocalització.


Portada de PreLingua

Aplicació: ARTICULA, només castellà. Provant el fonema vocàlic /e/.


Aplicació: SOPLO-PIPA. Reacciona només amb el so del buf.


Aplicació: DURACIÓN SORDO/SONORO. Reacciona amb el so del fonema /z/.


  • ViVo permet en una sola pantalla veure la intensitat, freqüència fonamental i formants del alumnes; està pensada per permetre veure en temps real la producció de veu de l'alumne.


Si voleu aprofundir en el programa, podeu veure el tutorial de PreLingua tot seguit:


VOCALIZA i VOCALIZAL2

Aquestes eines treballen el nivell articulatori del llenguatge mitjançant la repetició de paraules i frases simples i mitjançant endevinalles simples. Després d'instal·lar el fitxer que ens proporcionen, podeu entrar al programa principal (Vocaliza.exe o VocalizaL2.exe) per treballar tots aquests elements. Els programes treballen presentant un reforç visual i auditiu a l'alumne i indiquen a l'alumne la qualitat de la seva pronunciació.

  • El treball amb Vocaliza obliga l'alumne a millorar la seva pronunciació fins a ser acceptada per un sistema de reconeixement automàtic de la parla.



Podeu posar-hi les paraules en català, però penseu que el sintetitzador de veu és en castellà i això fa que "llegeixi" en castellà.


  • VocalizaL2 no inclou reconeixedor i proporciona una avaluació a nivell de fonema.