Eines ampliadores pròpies de programes específics

Actualment, hi ha molts programes que incorporen unes opcions d'ampliació, que poden ser molt útils per a alumnes de baixa visió, i sobretot per aquells alumnes situats a la franja visual que no els permet ser afiliats i per tant poder gaudir del programa específic de l'ONCE, i amb aquestes eines poden millorar la seva capacitat de treball i disminuir el cansament visual. Són eines molt sencilles d'utilitzar, i també molt bàsiques, que podem trobar arreu, només cal tenir-les present i posar-les a l'abast dels nostres alumnes.

L'objectiu d'aquesta pràctica és veure les opcions que incorporen els programes de tractament de text, els PDFs, i els materials realtizats amb el programa flash, i els navegadors Internet Explorer 8.0 i el Mozilla 3.6.3., que ens permeten ampliar el que visualitzem en pantalla de tal manera que alumnes de baixa visió poden treballar de forma més adecuada a les seves necessitats visuals.

Tractament de textos


Ampliació amb Word

El Word té una opció d'ampliar la pantalla amb un zoom que augmenta fins a 500 % la mida original.

Aneu a Veure, escolliu l'opció Zoom, La pantalla ens mostra el percentatge que podem escollir i ens mostra una presentació preliminar del que tindrem. També tenim a la barra de menú una icona que ens permet quasi tots els canvis de la finestra zoom.

Podeu escollir la configuració de pantalla:

  • Amplada de la pàgina: manté els marges i presenta una pantalla que ocupa gairebé tota la pàgina.
  • Amplada del text: els marges desapareixen. Per tant, el text queda ocupant tota la superfície de la pantalla de l'ordinador. Aquesta opció és la que permet una ampliació més gran.
  • Tota la pàgina: es presenta a la pantalla el total de la pàgina que estem treballant. És l'opció menys indicada perquè ens redueix molt el text.



Imatge: Ampliació amb el word

Ampliació amb el Word



Ampliació amb Writer

Aneu a la barra de menú Visualitza i Escala. S'obre una finestra, en què, o bé podem seleccionar uns percentatges que vénen predefinits, o bé podem escriure en el camp d'edició Variable, el valor que desitgem. La icona en forma de lupa que hi ha al menú, ens obre la mateixa finestra.

Imatge: Ampliació amb el writer

Ampliació amb el write



Tipus i mida de lletra amb Word


Tipus de font: El tipus de font que per la nostra experiència funciona millor és Arial, o Verdana, ja que presenta un perfil molt clar dels caràcters, i és més fàcil de llegir.

Mida de la font: de vegades és l'alumne/a mateix/a qui millor ens podrà dir amb quina mena de mida de lletra treballa millor.

Per modificar-la, aneu a Formato, i allí escolliu Fuente. A la finestra que s'obre podem escollir el tipus de lletra, si volem en negreta o cursiva.

Tipus i mida de lletra amb Writer

Tipus de font: al Writer hem d'anar al menú Format, Caràcter, i ens apareix una pantalla amb diverses pestanyes. La primera, Tipus de lletra, és l'opció des de la qual podem selecccionar el tipus més adient.

Mida de la font: al Writer, la mida la canviarem canviarem des de l'opció Mida.

PDFs


Per visualitzar PDF treballareu amb dos programes gratutits: Adobe Reader i Foxit Reader.
Abans de començar la lectura, hem de tenir en compte una cosa: quan s'amplia el text, es perd la visió completa del document, i en aquest moment per poder-se moure cal utilitzar les barres de desplaçament. Per a facilitar el seu ús als alumnes de baixa visió podriem previament, fer-les més grans amb l'accessibilitat de windows.

Recorda: Si canvieu el tamany de les barres, teniu en compte que us apareixeran en tots els programes i no només en els PDFs.



Canviar les barres de desplaçament


Aquesta practica està realitzada amb el sistema Windows XP. En la resta de versions també es pot fer, però el camí no és el mateix.

  • Aneu a Inici, Configuració, Panell de Control, Pantalla.
  • Entreu a la pestanya Aparença.
  • Escolliu el botó "Opcions Avançades".
  • A "element", desplegueu el menú i busqueu Barra de desplaçament.
  • Canvieu el mida, en el quadre que hi ha a la dreta amb els valors que apareixen. Recordeu apuntar abans el mida inicial que hi havia marcat. Feu "Aplicar" i "Acceptar" ene totes les finestres que us apareguin.


