Recursos per a la comunicació

SAAC, Sistemes Alternatius i/o Augmentatius de Comunicació

Algunes persones amb dèficit auditiu, per un motiu o un altre no poden comunicar-se mitjançant la parla o tenen moltes dificultats. Els sistemes de comunicació gràfics poden oferir-los una ajuda, un suport a la comunicació o a l’adquisició del llenguatge, a la seva estructuració. Podem trobar els SÍMBOLS SPC (Mayer Johnson, 1981) Símbols Pictogràfics per a la Comunicació. El sistema SPC va ser desenvolupat, a la dècada dels 80, per Mayer Johnson. Té més de 3.000 signes gràfics i és el sistema més utilitzat al món i també a Catalunya. S’ha utilitzat molt per fer plafons de Comunicació, però també per afavorir molts altres aspectes comunicatius. Un exemple de la generalització del seu ús són les Webs següents. Entreu-hi, navegueu-hi una mica i podreu veure diferents recursos que combinen el text escrit amb el sistema SPC.

Contes spc

Un videoconte accessible, El lleó i el ratolí, amb adaptacions per a la discapacitat visual, auditiva i usuaris de SAAC -Sistemes Alternatius per a la comunicació-. És el resultat del treball de recerca d’Elena Ortíz, alumna del IES Vilatzara de Vilassar de Mar durant el curs 2008/09.

Aquest sistema gràfic, però, no és de lliure distribució. L’any 1999 el Departament d’Ensenyament va adquirir llicències d’ús de les icones SPC per als diferents centres del sistema educatiu de Catalunya. L’accés al Diccionari de símbols SPC no és lliure si no restringit a les escoles del Departament d’Ensenyament i per aquest motiu cal estar registrat per descarregar-les. Al web STAC DNEE del mes d’abril del 2007 trobareu els passos a seguir per la seva instal.lació i una breu explicació del seu funcionament. A part també hi ha el programa GLP Gestor de Llenguatges Pictogràfics, una utilitat per visualitzar les imatges, crear icones de comunicació i inserir-les en qualsevol document.

—-

Plafons

Plaphoons El programa Plaphoons és un programa d’en Jordi Lagares. http://www.xtec.cat/~jlagares/. Projecte Fressa. Plaphoons té diferents versions, també per a tablets (Windows, Android). Feu una ullada a la pàgina d'en Jordi Lagares per descarregar-vos la versió que més us interessi. També hi trobareu tutorials i vídeos explicatius.

Com activitat d'ampliació podeu entrar a la pàgina d'en Jordi Lagares i veure altres aplicacions que us poden resultar útils com: Copiar un tros de pantalla v: 5. Programa que permet copiar fàcilment a la carpeta o desar en un fitxer una zona de la pantalla o la pantalla sencera i Pintar en Pantalla v: 62. Programa que permet escriure directament a la pantalla sense necessitar el suport de cap finestra.


A la pàgina: plafons editats amb el Word podeu trobar un recull de plafons, que els podeu descarregar, modificar i utilitzar sempre que us convingui.


Pictogrames

SÍMBOLS MIC (Arnau, T.; Geis, P.; Metzger, V.; Millet, S., 1999)

MIC (magatzem d’icones catalanes) és un conjunt de dibuixos que representen diferents aspectes de la nostre cultura i van ser pensats per utilitzar-los en sistemes de comunicació alternativa i altres activitats educatives. MIC pot servir per complementar el lèxic d’altres sistemes pictogràfics com l’SPC que és anglosaxó. MIC Ofereix imatges i dibuixos coneguts per a tots nosaltres. Les festes, els jocs, els menjars o els logotips típics de Catalunya, etc. També s’hi troben les icones més usuals de l’entorn urbà adaptades, així com altres referents culturals propis. Mireu l'exemple dels menjars

A la web corresponent al SDNEE del mes de maig del 2007 trobareu els passos a seguir per a la seva instal.lació i una breu explicació del seu funcionament.

—-

Arasaac. El portal ARASAAC ofereix recursos gràfics i materials per facilitar la comunicació d'aquelles persones amb algun tipus de dificultat en aquesta àrea. Trobareu també vídeos i una catalogació de paraules en llengua de signes. Aquest projecte ha estat finançat pel Departament d'Indústria i Innovació del Govern d'Aragó i forma part del Pla d'Actuacions del Centre Aragonès de Tecnologies per a l'Educació (CATEDU). Trobareu una aplicació molt interessant d'Arasaac al m3p1


Aumentativa. Pàgina on trobareu gairebé 7000 pictogrames, més de 7000 fotografies, aplicacions per generar materials i informació sobre diferents sistemes de comunicació: Bliss, Bimodal, Pic, SPC, …

Com activitat d'ampliació podeu utilitzar el programa generador de materials


Picto Selector

Picto Selector és una aplicació per a Windows dissenyada per facilitar la selecció i impressió de pictogrames. Els pictogrames són de Sclera, ARASAAC y Straight-Street. Aquest programa està dissenyat per Martijn van der Kooij, desenvolupador de programari de Bodegraven.

Imatge: Descàrrega

http://www.pictoselector.eu/index.php?lang=ca

Cliqueu al pictograma de descàrrega de Versió completa, fixeu-vos on es descarrega.

Quan hagi acabat, busqueu el lloc on s’ha descarregat setup_complete.exe i cliqueu a sobre. S’obre un quadre de diàleg on podeu triar l’idioma.

Instal·lació PictoSelector

Quan s’obre la finestra de benvinguda cliqueu a Següent.


