El món associatiu
A més de l’àmbit educatiu, l’equip de professionals que atén l’alumnat sord ha de tenir molt present la importància del paper complementari que realitza el món associatiu de les famílies de nens sords i les entitats relacionades amb les persones sordes, com a àmbits que no poden restar allunyats de les famílies ni dels nens sords.
El paper complementari del món associatiu de pares i de persones sordes
En aquest àmbit social es mou un entramat complex de famílies, associacions i entitats relacionades amb les famílies de nens sords i de persones sordes amb diferents objectius, clarament diferenciats entre ells, però alhora complementaris en el cas de compartir aquests objectius.
Les associacions de pares estan generalment formades per famílies de nens sords que defensen i fomenten una modalitat comunicativa i lingüística i que els fa diferents a qualsevol altra associació relacionada. D'una banda, hi ha l’associació que promou la llengua oral com a llengua exclusiva, i, en conseqüència, la modalitat oral i l’ús de les pròtesis auditives; d’altra banda, hi ha l’associació que defensa i fomenta l’ús de la llengua de signes com una llengua més en l’escolarització dels seus fills i de la constel·lació familiar, com una llengua que suma a una llengua oral que està en procés d’aprenentatge. Aquesta segona associació té una estreta vinculació amb el moviment associatiu que forma el teixit de la comunitat sorda (hi ha unes trenta associacions de persones sordes en tot el territori català, la majoria de les quals afiliades a la Federació de Persones Sordes de Catalunya).
La comunitat sorda és un mosaic de diferents persones sordes, i també de no sordes, que majoritàriament té en comú una cultura diferencial – més aviat una interculturalitat - i una llengua, la llengua de signes; en altres paraules, la mateixa comunitat sorda es considera una minoria lingüística i cultural que defensa els seus drets lingüístics i culturals dins la societat majoritàriament oïdora i lletrada. Les persones sordes es refereixen a si mateixes des d'una dimensió sociocultural, és a dir, pel que són, persones que tenen unes capacitats, una llengua, una cultura, una història i uns valors propis; i les associacions de persones sordes són llocs de trobada per a la interacció de les persones sordes i de les famílies de nens sords que comparteixen aquesta visió sociocultural.
Associacions de pares de nens sords
ACAPPS – Associació Catalana per a la Promoció de les Persones Sordes:
AICE – Asociación de Implantados Cocleares de España:
http://www.implantecoclear.org
APANSCE – Associació de Pares de Nens Sords de Catalunya:
APSOCECAT – Associacció Catalana Pro Persones Sordcegues:
Des del Departament d’Educació es va fer un recull de les diferents associacions de pares i mares de nens sords, i d’altres entitats relacionades amb les persones sordes o la comunitat sorda. També es va editar una “Guia per a famílies d’infants amb sordesa o sordceguesa”, que recull, inicialment, informació sobre la sordesa, les ajudes tècniques i les diferents modalitats d’escolarització i lingüístiques.
http://www20.gencat.cat/docs/Educacio/Documents/ARXIUS/sordesa_sordceguesa.pdf
Entitats relacionades amb la comunitat sorda a Catalunya
Federació de Persones Sordes de Catalunya:
Associació per a la Difusió de la Comunitat Sorda - DifuSord:
WebVisual:
Confederació Estatal de Persones Sordes, d’àmbit estatal
La CNSE, a través de la seva Fundació, va elaborar vàries guies per a famílies i per a profesionals del moviment associatiu que atén famílies amb fills sords:
http://www.fundacioncnse.org/docs/Atencion%20a%20familias.pdf
Per a famílies amb fills sords:
http://www.fundacioncnse.org/docs/Familia.pdf
Per a famílies sordes amb fills oïdors:
http://www.fundacioncnse.org/docs/Familia%20Perez.pdf
Proposta de treball
Accediu a aquests documents i feu-ne una lectura crítica.