Podeu veure a la part superior de la finestra com augmenta el mida de les barres.

Si no heu anotat els valors previs, o teniu algun problema i ho voleu tenir igual que abans, anar a la finestra Pantalla, pestanya Aparença, i en el desplegable "Combinació de colors" escolliu "Estàndard de Windows". Després anar a Aplicar i Acceptar, i tindrem les barres que havia per defecte.



Imatge: Barra de desplaçament augmentada a 40

Finestra canvis barra de desplaçament



En aquest vídeo tindreu la presentació de com canviar l'augment de les barres de desplaçament.

Obriu qualsevol document que tingueu creat amb PDFs. Utilitzarem dos tipus de programes per treballar els documents en PDF: amb la versió Adobe Reader 9.0 (aquest només ens permet la lectura de documents en PDF i no la creació), que es pot descarregar gratuïtament de la pàgina d’Adobe, i amb el programa Foxit Reader, programa gratuït que us podeu baixar de la pàgina del Foxit

Ampliació amb Adobe Reader



Hi ha varies formes d'ampliació. Us presentem totes les possibles, i segons el nostre alumne, pot ser més útils unes respecte a les altres.

Botons de la barra de menú: Buscar a la part superior la botonera del + i del -.

Imatge: Botons per ampliar i reduir en el PDF

Barra de menú de l'Adobe reader



Barra de percentatges de la barra de menú: Clicar sobre el desplegable dels percentatges que apareix al costat de les icones +/-.

Imatge: Percentatges d'ampliació

Menú desplegable



Utilitzar una combinació de tecles: ens obre la finestra amb la possibilitat d'escollir els percentatges d'ampliació. L'avantatge és que no cal anar a la barra de menú per canviar les ampliacions, per trant es perd menys temps de desplaçament; la desavantatge és que hem de recordar la combinació de tecles: CONTROL + Y. Obre una finestra, amb els tants per cent que poder seleccionar el percentatge d'ampliació.

Imatge: Menú que s'obre amb activació amb tecles

Ampliació en el PDF amb tecles



Menú d’aplicacions: Per activar-lo, clicar amb el botó de la dreta del ratolí, damunt de qualsevol punt del text obert. Seleccionar l’opció "Ampliació/Reducció amb marc".

Imatge: Menú aplicacions amb l'opció activada per poder tenir una lupa enlloc del punter

Menú aplicacions



Es transforma el punter en una lupa. Fent clic, es fa gran. Si premem control, enlloc del més trindrem un menys, així ho podrem minimitzar. Podem anar a un punt de la pàgina, amb la lupa,i serà aquell el punt de referència quie tindrà per fer l’ampliació. Per desactivar la lupa només cal que cliquem "Escape".
Per fer que la transició del moviment sigui més suau, aneu a la barra de menú del Adobe, Obrir "Edición", baixeu fins a "Preferències", en el menú de l'esquerre seleccioneu "Presentación de pàgina", i a la part dreta del panell busqueu "Contenido en información de la pàgina", "Usar ampliación/reducción suave".

Ampliació amb el ratolí: Per això s’han de fer previament uns canvis en les preferencies del PDF. Anar a Edición, Preferencies. En el panell de l’equerra, clicar damunt de General.
Al panell de la dreta, verificar la casella “Hacer que la herramienta mano use la rueda del ratón para ampliar y reducir”. Pitjeu el botó aceptar. Ara ho proveu. Només movent la rodeta podreu ampliar o reduir. Per poder desplaçar-se en el document, només cal deixar anar la tecla control, i amb la rodeta ens desplacem al llarg del document.

Imatge: Menú preferencies amb la casella verificada per a fer funcionar la rodeta del ratólí per controlar la magnificació

Pantalla de preferencies



Ampliació amb Foxit Reader


Instal•leu el programa en el vostre ordinador. Baixeu-lo de l'enllaç de la pàgina del Foxit. Seguiu les indicacions de l'assistent d'instal·lació.

Quan s'instal·la aquest programa, cada vegada que obriu un document en PDF, s’ejecturarà el Foxit enlloc del Adobe.

Una millora amb aquest programa és la possibilitat de realitzar els canvis d’augment i reducció amb tecla.

  • CONTROL + + : Amplia
  • CONTROL + - : Redueix

Proveu aquests canvis. Això permet una manipulació més àgil. Es pot fer els canvis també des de les icones de la barra de menú.

Una altra opció, és controlor l’ampliació amb la convinació de la tecla CONTROL més la rodeta del ratolí. Proveu-lo.

