Coneixement de la sordesa en la comunitat educativa
Estratègies per afavorir el coneixement de la sordesa per part de la comunitat educativa
Els centres educatius que atenen alumnat sord poden rebre assessorament dels professionals dels CREDAs. Aquests professionals orientaran l’equip docent de l’escola o de l’institut a l'hora de donar una resposta educativa òptima, per tal que aquest equip transmeti aquest assessorament a la resta de l’alumnat del centre.
Consideracions generals
- Conèixer les principals dificultats de comunicació i d’aprenentatge de l’alumnat sord.
- Incorporar estratègies facilitadores en la relació de l’alumnat sord amb els membres de la comunitat educativa.
- Respectar els aspectes diferencials dels alumnes sords.
- Utilitzar el màxim nombre de suports i recursos materials i/o humans per adequar l’accés al currículum de l’alumnat sord.
- Realitzar un bon seguiment curricular dels alumnes sords, tenint en compte tant el seu nivell lingüístic com el seu temps a l'hora d'integrar la informació.
- Establir reunions de coordinació amb els professionals que atenen l’alumnat sord al centre educatiu i amb les famílies.
Aquestes consideracions generals i altres informacions sobre la sordesa, com ara les estratègies i pautes, podrien anar presentades també en format text (dossier, presentació en diapositives, murals…).
Pautes facilitadores de la comunicació
En fomentar l’educació inclusiva, caldria planificar sessions de tutoria per a totes les aules del centre educatiu, o bé un eix transversal que giri entorn de la sordesa. En aquestes sessions, útils tant per a l’alumnat com per al professorat, caldria donar unes pautes o estratègies per facilitar la comunicació amb l’alumne sord, com per exemple:
- Abans de parlar, cridar-li l’atenció tot donant-li un copet a l’espatlla o moure la mà davant seu.
- Si no està mirant, no cal parlar amb ell. Cal parlar-li de cara, mai a contrallum.
- No parlar ràpid ni a poc a poc. Parlar amb naturalitat.
- Emetre vocalitzacions adequades, sense exagerar. Parlar sempre amb veu.
- Mentre es parla, no mantenir res als llavis ni a la boca. Per tant, no ens podrem posar les mans a la boca ni recolzar-nos amb les mans a la barbeta.
- Fer ús d’expressió facial i corporal. Recolzar la comunicació amb gestos naturals com a suport i fer servir la llengua escrita i/o la dactilologia.
- Si no ho entén, cal repetir el missatge. Si d'aquesta manera tampoc no ho entén, caldrà emprar una oració més senzilla, però correcta i amb paraules de significat semblant.
- No parlar amb argots. No fer servir paraules soltes.
Pautes per facilitar la participació
Pel que fa a la ubicació i participació a l’aula:
- Ubicar-lo en un lloc de l'aula que li permeti un bon camp visual, i no massa lluny del mestre o professor referent. No se l'haurà de fer seure mai d’esquena a la porta.
- No fer seure l’alumne sord a contrallum.
- Recordar de no parlar quan s’escriu a la pissarra, o mentre l’alumne sord està fent alguna acció que no el deixi mirar a l’interlocutor.
- Tenir present l’atenció dividida; per tant, cal alternar el que s’està fent o assenyalant amb el que s’està explicant a l’aula.
- Tenir en compte la presència de l’alumne sord a l’aula a l’hora de seguir les converses, explicacions… aixecant sempre la mà i respectant el torn de paraula. Assegurar també que està mirant l’interlocutor i que aixeca la mà abans de començar a parlar. Indicar prèviament qui hi intervindrà.
- Utilitzar al màxim possible els recursos i materials visuals per facilitar la comprensió i la integració de la informació.
- Anticipar-lo sempre dels canvis, de novetats, d’informacions noves i de noves situacions. Contextualitzar les informacions que es donen.
- Donar-li les mateixes oportunitats de participació en les activitats de l’aula.
- Assegurar sempre que comprengui totes les informacions.
Intervenció centrada en l'escola
És molt important realitzar una intervenció centrada en l’escola, entenent aquesta com a marc de relació, de comunicació i d’aprenentatge de l’alumnat sord, a través d’un treball òptim en un equip integrat pels professionals que tracten l’alumnat sord.
A continuació podem veure informació extensa sobre “L’alumne sord i la informació a l’aula. Suggeriments i estratègies a l’abast del professorat”, de C. Llombart (2007), amb els apartats següents:
- La ubicació de l’alumne a l’aula
- La ubicació del mestre a l’aula
- Les condicions que té l’alumne amb sordesa
- Estratègies per facilitar la comprensio de la informació oral
- Estratègies per assegurar que l’alumne sord ha rebut la informació
- L’estil interactiu del mestre amb l’alumnat sord (aquest apartat ha estat estudiat en el mòdul 4)
http://www.xtec.cat/~cllombar/plantilla.htm
Per tenir més informació sobre aquests aspectes, podeu accedir a la llicència d’estudis retribuïda de la Carmina Sagarra sobre “Les escoles d’agrupament específic de sords: propostes d’optimització dels seus recursos”. És un estudi que mostra l’estat de la inclusió de l’alumnat sord en el seu moment (curs 2004/05) i la valoració de l’experiència d’aquesta inclusió escolar de nens amb sordesa en un parell de centres d’agrupament al Vallès Occidental. Va adreçat a les escoles que tinguin alumnes amb sordesa.
http://www.xtec.es/sgfp/llicencies/200405/memories/941m.pdf
Proposta de treball
Accediu als dos documents esmentats i preneu nota dels seus aspectes fonamentals.