Activitats de la vida diària

Les activitats de la vida diària consisteixen en totes aquelles accions que repetim un dia i un altre relacionades amb la higiene i l'autonomia personal: llevar-se, rentar-se, vestir-se, parar i desparar taula, arreglar la casa/habitació, etc. Es tracta d'activitats amb una seqüència molt semblant i un final esperable. Evidentment, les persones amb discapacitat motriu poden presentar dificultats en aquestes àrees. Sovint requereixen més temps que la resta per aprendre-les a realitzar amb autonomia o, si més no, poden necessitar supervisió durant més temps. En el cas dels infants, això pot fer caure els pares en processos de sobreprotecció sense adonar-se'n.

El professorat ha d'estar atent i informat del grau d'autonomia personal dels infants i ben assessorat per tal d'aconsellar correctament les famílies sobre els aspectes en els quals els infants amb discapacitat motriu poden guanyar habilitat. Unes vegades aquest guany passa per tenir oportunitats i practicar, però altres vegades calen adaptacions materials: plats i coberts adaptats, ajudes per vestir-se (per apujar-se els mitjons, per cordar-se els botons…), diferents maneres de poder controlar esfínters (des dels bolquers als col·lectors d'orina), etc.

Ser autònom, o no, té moltes conseqüències a l'aula, ja que altera el ritme en què es poden anar realitzant les diferents activitats escolars. Si volem que l'alumne amb discapacitat motriu participi de totes les activitats, haurem de preveure més temps i, segons com, alguns materials adaptats.

Poder disposar d'un grau major d'autonomia personal sovint està molt relacionat amb la supressió de barreres arquitectòniques, amb la distribució del mobiliari (considerar l'amplada necessària perquè pugui passar l'alumne amb mobilitat reduïda, tenir el penja-robes a una alçada accessible, tenir l'espai on ha de desar els seus fulls a l'alçada adequada…

Com veiem, hi ha un conjunt important de temes sobre els quals cal consultar professionals no docents (fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, metge rehabilitador…).

plat.jpeg coberts.jpeg cordar_botons.jpeg
Imatges captades d'Internet per exemplificar diferents materials adaptats per a activitats de la vida diària: plat i coberts adaptats i estri per cordar botons

En la vida diària escolar, també hi ha un munt d'activitats que es realitzen molt sovint i que poden necessitar materials adaptats: retallar, enganxar, escriure/dibuixar, ús d'instruments musicals… També podem consultar els professionals adients sobre la necessitat i els tipus d'adaptacions existents.

adaptacio_escriptura_.jpg adaptacio_llapis.jpg gruix_llapis1.jpg gruix_llapis3.jpg CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality tisores_electriques.jpg

Imatges captades d'Internet per exemplificar la varietat d'adaptadors de llapis i de tisores adaptades que hi ha al mercat (la darrera imatge mostra unes tisores de piles)

En alguns casos, les fisioterapeutes o les terapeutes ocupacionals recomanen adaptacions casolanes, com fer un forat en una pilota de golf per passar-hi el llapis, o construir algun agafador per a un estri.

En el cas d'alumnes que tenen dificultats per subjectar el paper, es pot posar cel·lo a les cantonades perquè no es mogui, o emprar un material antilliscant.

Proposta de treball

Pensa com pot afectar al ritme de la classe un alumne que porta bolquers i un que porta un col·lector d'orina. Quines creus que podrien ser les solucions que es podrien adoptar?