Convertir Text a VeuPer als nostres alumnes, poder tenir informació escrita en format audio, els permet accedir a continguts curriculars de manera que els permet assolir la informació sense tan cansament per part dels alumnes de baixa visió, i per als cecs, significa utilitzar el sentit que més els ajuda.
Hem vist eines que permeten l'accés als continguts de l'ordinador, que els permet també la creació de materials diversos, però una de les eines més importants és tot allò que és text, que puguin tenir les opcions de passar-ho a veu.

Tal i com es va explicar en el curs d232, modul 8, en l'apartat de la presa d'apunts, es parlava d'un programa anomenat Lectotext que permet guardar els documents escrits en un format d'audio, mp3.

En aquesta pràctica, utilitzarem un altre programa gratuit que us podeu baixar d'internet i que fa exactament el mateix que el lectotext, és a dir, tenir apunts de text que els podrem escoltar amb mp3. Utilitzem aquest programa ja que el lectotext és només una demo, mentre que el Dspeech, no ho és i és totalment gratuit.

Dspeech


Tal i com hem dit, és un programa que permet crear arxius audio, en format Wav, o Mp3, a partir de textes escrits. Els fitxers que es generen es reprodueixen a través d’una síntesi de veu tipus la que incorpora el Jaws. Es poden possar marques en el text per a poder dividir el text en varis trossos.

Es pot manipular el to, la velocitat i el volum de la síntesi de veu. La interfície es totalment accessible tant amb el revisor de pantalla com amb els magnificadors. Es poden recuperar arxius de diferents formats, o bé es pot copiar directament al quadre d’edició un text que hem trobat per exemple a internet.

Instal•lació del DspeechPasos per instal•lar el Dspeech: La seva instal·lació consta de diverses opcions: per una banda el programa propi, per un altra, s'ha de baixar un altre arxiu que ens permetrà tenir la finestra del programa en castellà (no hi ha l'opció de tenir-ho en català). El que ens permet la lectura de llibres en PDF, és opcional la seva instal·lació, depen del ús que li dóneu, per a la pràctica no caldrà. Per tenir una síntesi de veu que no sigui l'anglesa, serà més complicat ja que en principi les síntesis que funcionen, són de compra. Una possibilitat que hi ha, és si l'escola ha comprat un programa educatiu que es diu Kidpix, que incorpora una síntesi de veu en català que es diu Atlas, la podrem utiltizar també amb aquest programa.

Instal·lar el Dspeech


Baixeu el programa de la pàgina de l'autor. Descomprimiu l'arxiu dspeech.zip. Automàticament crea la carpeta i extreu tots els fitxers.

Imatge: Contingut de la carpeta Dspeech

Carpeta descomprimida Dspeech


Instal·lar el lector de PDFs


Fer el mateix amb el Dspeech PDF Plug-In.zip. Automàticament crea la carpeta Dspeech PDF Plug-In i extreu tots els fitxers. El trobareu a la mateixa pàgina d'on heu descarregat el Dspeech. Anar a la carpeta Dspeech PDF Plug-In i copiar el fitxer pdftotext.exe

Instal·lar l'arxiu per tenir la finestra en castellà


Descomprimir també, el Dspeech Spanish Pack.zip. Automàticament crea la carpeta Dspeech Spanish Pack. Dintre d'aquesta carpeta, s'ha de seleccionar i copiar el fitxer Spanish.lng dins de la carpeta Dspeech.

Imatge: Carpeta descomprimida amb l'arxiu de la interfície en castellà copiat

Carpeta descomprimidaCom entrar al programa Dspeech


Anar a la carpeta Dspeech i executar el fitxer dspeech.ex. S'obrirà el programa però tindrem la finestra en anglès. Per tant, aneu a Opcions, i modificar l’idioma (“español”). En el menú a la dreta, seleccioneu la síntesi en castellà en el despleglabe que apareix. (Si heu instal·lat previament el Zoomtext i el Jaws, podreu aprofitar les veus dels programes, i en aquells ordinadors que no ho tingueu, tal i com s'ha dit abans, si teniu el programa KidPix, també ho podreu fer).