Instal·lació PictoSelector

És recomanable que l'instal·lar-la al lloc on diu per defecte, tot i que també funciona a la partició D del disc dur. Segurament també funcionaria en un dispositiu extern ja que només es tracta de gestionar una base de dades. En l’acord de llicència marqueu Accepto l’acord. A la propera pantalla podeu triar si voleu un accés directe al menú inici o no, a la pantalla següent també es pot triar si es vol una icona a l’escriptori o a la barra de tasques. A la següent pantalla cliqueu Instal•la. Quan hagi acabat, cliqueu a Finalitza. Ara us farà unes preguntes referents a la gestió de la base de dades:

Instal·lació PictoSelector

Podeu escollir entre fer una instal·lació en xarxa o local, el vostre ordinador. Ara us demanarà per la ubicació i gestió de la base de dades. És millor mantenir-la al mateix lloc (possible amb les dues opcions). Si opteu per compartir, el programa serà capaç de reconèixer més d'un usuari, de manera que cada persona tindrà una carpeta amb les pàgines fetes, a l'abast de tothom qui usi l'ordinador.

Instal·lació PictoSelector

En acabar, us demanarà d'autentificar-se. Això vol dir que heu de triar un nom que recordeu per accedir a la base.

Instal·lació PictoSelector

La primera vegada que ho feu, acabarà de carregar tots els pictogrames. En acabar, cliqueu a llest.

Instal·lació PictoSelector

En aquests moments compta ja amb més de 30.000 pictogrames disponibles de Sclera, d'Arasaac, de Mulberry i els propis de Picto Selector. L'aplicació pot buscar tant per noms com per categories. Els pictogrames es poden arrossegar des d'una llista fins una fulla o altres aplicacions de Windows.

Recerca de pictogrames

Ja podeu començar a confegir el vostre full. Aneu a Arxiu/ Nova fulla de pictogrames.

Composició de la pàgina

  • Heu de triar un format de plantilla determinat o bé el dinàmic, on cal determinar el nombre de files i columnes.(1)
  • Podeu triar també si voleu que mostrin llegenda i on.(2)
  • Finalment, accediu a Mostrar Pictogrames.(3)

Ara teniu noves opcions per fer la cerca:

  • Joc de símbols Podeu triar de quin banc de recursos voleu els pictogrames.
  • Categories Desplegueu les diferents opcions(4)

Tria de categories

Per inserir els pictogrames n'hi ha prou amb un doble-clic. Un cop fet, els podeu canviar de lloc arrossegant-los i canviar les propietats o el nom fent doble clic a sobre. Per exemple, podeu marcar un pictograma com Correcte o Erroni.

Modificar l'aspecte final

Els pictogrames es poden arrossegar des d'una llista fins una fulla o altres aplicacions de Windows.

En acabar… Des del menú Arxiu podeu:

  • Guardar: us desa el full a la base de dades.
  • Imprimir: us mostra la previsualització
  • Guardar com a PDF
  • Guardar com a arxiu gràfic

Imatge: Imprimir

Peu d'imatge. Autoria: Anna Fontelles

Imatge: Imprimir

Peu d'imatge. Autoria: Anna Fontelles

Afegeix imatges tu mateix Podeu afegir pictogrames no inclosos en la descàrrega. Afegir pictogrames nous o dibuixos, fotos que tingueu: Cliqueu Arxiu |Pictogrames de l'usuari|Afegir nous pictogrames| Afegir nous pictogrames,cerqueu la carpeta on teniu les imatges, cliqueu damunt de la primera i cliqueu OK.

En aquest exemple he afegit els pictogrames de "materials de parla, dibuixos en plural" amb Afegir nous pictogrames seleccionant la carpeta amb les imatges. Després de fer això l'aplicació mirarà repetidament en aquesta carpeta per buscar qualsevol imatge i afegir-la a la llista.

Imatge: Afegir imatges

Peu d'imatge. Autoria: Anna Fontelles

i ja els trobareu tots a pictogrames d’usuari. Cal que els tingueu en una carpeta de l’ordinador perquè utilitza la ruta cada vegada que els voleu. Si els heu agafat d’una carpeta del llapis de memòria, si no teniu el llapis al port USB, no trobarà les imatges.

Després de tancar aquest diàleg podeu utilitzar les imatges en els fulls de pictogrames. Quan ja hagueu afegit altres imatges a la carpeta podeu repetir els passos previs, només s'afegiran a la llista les imatges noves. Podeu afegir els pictogrames del MIC, SPC, … Canviar les categories Quan hagueu seleccionat una o diverses imatges podeu utilitzar el botó dret del ratolí en aquest diàleg per a diverses modificacions. Una d'elles és la selecció de la categoria. Això fa la recerca posterior en aquest diàleg molt més fàcil. Restriccions Algunes restriccions s'apliquen als pictogrames dels usuaris: * Només l'equip en el que els creeu sabrà la llista d'aquestes imatges. En un altre equip haureu de crear una altra vegada la llista. •Totes les imatges es tracten com a pictogrames quadrats.

També podreu crear pictogrames de fotos pròpies o dibuixos. Cliqueu a Pictograma de foto i us sortirà el diàleg. Trieu quina part de la foto voleu mostrar i cliqueu OK, ja tindreu el pictograma al full de pictogrames.

Imatge: Pictogrames de fotos

Peu d'imatge. Autoria: Anna Fontelles

Anna Fontelles 2013/07/16 20:01