Emissió oral
Anys enrere, les persones sordes difícilment arribaven a parlar per la manca de feed-back en les seves primeres produccions orals i, és per això, que molta gent pensava que eren sords-muts.
Els nadons amb discapacitat auditiva inicien l’etapa de balboteig però, aquesta, no evolucionarà i s’extingirà si no en reben una resposta de l’entorn.
Ara us presentem uns programes que animaran aquestes produccions orals inicials. A més, en el decurs del procés evolutiu, us poden ajudar a que les emissions orals de la parla s’ajustin el màxim possible a la fonació estàndard.
Globus3
http://www.xtec.cat/~jlagares/eduespe.htm#GLOBUS
Es tracta d’un programa d’en Jordi Lagares i Roset, pensat per a alumnes amb deficiències auditives. Proposa exercicis d'intensitat i/o absència/presència de so. Està pensat perquè una persona amb discapacitats auditives sàpiga que ha emès sons a través d'imatges a la pantalla o a través del control de jocs. El programa respon de moltes maneres diferents segons l'opció del menú que hagin escollit. Formes, colors, jocs. Comparació de patrons…
El programa proposa disset exercicis accessibles a partir del menú, Què vull fer?
- Globus, Grisos, per percebre la intensitat.
- Arc de Sant Martí, Joc dels rectangles, Atractor, Fractal de Mandelbrot, Plasma, Viatge en globus, exercicis d'absència/presència de veu.
- Xupa Xups, mostra l'evolució del ritme del so en funció del temps.
- Intensitat, durada, mostra la evolució de la intensitat del so en funció del temps.
- Movem un cotxe, obliga a ajustar la veu a uns paràmetres predeterminats.
- Carrera, joc que requereix una producció sonora estable.
- Espectroscopi/Oscil·loscopi, permet realitzar l'espectre i l'oscil·lograma de la veu.
- Comparació de patrons, és una versió molt evolucionada de l'anterior. Permet realitzar l'espectre de diferents sons, mostrar-los per pantalla, assignar una etiqueta a cadascun d'ells i realitzar comparació d'espectres per mostrar el més semblant. Aquesta opció pot ser molt útil per estudis de fonètica.
- Sonograma, permet estudiar la evolució de l'espectre en funció del temps. Es pot realitzar en dos pistes per poder mostrar un patró i en l'altra tractar d'imitar-lo.
- Freqüència, per realitzar exercicis sobre el to.
- Fonemes, és un senzill exercici de reconeixement de fonemes, síl·labes, sons, etc. en que el sistema de reconeixement és el professor o logopeda. (Té trampa!)
Aquest programa pot ser molt útil també en estudis d'acústica i/o fonètica.
La darrera versió, (01/06/2009) "v: 140 - b", és compatible amb el sistema operatiu Linux però cal que porti instal·lat el Wine, el codi font està en el directori source. Hi ha adjunt un manual que cal llegir.
Podeu descarregar el Globus3 a la mateixa pàgina de l'autor, amb l'arxiu globusopensource.zip. Cal que el deseu al vostre ordinador i el descomprimiu. La carpeta que n’obtindreu conté l’ arxiu Globus3.exe que us executarà l’aplicació.
També podeu fer-ho en un pendrive, ja que no cal instal·lar-lo a l’ordinador.
Fixeu-vos que conté un manual on es detalla la interfície i totes les utilitats i aplicacions de manera exhaustiva.
Reconeixement de vocals i de fonemes
Ara parlarem de dos programes més del mateix autor.
Reconeixement de vocals
Reconeixement de vocals va ser el primer, del 2003, i era un programa experimental per estudiar el reconeixement automàtic de les vocals.
Reconeixement de fonemes
Reconeixement de fonemes, la darrera versió "v.38" del 2007, va ser creat per a alumnes amb deficiències auditives. Està pensat perquè persones amb discapacitats auditives puguin aprendre a pronunciar fonemes. El programa respon visualitzant el fonema emès o bé controla jocs mitjançant diversos fonemes. A diferència de l’anterior, permet crear els patrons de veu propis de cada alumne i conservar-los.
Descarregueu-vos el programa Reconeixement de fonemes de la pàgina de Jordi Lagares.
Deseu l’arxiu reconeixementdefonemes.zip al vostre ordinador i descomprimiu-lo. Obtindreu una carpeta amb tots els arxius.
També podeu fer-ho en un pendrive, ja que no necessita instal·lació.
Executeu l’arxiu ReconeixementDeFonemes.exe. En aquest cas escollirem crear un Patró nou de fonemes.
Arrencarà el programa i cal activar Entrenament…
Ara podeu editar el nombre d’ordres necessàries per a fer el joc seleccionat. En aquest cas 5 ordres diferents.
Podeu triar les emissions verbals que vulgueu però cal tenir present que el reconeixement es fa fonamentalment de la primera síl·laba. Per això cal que es diferenciïn bé. També cal que ajusteu el temps de detecció en dècimes de segon i verifiqueu la casella de detecció del so.
En acceptar començaran a aparèixer totes les ordres per ser enregistrades en veu.
Encara una darrera comprovació:
Recordeu que el vostre objectiu és potenciar la correcta fonació dels alumnes. Així doncs cal que obtingueu un bon model del propi alumne, …però el temps de captar el so és breu.
Accediu al menú Opcions i seleccioneu Veure les funcions d’ona.
Com podeu apreciar, l’ona d’esquerra és força dèbil. Seleccioneu la paraula i passeu a enregistrar-la de nou.
Ara la desareu la modificació a la carpeta.
Finalment, desareu el patró personalitzat amb el nom que vulguem, p.e. alumne1_.
El programa s’encarrega d’afegir-hi les paraules/fonemes treballats i l’extensió pròpia.
Trieu ara l’Exercici de discriminació. En aquest exemple, el joc de les mosques.
Us demana d’adjudicar les ordres als sons.
Ara ja podeu matar mosques només manant-ho!