Eines ampliadores per a alumnes de baixa visió (2)


Aquesta pràctica exposarem les idees bàsiques per saber com treballa un alumne de baixa visió amb l'ordinador quan necessita incorporar eines específiques de magnificació.

Veurem:

  1. Ampliador específic Zoomtext (que deixa en préstec l'ONCE o es sol·licita al Departament d'Ensenyament).
  2. Programes ampliadors gratuits.
  3. Eines ampliadores pròpies de programes específics: tractament de text, PDFs, Flash, navegadors, etc.


Iniciació al magnificador de pantalla Zoomtext

L'objectiu d'aquest apartat és presentar l'ampliador de pantalla Zoomtext. Conèixer els seus menús i entendre el aspectes generals bàsics del seu funcionament. Veurem:

  1. L'ampliador de pantalla Zoomtext. Definició.
  2. Barra d'eines del magnificador: modificacions del ratolí, color de fons, ampliació.
  3. Ús de la síntesi de veu del Zoomtext: lector d'aplicacions i lector de documents.

L’ampliador de pantalla Zoomtext. Definició

El Zoomtext és un aplicatiu molt complet amb funcions de magnificació i lectura que permet a l'usuari augmentar la visualització dels objectes de la pantalla, així com verbalitzar zones, documents, etc. Aquest programa treballa al mateix temps que les altres aplicacions i permet l'ampliació de la pantalla a l'escala desitjada per adaptar-se a les necessitats de l'alumne.

En el vídeo següent podreu visualitzar com s'activa el Zoomtext, quins canvis hi ha a la pantalla i com actua la síntesi de veu.

Barra d'eines del magnificador

Proporciona accés ràpid a les característiques de magnificació de Zoomtext. Cadascun dels botons disposa d'una icona intuïtiva i d'una etiqueta que fan més fàcil la seva identificació. Molts dels botons disposen d'un menú d'opcions que donen accés als ajustaments més freqüents relacionats amb l'eina.

Els botons relacionats estan agrupats sota una etiqueta sobre la qual es pot fer clic i que dóna accés al diàleg que conté els ajustaments relatius a aquest grup.

Ara només parlarem de les més bàsiques:

  • Augment. Ajusta el nivell d'augment entre 1X i 16X.
  • Tipus. Ajusta el tipus de finestra amb zoom a: total, sobreposada, lupa o fixa. Cadascuna d'aquestes maneres de finestra amb zoom ofereix diferents i úniques característiques, pensades per a diferents situacions i aplicacions.
  • Color. Selecciona els ajustaments de millores del color. Aquestes millores augmenten la claredat de la pantalla i redueixen els efectes de vista cansada. Podeu seleccionar-los entre una gran varietat d'esquemes predefinits o personalitzar el propi.
  • Punter. Selecciona els ajustaments de millora del punter. Aquests ajustaments fan fàcil la localització i el seguiment del punter del ratolí. Podeu seleccionar-los entre una gran varietat d'esquemes de millores del punter o personalitzar el vostre.
  • Cursor. Selecciona les millores del cursor. Aquestes millores fan més fàcil la localització i el seguiment del cursor de text. Podeu elegir-les entre una gran varietat d'esquemes predefinits de cursor o personalitzar el vostre.

Modificar el punter del ratolí

La visualització del punter del ratolí és fonamental per als alumnes amb discapacitat visual. Molts cops no és suficient amb l'ampliació que proporciona el Zoomtext, sinó que cal modificar la mida i/o el color del ratolí per tal de poder-ne fer el seguiment.

La finestra següent ens mostra les possibles opcions que hi ha per poder seleccionar el millor tipus de punter. Podem clicar a l'opció Punter de la barra del magnificador i seleccionar els que vénen per defecte.

O bé, podem entrar a l'opció Personalitzar i, llavors, entrem a la finestra Opcions de Punter, que ens permet seleccionar la mida, els colors i el tipus, segons les necessitats més específiques que tingui el nostre alumne.

