Exemple de creació d'una activitat accessible per a alumnat amb deficiència visual a Infantil o Cicle Inicial de Primària

L'objectiu d'aquesta pràctica és veure com es pot crear una activitat que pot ser utilitzada per tots els alumnes inclosos els que tinguin alguna deficiència visual.

  • Recollida d'imatges que acompleixen els criteris visuals d'accessibilitat. (podeu revisar el curs d232 en el seu mòdul 4, pràctica 7
  • Recopilació i/o gravació de sons per a la presentació
  • Ús del programari de presentacions per a la creació de l'activitat


Recordeu que perquè l'activitat sigui accessible als alumnes amb discapacitat visual és fonamental incorporar el so per tal que l'activitat resulti interessant i que les imatges siguin clares, contrastades i entenedores.

Un cop creada aquesta activitat, si es fa una làmina accessible en relleu, podriem utilitzar-la també damunt la tauleta digital. Recordeu el mòdul 3.

Recollida d'imatges i sons


Entreu a internet a l'adreça d'una base de dades on hi hagi imatges i sons com ara la pàgina del "Ministerio de Educación" http://www.isftic.mepsyd.es/.

Entreu a "Educación, Recursos, Para el profesorado, Banco de imágenes". Allí, en el quadre d'edició, escriviu el nom del animal, sortirà una variada selecció, i heu d'escollir aquell que acompleixi els criteris visuals necessaris per poder ser utilitzat per un alumne de baixa visió. Quan hagueu seleccionat uns quatre animals, i els hagueu guardat en una carpeta, sortiu a la pàgina principal i aneu a sons. Escolliu els sons dels animals d'acord amb les imatges seleccionaddes.

Imatge: Pantalla de la pàgina web "Instituto de Tecnologías educativas"

Banc d'imatges i sons



Veu pregravada. Enregistrament de sons.


També ens pot interessar fer l'enregistrament propi de sons. Per exemple, pels noms dels animals, per narrar un conte, el nom de les coses, etc. L'objectiu d'aquest apartat serà aprendre a enregistrar sons amb el micròfon de l'ordinador i desar-los en fitxers WAV / OGA per ser utilitzats en les nostres presentacions.

Tan el sistema operatiu Windows com la Linkat porten un programa Enregistrador de so, que incorpora les funcions d'enregistrar, emmagatzemar i reproduir sons.


Abans de començar cal que reviseu si disposeu de tot el necessari en el vostre ordinador:

  • Targeta de so
  • Micròfon
  • Altaveu o auriculars


Enregistrador de sons a la Linkat.

Si utilitzeu la Linkat, enregistrar sons és molt senzill. Anéu a l'apartat d'aplicacions, multimèdia i enregistrament. Seleccioneu l'enregistrador de so.

Imatge: Pantalla de la Linkat. Programa enregistrador de so

Enregistrador de so


Enregistrador de so del Windows.

  • Aneu a Inici, Programes, Accessoris, Entreteniment, Enregistrador de so
  • Agafeu el micròfon, premeu sobre el botó enregistra de l'Enregistrador de so.
  • Pronuncieu unes paraules davant el micròfon. Per aturar la gravació premeu el botó Atura.
  • Escolteu l'enregistrament, assegureu-vos de tenir els altaveus activats. Premeu el botó interpreta. Si cal premeu sobre Busca cap al principi, per tal de situar-vos a l'inici de la gravació.
  • Si considereu que és correcta, el podeu desar. Aneu a Fitxer | Desa, de l'Enregistrador de sons. Poseu un nom per al fitxer creat: prova01.wav. Indiqueu que el desi a la vostra carpeta de treball.
  • Observeu que desa els fitxers amb l'extensió WAV. La totalitat de programes que permeten treballar amb fitxers de so reconeixen l'extensió WAV.
  • La gravació que heu fet permet algunes modificacions. És útil poder suprimir els espais del fitxer que no tenen so, sobretot els del començament i del final de la gravació. Això es pot fer des del menú Fitxer de la Grabadora de sons.
  • Premeu el botó interpreta i reproduïu la gravació des del començament. Quan comença el so que us interessa, premeu el botó Atura. Aneu al menú Edita, seleccioneu Suprimeix abans de la posició actual. Abans no valideu us avisa dels segons que s'eliminen.



AUDACITY (programari lliure)

El programa Audacity incorpora més opcions de manipulació dels sons.

Editor d'àudio digital multipistes, amb funcions d'enregistrament, reproducció, importació i exportació a diversos formats, efectes VST i analitzador de freqüències. Formats WAV i MP3.

