El nen amb pèrdua auditiva i el seu context familiar
El naixement d´un fill comporta una sèrie de canvis en la família. Els pares imaginen el fill com una continuïtat dels seus propis valors, i, en aquest sentit, es produeixen moltes fantasies al voltant del nou membre de la família, unes fantasies que tenen a veure amb el començament d´un vincle. A partir del naixement les fantasies es van ajustant a les característiques del fill.
Expectatives
Què passa, però, quan les expectatives davant d´un fill esperat es trenquen, i el fill que els pares esperaven neix amb una pèrdua auditiva?
Un cop es confirma la sordesa, es poden produir diferents reaccions en una família, reaccions que van des de l´angoixa que provoca el desconeixement del que és una pèrdua auditiva i del que suposa, fins al trauma que pot ocasionar aquesta nova situació familiar. Davant d´aquest fet és imprescindible que els pares trobin un suport en els diferents professionals que atenen el nen/a. Són aquests professionals els que poden informar els pares sobre tot el que fa referència a una pèrdua auditiva i com poden afrontar millor la nova situació, i, alhora oferir-los el suport que necessiten.
La majoria de pares passen per un procés que pot tenir vàries etapes: una crisi inicial o etapa de shock; posteriorment, els moments en què hi ha una negació del problema, i, tot seguit començar a acceptar la situació, fins arribar a una altra etapa en la qual ja poden començar a actuar. Com a professionals és important conèixer aquests estadis pels quals poden passar les famílies, ja que ens poden ajudar a l´hora de preveure reaccions i també per poder-les interpretar millor. També cal dir que és diferent la resposta per part dels pares segons siguin aquests oïdors, sords o bé amb algun antecedent de sordesa a la família.
Aquestes primeres etapes, però, no són predictives del futur desenvolupament del seu fill. Un cop han superat aquests primers inicis, han de començar a poc a poc a desenvolupar unes noves habilitats i estratègies comunicatives, unes despeses ocasionades per l´ús d´audiòfons, o bé d´un implant, i també un seguit de noves rutines que modifiquen l´entorn familiar.
Primeres actuacions
En aquests moments, la majoria de famílies comencen a fer un peregrinatge per diferents centres buscant informacions diverses que aclareixin els seus dubtes. És important que els professionals que estan al seu costat els ajudin en el filtratge d´aquesta informació, ja que actualment, en el món en què ens movem, es troba molta informació i tots sabem que no tota pot ser adequada. En aquest sentit val a dir que en un moment tan delicat com és el estan passant aquests pares, un excés d´informació pot entorpir la seva actuació.
Seguidament, els professionals que segueixen el cas han d´orientar en tot el que fa referència als aspectes més tècnics que es deriven d´una sordesa (informació sobre la pèrdua, pròtesi…). Paralel·lament a aquest recull d´informació, és important que els pares entenguin les necessitats que té el seu fill i el paper important que juga la comunicació i la interacció en el seu desenvolupament. Per això se'ls ha d´informar de la importància d'una atenció primerenca que estimuli tots els aspectes comunicatius. En aquests moments els cal un equip de professionals que els acompanyi i ajudi a veure i entendre quin és el procés comunicatiu que seguirà el seu fill, així com també donar i compartir estratègies i recursos per poder mantenir una comunicació fluïda i espontània en l´entorn familiar.
L´estimulació del nen amb pèrdua auditiva haurà de potenciar les seves habilitats per poder possibilitar una millor relació amb l'entorn, una millor interacció, una millor comunicació i un millor desenvolupament global. La família, doncs, és el motor necessari per iniciar tot aquest procés; és en el nucli familiar on es donen les primeres interaccions i on es donen els primers intercanvis comunicatius que possibilitaran un posterior creixement gradual del llenguatge.
- provoquen interaccions socials primerenques,
- faciliten el desenvolupament de la comunicació, i també
- per arribar a un llenguatge intencional.
Un altre aspecte a tenir en compte és la necessitat que tenen les famílies de poder compartir amb altres famílies, en la mateixa situació que ells, les angoixes, les preocupacions i també els avenços amb què es van trobant en el seu dia a dia. Per això, moltes d´aquestes famílies troben aquest espai en alguna de les diferents associacions de famílies de nens sords.
Proposta de treball
En aquests dos enllaços trobareu informació dels diferents aspectes parlats en aquesta pràctica. En concret, mireu l'apartat "Rincón de la familia" que trobareu en el segon enllaç i feu un comentari sobre què us ha semblat el tipus d'informació aportada en aquesta web.