A continuació, podreu visualitzar en aquest vídeo com es pot fer el canvi de punter.

Modificar el color de fons

Un altre aspecte que es pot modificar és el color del fons de la pantalla. Molts cops el contrast o els colors de fons són fonamentals per a la identificació de paraules i formes.

A la Barra d'eines, a Color, podem canviar el color de fons. Podem seleccionar les opcions que ens vénen per defecte o bé, a Personalitzar, podem seleccionar el que al nostre alumne li vagi millor.

En el vídeo següent podreu veure un canvi en la configuració del ratolí i en el color de la pantalla.

Ampliació amb el Zoomtext

Ampliar significa augmentar la mida dels objectes de la pantalla. El Zoomtext pot ampliar de 2 a 16 vegades la mida de la pantalla.

Heu de tenir en compte que quan amplieu es perd la globalitat de la pantalla, per tant, com més amplieu menys tros de la pantalla veureu. Caldrà realitzar un desplaçament amb el ratolí de forma sistemàtica.

Els alumnes han d’aprendre a moure’s començant per dalt a l'esquerra, fer un desplaçament lineal cap a la dreta i, després, s’ha de baixar fent un recorregut per llegir tota la pantalla (el mateix moviment que fem amb la lectura).

Hi ha diferents maneres d'ampliar:

Utilitzant l'opció de la pantalla on diu 2x, clicar sobre les fletxes situades al costat del número. O bé, utilitzar les tecles ràpides Alt-(+) del teclat numèric, simultáneament, per ampliar, o Alt-(-) del teclat numèric, per disminuir. Observeu aquest vídeo i anoteu quina ampliació té el magnificador.

Aquesta seria l'aparença que tindria una aplicació amb el Zoomtext activat (per exemple, al Word).

  • Sense Zoomtext:

  • Amb ampliació 2:

  • Amb ampliació 6:

Observeu aquest vídeo i expliqueu en el fòrum quina sensació us han fet els canvis que hi ha a la pantalla quan l'hem activat.

La síntesis de veu de l'ampliador Zoomtext

  • El lector del Zoomtext. Definició
  • Barra d'eines.
  • Lectura d'un document.

El lector del Zoomtext. Definició

L'opció del lector és molt utiltizada per aquells alumnes que han de llegir apunts, documents extensos, etc. Un dels principals problemes dels alumnes amb discapacitat visual és el cansament de la vista quan es porta una estona davant l'ordinador. Així doncs, el lector alleugereix la tasca de revisió de molts documents. D'altra banda, la síntesi de veu ajuda a aquells alumnes que necessiten una ampliació molt gran. Les ampliacions per damunt de 6x disminueixen el rendiment i velocitat en la realització de les tasques a l'ordinador. La síntesi de veu serveix de suport en la seva exploració de la pantalla.

El magnificador/lector de ZoomText ofereix moltes funcionalitats a més de la de magnificació.

Barra d'eines del lector

Aquesta barra d'eines proporciona accés ràpid a les característiques de lectura de pantalla del Zoomtext. Cada botó disposa d'una icona intuÏtiva i d'una etiqueta per a una millor identificació. Molts botons disposen d'un menú d'opcions que permeten anar als diàlegs d'ajust més frequents relacionats amb ell. Descripció de les opcions.

Lectura d'un document

Per a la lectura d'apunts o de documents en general utilitzareu l'eina Lector de documents. És una aplicació que permet una lectura automática al mateix temps que ens reparteix el document de forma vertical, de manera que la pantalla ens apareix sense moviment horizotal.

En aquesta imatge podeu observar com hauríem d'activar el lector quan estem en el Word.

I aquesta imatge ens mostra l'aparença que tindrà el mateix document quan s'ha activat el lector de documents.

En el vídeo següent, observeu com funciona el lector de documents. Quin tipus de menú apareix en aquesta aplicació?

Recorda: Sobre la síntesi de veu

El Zoomtext porta un lector que llegeix el castellà, quan li fem llegir un text en català pot ser que s'encalli en alguna paraula o que la pronúncia no sigui la correcta. Hi ha lectors en català al mercat, el de Telefònica, l'UpcTV, etc. L'ONCE, però, utilitza el que porta incorporat el Zoomtext.