En el curs "DV33 El só a l'aula", trobareu en el mòdul 1 pràctica 3, una explicació teòrica del programa, i a la pràctica 5, podeu veure com utilitzar aquest programa per a enregistrar veu.
En el curs TC01 Eines Bàsiques multimèdia, en el mòdul 3, El tractament el so digital, a la pràctica 3, s'explica com instal·lar el programa i com utilitzar-lo amb més detall.

La distribució Linkat, ja incorpora l'Audacity en la seva instal·lació. El podeu trobar a Aplicacions, multimèdia, edició multimèdia.

Ús del programari de presentacions (Microsoft Powerpoint / OpenOffice Impress)

Crearem activitats amb l'ordinador molt senzilles de manera que puguin ser utilitzades per tots els alumnes de l'aula, inclòs l'alumne amb alguna discapacitat visual. Només cal tenir en compte uns criteris bàsics:

  • ús d'imatges clares, senzilles i contrastades.
  • ús del so (que ens faci de suport de l'activitat).
  • que sigui de fàcil maneig per part de l'alumne.


Utilitzarem un programari per a fer presentacions. Aquest pot ser el Microsoft Office Powerpoint o bé l'Openoffice Impress. Si en disposeu també es pot fer amb el programari d'una pissarra digital (Notebook).

La proposta consisteix en crear un petita activitat per a l'etapa d'Infantil o cicle inicial de Primària, per la presentació de diferents animals (so i imatge).

Creació de la Presentació

  1. Obriu el programari de presentacions i creeu una presentació nova.
  2. Inseriu 5 diapositives.
  3. A la primera diapositiva crearem una portada amb un títol amb lletres de mida entre 70-80, color de fons contrastat amb el color de les lletres.
  4. A la segona diapositiva, heu d'inserir una de les imatges dels animals. Inserir, imatge, des de fitxer.
  5. En aquesta mateixa diapositiva, inseriu l'arxiu del so que fa l'animal. El programa us preguntarà si voleu que els arxius de so sonin quan s'activi la presentació. Li dieu que sí. D'aquesta manera, en el moment d'iniciar la presentació, tindreu la imatge, i també el so. Feu inserir, pel·lícula i so i també so d'arxiu en el cas del Powerpoint.
  6. Inseriu la resta d'imatges amb els seus sons corresponents.



Imatge: Pantalla del Microsoft Powerpoint. Menú per inserir una imatge

Inserir imatge des d'arxiu



Imatge: Pantalla de l'Openoffice Impress per crear una presentació

Diapositiva 1 en blanc



Imatge: Pantalla del Microsoft Powerpoint. Presentació amb imatge

Diapositiva 1 amb un gall



Quan s'han inserit les imatges, podem posar un color de fons a la diapositiva de manera que contrasti. Aneu a Format, Fons i establiu un fons de diapositiva d'un color que no sigui gaire brillant i amb un contrast adequat del fons respecte les imatges.



Imatge: Pantalla de la presentació. Diapositives d'animals

Portada i diapositives amb animals



En aquesta adreça podeu visualitzar un video d'iniciació en la creació de presentacions http://www.youtube.com/watch?v=0crnqlK48gc

Iniciació en Powerpoint 2007 http://www.youtube.com/watch?v=cYpuzDcLDtg&feature=related


Iniciar la presentació

Per veure la presentació podeu prémer F5. Per passar les pàgines podeu prémer fletxa de cursor a la dreta o bé la barra espaiadora.

Feu clic a Presentació Animals per visualitzar l'exemple tal i com quedaria.


Creació d'un conte sonor

També podeu revisar un exemple de conte sonor creat en Openoffice Impress. En aquest cas el fitxer de so està inserit en el moment de la transició o pas de la diapositiva. Feu clic per veure l'exemple "En Pere i el Llop".

- Per insertar el so en el moment de pas de la diapositiva cal que aneu a Presentació de diapositives, transició de diapositives. S'obrirà un panell de tasques a la dreta.

Imatge: Pantalla de l'Openoffice Impress per modificar la transició de diapositives

Barra de menú i opcions

- A l'apartat de so, cal que inseriu el so de la narració del conte.

- Això cal que ho repetiu per a cada diapositiva. Cada diapositiva amb el so o tros de narració corresponent a la imatge que es visualitza.


Imatge: Pantalla de l'Openoffice Impress. Menú de Tasques

Incorpora so a la transició de diapositiva