La família en col·laboració amb el tutor/a

En la pràctica anterior hem vist com la família participa i col·labora amb el centre en el procés de desenvolupament dels seus fills. En aquesta pràctica veurem i reflexionarem sobre la col·laboració que s'estableix entre la família i el tutor/a de l'alumne amb pèrdua auditiva. Ja hem vist que els diferents canvis i situacions que es van donant al llarg del procés educatiu, preocupen i neguitegen les famílies. Lògicament, cada començament de curs suposa per a aquests pares un seguit de qüestions referents a l'aprenentatge, l'adaptació i el desenvolupament en general.

Als pares els cal un acompanyament en els inicis de curs per aconseguir veure que la situació està controlada i que, malgrat els canvis que hi poden haver hagut, el seu fill continuarà amb el procés iniciat en cursos anteriors. Els pares, però, necessiten un cert temps per poder agafar confiança. És important dedicar espais de temps per a aquestes famílies, ja que quan es tracta d´un tutor/a nou, necessiten conèixer el/la professional per poder-li explicar com és el seu fill i quin procés ha seguit fins arribar al moment en què es troben. També necessitaran seguir al llarg del curs tot el procés d´aprenentage dels seu fills, per tal de fer un treball conjunt amb el centre i poder preveure si els objectius proposats a l'inici de curs seran o no assolits per l´alumne.

Tot això comporta fer una planificació de les diferents entrevistes que tindrem amb aquestes famílies. Tal i com hem vist en el mòdul dedicat a la resposta educativa, i en concret en la pràctica dedicada a la col·laboració entre diferents professionals, hi haurà entrevistes en què es necessitarà la intervenció dels diferents professionals implicats en el cas. No hem d´oblidar, però, que el tutor és el referent més proper que té la família en el centre i que hi haurà molts moments al llarg del curs en què haurà de fer diferents trobades amb els pares. Quan en el cas hi ha intervenció del/la logopeda del CREDA moltes d´aquestes entrevistes es faran de forma conjunta, ja que la tasca que desenvolupa el/la logopeda amb l´alumne està relacionada amb els plantejaments que donen resposta educativa als alumnes amb pèrdua auditiva.

En el següent document podeu consultar diferents aspectes a tenir en compte i que us poden ajudar en el plantejament de les diferents entrevistes:

orientacions_x_entrevistes.pdf

És important reservar uns espais de temps per fer entrevistes en diferents moments del procés educatiu.

Entrevista inicial

El tutor, quan comença un nou curs i encara que l´alumne sigui nou per a ell, té ja un recull de la informació més rellevant. Tot i aixi, és important que en aquesta primera entrevista els pares puguin explicar aspectes del comportament del seu fill en els diferents àmbits que l´ajudaran a fer-se una configuració més global del seu alumne. Els pares han de conèixer en aquesta trobada d´inici de curs quin és el plantejament que hi haurà al llarg del curs i també quin paper hi jugaran els diferents professionals implicats. Aquesta primera informació tranquil·litzarà les families i ajudarà també a crear un bon clima en la comunicació pares-tutor, ja que han de poder copsar que la informació que ens puguin anar donant al llarg del curs és molt important per a nosaltres per poder realitzar amb èxit un treball de col·laboració i aconseguir uns millors resultats.

Entrevistes de seguiment

Al llarg del curs, com a tutors, hem d´intentar aconseguir que els paren mantinguin l´interès en aquesta col·laboració. Poder fer aquestes entrevistes regulars amb les famílies depèn molt de com entenguin els pares la importància del seu paper dins el procés educatiu. En aquestes entrevistes de seguiment ens hem de plantejar com poder millorar les competències i habilitats dels seu fill en les diferents àrees i com ells, des de l´entorn familiar, poden col·laborar en el seguiment i amb l'ajut a les diferents activitats i treballs que es porten a l´aula. Per això és important desvetllar en ells l´interès per anar seguint la vida escolar. En aquestes entrevistes és important que puguin conèixer els èxits del seu fill, veure també quines són les dificultats que pugui tenir en diferents aspectes i intentar buscar conjuntament diferents maneres per poder resoldre-les. Els pares necessiten tenir aquestes informacions per implicar-se millor en el procés educatiu del seu fill.

Entrevista final

Quan arriba el final d´un curs els pares esperen veure com el seu fill ha assolit els diferents objectius que ens plantejàvem. Si s´han pogut fer les entrevistes de seguiment amb regularitat, el contingut de l´entrevista no suposarà una novetat per a les famílies. Tot i així, però, aquesta trobada a final de curs ha de servir per fer una valoració global del curs i poder analitzar com s´ha donat el procés d´aprenentatge de l´alumne, per poder començar a preveure els plantejaments que s´hauran de fer en el curs següent.

Proposta de treball

La Laura és una alumna de cinquè amb una pèrdua severa. En les entrevistes de seguiment amb la família es va tractant l´aprenentatge de les diferents àrees i els pares col·laboren en aquest procés. Ara, però, la Laura comença a presentar algunes dificultats de relació amb els seus companys. Com plantejaríeu l'entrevista de seguiment amb la família per tal de tractar aquest tema?