Com passar un document word o pdf a mp3


 • Anar a Archivo i recupereu un fitxer qualsevol que tingueu a l'ordinador (vigileu que no tingui imatges). Veureu que us apareix al quadre d'edició del programa que abans teniem en blanc.
 • Per sentir com parla, pulseu el botó "Leer" que està situat a la part inferior de la finestra del programa.
 • Una molt bona opció és poder visualitzar el tamany de lletra del text que ens apareix més gran, per aquells alumnes que volem que facin també la tasca de llegir amb la vista. En el panell de la dreta podrem canviar el tipus i el tamany de la lletra.
 • Noteu que hi ha també la possibilitat de controlar el volum, el to i la velocitat de la lectura. El millor és fer una petita prova amb el nostre alumne, i veure quines opcions són les que li són més adecuades.
 • Per passar-lo a mp3, aneu a menú Archivo, Guardar wav, mp3 u ogg como …
 • Quan s’obre la finestra cal assegurar-vos abans de guardar el fitxer que el tipus d’arxiu és mp3.Imatge: Finestra del programa DSpeech

Finestra del programa DSpeechControl del Dspeech per tecles


Hi ha la possibilitat d'utilitzar aquest progama amb dreceres de teclat. Per tant un alumne cec tindria el Jaws, per poder-se moure pels menús, a més té l'opció d'utilitzar dreceres que li permeten ser més àgil, i quan ha decidit quin és el contingut del que vol guardar, convertir-ho a so.
A continuació, es presenten les opcions de tecles que hi ha per a cada funció del programa. Si no les recordessim, en la barra de menú, opció Ajuda, hi ha l'apartat de tecles ràpides, i ens apareix aquest llistat.


F1 Quadre de text
F5 Iniciar i parar lectura
ESC Aturar
ALT + 1 Disminueix el volum
ALT + 2 Augmenta el volum
ALT + 3 Disminueix la velocitat
ALT + 4 Incrementa la velocitat
ALT + 5 Disminueix el to
ALT + 6 Incrementa el to
F6 ó Alt-fletxa amunt Llegir línea anterior
F7 ó Alt-fletxa esquerra Llegir línea actual
F8 ó Alt-fletxa avall Llegir línea següent
F9 ó Alt-fletxa dreta Llegir des del cursor
F11 Anar a veu anterior
F12 Anar a veu següent
Shift F11 Anar a la primera veu
Shift F12 Anar a la darrera veuAmb aquest programa el nostre alumne pot per exemple, llegir un document que un mestre li hagi fet en text, i ell el volgui escoltar per memoritzar, o bé, haurà pogut prendre apunts i guardar-los en format audio.

Opcions de treball


Infantil i Primària


 • Grabar contes curts que podem baixar d'internet o contes i narracions que han fet els companys de classe i ell mateix
 • Grabar una poesia que hagi de memoritzar
 • Apunts curts d'assignatures curriculars


Secundària i Bachiller


 • Apunts llargs de classe que hagin de memoritzar per a examens
 • Els apunts propis de l'alumne que hagi pres dins l'aula

Audició dels textos convertits a veuHi ha varies maneres de reproduir els arxius de so. Amb reproductors de sobretaula, i amb reproductors petits d'mp3. Tots reprodueixen arxius de so però amb un format específic anomenat Daisy. És un format de grabació d'audio, que protegeix el copyright de les editorials, ja que per poder tenir una audició correcte dels mateixos, ens cal o bé un programa instal·lat a l'ordinador que ens ho reprodueix (Daisy Player, o Amis són els dos més utilitzats) o bé aparells reproductors que porten incorporats síntesi de veu per a poder realitzar una navegació autònoma. I la possibilitat de poder descarregar els llibres en aquest format, al que només tenen accés si s'és un afiliat.

De reproductors d'aquest format, n'hi ha de dos tipus, de sobretaula, que l'ONCE els dona a l'alumne en qualitat de prèstec, com una eina d'ajuda a l'estudi, i els portàtils (el que serien MP3s), que en aquest cas, es consideren eines per a l'oci i l'ONCE no els dona com a prèstec, i tenen un cost important. L'alternativa que es pot tenir, és buscar reproductors mp3 que no tinguin pantalla, i copiar només un arxiu ja que al pitjar el play, immediatament s'executarà l'arxiu de so que tenim.
Si el que volem és reproduir arxius de so que hem creat amb el Dspeech, ho podrfem fer d'aquesta manera, inserint d'un en un o com a molt dos arxius, perquè la navegació sigui possible de forma autònoma.
En aquest apartat, de tota manera fem una repasada als reproductors Daisy accessibles que els nostres alumnes poden utilitzar.

Reproductors de sobretaulaPlextalk: és un reproductor que a més del format mp3, es caracteritza per poder reproduir llibres que hagin estat gravats en format Daisy. Aquest format, es va crear per poder assegurar el copyright de les editorials de tots els llibres. L'accés és exclusiu per a persones amb una discapacitat visual.

Imatge: Reproductor Plextalk

Lectors Daisy


Reproductors portàtils


Milestone: és un petit reproductor mp3, que incorpora síntesi de veu per poder navegar entre les diferents opcions del menú.

Imatge: Reproductor portàtil Milestone

Imatge del reproductor


Aneu a la pàgina del CIDAT i llegiu les característiques dels diferents aparells reproductors de so.

Imatge: Pàgina del CIDAT

Pàgina del Cidat