Altres opcions de magnificació


Les opcions de magnificació les trobarem a la barra de menú, Tools, Zoomtools. Ens fixarem només en dues de les opcions, que no té l’Adobe Reader:

  • Loupe Tool: obre una finestreta on apareix el text on estigui el cursor, ampliat. Per sortir, clicar ESCAPE.


Imatge: Visualització de la lupa Loupe Tool

Document obert amb el foxit


  • Magnifier: apareix una lupa gegant que ens permet rastrejar el document passant per damunt.


Imatge: Visualització de la Lupa Magnifier

Document obert amb el Foxit


Opcions del magnifier


  • Clic a la dreta: canvia l’apecte de la lupa a una mena de corva, com si fos la corvatura d’una lupa real. No serà probablement la millor opció de treball per un alumne amb discapacitat visual, perquè hi ha massa distorsió.
  • Clic a l’esquerre: amplia la lupa de tal manera que el camp s’amplia, i és com un menú circular, doncs a mesura que cliquem es va fent més gran, fins que arriba a un límit i llavors torna a ser una lupa petita. Té quatre posicions.
  • Per sortir, feu ESCAPE.



Internet Explorer


Sempre que sigui a partir de la versió 8.0, si cliquem a la part inferior, podrem veure com hi ha una sèrie de valors per defecte que permeten ampliar. El més útil, és la possibilitat de fer-ho també amb tecles ràpides:

  • Augmentar: CONTROL + +
  • Disminuir: CONTROL + -



Imatge: Augments en internet explorer

Augments en internet explorer



També seria adequat en aquest cas tenir les barres augmentades.

La opció personalitzar, permet augmentar per unitats l’ampliació, o bé trobar una que no està per defecte a les ampliacions. Per exemple, aquestes van de 150, 200, i directament a 400. Potser amb una ampliació de 300 ja seria suficient. Recordeu, que als nostres alumnes sempre els donem la consigna de treballar amb l’ampliació més petita possible.

Canviar el tamany de lletra: Obrir el botó pàgina, situat a la part superiror dreta, i buscar "Tamaño del texto". Seleccionar per exemple “Muy grande”. De vegades amb aquesta opció i tamany de Zoom, 150, és suficient.

Imatge: Tamany lletra petita en explorer

Tamany lletra petita en explorer



Imatge: Tamany lletra gran en explorer

Tamany lletra gran en explorer



Treball amb pantalla completa: S'activa amb la tecla F11. Sobretot és útil quan estem fent algun joc, ja que ens permet no tenir la barra de menú i per tant tot queda més ampliat. Per tornar a l’opció normal, hem de prèmer F11.

Mozilla Firefox


En aquest cas el menú està situat a la barra de menú, "Ver", "Tamaño". També podem fer-ho més gran o més petit amb les mateixes combinacions de tecles que amb l'explorer:

  • CONTROL + +
  • CONTROL + -


Imatge: Augments en el Mozilla

Augments en el Mozilla



Flash



Moltes vegades entrem a internet per jugar en pàgines educatives que tenen activitats que es fan amb el programa Flash. Aquest programa també ens permet poder ampliar la pantalla de l'activitat.
Entreu a una activitat de l'edu365 anomenada Pintar. És una activitat de pintar, que a més, els alumnes de baixa visió la podrien realitzar molt bé, ja que acompleixen criteris visuals.

Imatge: Activitat en Flash a tamany sense augment

Activitat en Flash a tamany sense augment



Cliqueu F11, tal i com hem explicat abans en les opcions dels navegadors, i això ens permetra que la finestra ocupi tot l'espai, i veureu que es apareix més gran.

Imatge: Activitat en Flash augmentat amb F11

Activitat en Flash augmentat amb F11



A continuació, clicar el botó dret del ratolí i apareix un menú contextual. Seleccineu l'opció "Aumentar", i veureu que s'amplia molt la pantalla, i el punter s'ha transformat en una maneta que facilita arrossegar la imatge i moure's per tenir tota la informació que hi ha a la pantalla.

Imatge: Activitat en Flash augmentada amb el menú

Activitat en Flash augmentada amb el menú



Veureu que la imatge queda molt gran, per tant no sempre serà el millor perquè implica que el nostre alumne ha de tenir un bon control de rastreig de la pantalla, si no és així, enlloc de facilitar-li la feina, li dificultarem ja que perderà molt temps en la búsqueda de la informació a la pantalla.