Adaptacions tiflotècniques en entorn Linux. CeguesaL'objectiu d'aquesta pràctica és mostrar de forma teòrica les adaptacions tiflotècniques que es disposen actualment en entorn de la Linkat i fer una breu descripció del seu funcionament. Linkat, amb escriptori Gnome, incorpora l'Orca, com a ampliador i també lector-revisor de pantalla. És molt important saber que ni el Zoomtext (per alumnes de baixa visió) i el Jaws (per alumnes cecs) no funcionen si els instal·lem en el sistema operatiu Linkat (o linux, etc…). Per això mostrem les opcions de revisor i ampliador que reben el nom en aquest entorn de Orca. En aquesta pràctica només treballareu el revisor de pantalla, ja que en l'anterior mòdul heu vist el funcionament del lector.

Revisor de pantalla Orca

En l'escriptori de la Linkat, aneu a Sistema, Personal. Trobareu una opció anomenada "Preferencies de tecnologia Assistiva". És aquí on trobarem el lector de pantalla, entre altres opcions d'accessibilitat.

Imatge: Escriptori de la Linkat amb la finestra Tecnologies Assistives

Opcions de la finestra de tecnologies assistives


Cal obrir i verificar la casella "Habilitar les tecnologies assistives". A continuació, entreu a "Aplicacions preferides". En la pestanya Accessibilitat, en l'opció Visual, seleccineu primer el lector de pantalla Orca. Podrieu escollir que s'executés a l'inici però de moment no ho fareu. Ja podreu tancar, i torneu a tancar.

Imatge: Orca seleccionada dins Aplicacions Preferides

Escriptori Linkat


Ara, s'ha d'executar. Aneu a Sistema, Aspecte i comportament, Lector de pantalla i ampliador ORCA. Ara, tindreu la finestra de les preferencies, i a més, començarà a parlar.

Imatge: Opció Orca dins de les aplicacions preferides, Accessibilitat

Finestra AccessibilitatJugeu amb les opcions de "Pronuncia" i "Eco de les paraules" i sentiu com parla el sintetitzador de veu.

Pronuncia


Imatge: Opcions de pronunica del lector

Finestra preferencies de l'Orca


Dintre de les preferències, aneu a Pronuncia. Podem seleccionar el tipus de síntesi de veu (és possible que només tingueu la veu en anglés), la velocitat, el volum, els nivells de puntuació, etc.

Eco de les tecles


Es pot verificar segons necessitem que ens doni més informacions o menys.
Quan acabeu, de fer els canvis que voleu, aneu a Aplicar, i després D'acord.

Ara, torneu a obrir el menú de preferències, entreu a Pronuncia, desverificar la casella Habilita la pronuncia, perquè ara només tindrem l'ampliador, per tant aneu a la pestanya Ampliador, i habiliteu-lo verificant la casella. De seguida, tindreu l'ampliació.