La família en col·laboració amb el centre escolar

En un centre amb alumnes amb pèrdua auditiva ens podem trobar amb situacions diverses. Normalment, si es tracta d´una pèrdua important, aquesta ja ha estat detectada abans que el nen iniciï la seva escolaritat i la família ha passat ja per tot el procés que comentàvem en la pràctica anterior. Pot passar, però, que la pèrdua es detecti a l'escola. En aquest cas el centre serà partícep del procés d´adaptació que haurà de fer la família davant la nova situació.

Un cop el nen/a inicia la vida escolar, els pares volen implicar-se en el procés educatiu del seu fill. Per això necessiten tenir un contacte regular amb els mestres i amb els professionals que intervenen en el cas (EAP, logopedes…), que els permeti mantenir una bona comunicació casa-escola per tal de poder seguir i ajudar en aquest procés. Nosaltres, com a professionals, hem d´aconseguir que l´educació del fill/a sigui un projecte compartit. Amb aquest objectiu el centre ha de ser capaç de transmetre a les famílies què és el que el centre espera de l´alumne i com la família pot ajudar en les diferents activitats. Per això els pares han de conèixer quins són els plantejaments que el centre es proposa per atendre el seu fill en l'entorn escolar.

Com ja hem anat veient en els diferents mòduls, el nen amb pèrdua auditiva va adquirint un desenvolupament comunicatiu i lingüístic, cognitiu i social i personal fruit d'unes característiques personals i de la relació amb l'entorn. Cadascun d'aquests aspectes prenen un protagonisme diferent segons l'etapa educativa en què es troba l´alumne. Evidentment, els pares en són coneixedors i necessiten el contacte freqüent i la col·laboració amb el centre per tal de poder participar d'aquest procés. La preocupació dels pares varia en cadascuna de les diferents etapes.

Recupereu l´enllaç que ja havíem comentat en el mòdul 3 i feu un repàs a les diferents respostes que es donen de les vivències que experimenten les famílies amb un nen amb pèrdua auditiva: <http://www.xtec.es/sgfp/llicencies/200506/memories/1015m.pdf>

El nen comença l'escola

Els pares, en aquesta etapa en què el seu fill/a anirà a l´escola per primera vegada, passen per dos estadis contraposats: l'expectativa de com el nen s´adaptarà a l´entorn escolar, però també l'angoixa d'entrar en un nou món desconegut. En aquests moments es plantegen moltes preguntes: es comunicarà amb els companys?, l'entendran els companys i els mestres?, s'adaptarà?, quina relació establirem com a pares amb les altres famílies?…

En aquesta etapa les famílies necessiten un contacte molt proper amb el centre per poder anar canalitzant els seus dubtes i veure que el centre és sensible a les necessitats del seu fill, i que utilitza les estratègies i els recursos necessàris. En aquest període educatiu, en el qual la comunicació juga un paper primordial pel futur desenvolupament de l'alumne, els pares i el centre necessiten establir uns canals comunicatius que siguin efectius. Un recurs interessant a tenir en compte és la utilització de la llibreta-correu. Aquesta llibreta representa una petita història de les vivències del nen tant a casa com a l'escola, i participen en la seva elaboració tant la família com l'escola. Amb aquest recurs s´estableix un lligam afectiu entre els dos àmbits, fet que afavoreix el desenvolupament de la comunicació en el nen.

L'etapa infantil és una etapa en la qual els pares necessiten un contacte freqüent amb el centre. La llibreta-correu és un recurs adient per mantenir la comunicació familia-escola.

El pas d'Infantil a Primària

Cada canvi d´etapa torna a suposar nous dubtes i noves preguntes. Així com en l´etapa anterior el que més preocupava era la comunicació i el llenguatge, en aquesta que s´inicia les famílies se senten molt pressionades pels aprenentatges i, lògicament, per com farà el seu fill l´accés a les diferents competències i àrees. Els pares, en aquest període, tenen la necessitat d´establir una comunicació freqüent amb el centre per tal de controlar com es va donant aquest accés, conèixer les dificultats i col·laborar conjuntament per intentar trobar els recursos i les estratègies adients. És important que els pares puguin parlar amb els mestres de les dificultats, però també dels èxits que vagi aconseguint el seu fill. En aquesta etapa en què l´asoliment dels diferents aprenentatges juga un paper molt important, els pares han de tenir trobades freqüents amb els tutors per tal de col·laborar en el procés, perquè han de conèixer en quin moment del procés d'aprenentatge es troba i quines estratègies necessita per aconseguir-ho. L'ús de l'agenda és el recurs que serveix de lligam entre la família i l'escola, ja que pot anar seguint a través d´aquesta les activitats quotidianes de l´aula.

Aquesta és una etapa en la qual l'alumne assoleix les competències i aprenentatges que li facilitaran l´accés a la informació necessària per conviure en el món. L'ús de l´agenda ha de ser un recurs de col·laboració família-escola.

El pas de Primària a Secundària

En aquests moments les famílies necessiten d'un acompanyament en tot el procés de canvi personal i social que es va donant en l´alumne. Moltes vegades aquest període coincideix en un canvi de centre i això pot representar per als pares una certa desestabilització, ja que passen d'una situació coneguda i controlada a una situació desconeguda amb espais nous i professionals també nous.

Són moments de replantejaments, de dubtes i d'una certa angoixa per entrar en un període en el qual es donen canvis en l'alumne que poden repercutir en diversos aspectes personals, socials, familiars. El centre ha de preveure uns espais de trobada amb les famílies per tal d'anar seguint el procés de canvi personal que es dóna en els alumnes. Aquest és especialment delicat per als alumnes que presenten una pèrdua auditiva, ja que moltes de les situacions de relació amb els companys poden generar, en algun moment, algun conflicte que poden resoldre positivament amb l'ús de determinades estratègies que han de conèixer tant els professors com la família.

Els alumnes, en aquest període, passen per situacions delicades que freqüentment repercuteixen en la dinàmica familiar. És important que el centre disposi d'espais de col·laboració amb la familia per vetllar-ho.



Proposta de treball

Pensant en un alumne/a que inicia l'escolarització al centre, plantegeu un Pla d´Acollida per a ell/ella i la seva família.