Programes ampliadors gratuits


El Zoomtext és sense cap mena de dubte un dels millors programes ampliadors que existeix en el mercat, de fet, és molt més que un ampliador, ja que incorpora moltes opcions de millores per la visualització de la pantalla, la navegació amb tots els programes és fàcil i eficaç, té les opcions de lectura, que ajuden en els moments de cansament visual dels alumnes de baixa visió, etc.

Hi ha alternatives que poden ser adequades per aquells alumnes que no estan afiliats a l'ONCE, o per aquells alumnes que no estiguin en un moment donat en el seu ordinador prèviament adaptat, per exemple en una biblioteca, un dia que van a casa d'un amic, etc.

  • Lupa Lightning Express Magnifier.
  • Altres lupes. Consulteu el document pdf.



Lightning Express Magnifier



  • Pitjeu sobre la finestra blava i us apareixerà l'assistent d'instal·lació. Cliqueu a "Ejecutar", i s'iniciarà la instal·lació.



Imatge: pàgina de descàrrega de la lupa

Pàgina principal



  • Apareix un altra finestra que ens torna a demanar si volem executar el programa. Fem clic al botó d'executar.


  • Sortirà un missatge que ens demana si la volem activar o no. Seleccioneu l'opció Executar. Seguiu les instruccions de l'assistent per a fer la instal·lació.




Opcions de treball


Quan l'executem, apareix una finestra amb un menú reduit, però amb els elements bàsics:

Imatge: Barra de menú de la lupa

Barra de menú de la lupa



En el menú hi ha els següents elements:

Imatge: Icona Augment

Icona Augment

Augment. Es pot augmetar fins a 6 vegades. La forma de fer-ho és clicant damunt del + o del -, o bé amb la combinació de tecles:

  • CONTROL + +
  • CONTROL + -


Imatge: Icona Contrast

Icona Contrast

Contrast. Es pot canviar el contrast tipus "Negro alto contraste" de windows. Cal que cliquem al damunt per canviar entre les dues opcions.

Imatge: Icona ratolí

Icona ratolí

Ratolí. Es pot fer que el color del punter sigui verd, negre, blau turquesa, o vermell, clicant damunt de la icona corresponent, apareixen els diferents colors de forma rotativa.

Imatge: Icona tipus de lupa

Icona tipus de lupa

Tipus de lupa. Només hi ha dues opcions, pantalla completa o tipus lupa. Canviem entre les dues opcions fent clic al damunt.

A continuació, hi ha una imatge en la que s'ha seleccionat el contrast negre, i la lupa tipus lupa real.

Imatge: Exemple lupa activada

Exemple lupa activada



=== Opció guardar ====
Us hem demanat que quan cliqueu damunt la icona LAUNCH, escolliu "Ejecutar" enlloc de "Guardar". Ara, torneu a clicar, i seleccioneu "Guardar".

  • Tindreu un arxiu amb extensió .exe, que serà el que activi la lupa. Guardeu-la en una carpeta. Quan cliqueu sobre aquest arxiu s'activarà la lupa. Això ens pot donar la idea que si tenim aquest arxiu, podrem activar-la en l'ordinador que es vulgui.


  • Això és cert, però a mitges. Si ho provem el mateix dia, que ens l'hem baixada, sembla que efectivament funciona d'aquesta manera. Però al dia següent, si la volem tornar a executar, no ens deixarà, sino que ens demanarà de nou, que ens connectem a internet.



Eines ampliadores pròpies de programes específics

Actualment, hi ha molts programes que incorporen unes opcions d'ampliació, que poden ser molt útils per a alumnes de baixa visió, i sobretot per aquells alumnes situats a la franja visual que no els permet ser afiliats i per tant poder gaudir del programa específic de l'ONCE, i amb aquestes eines poden millorar la seva capacitat de treball i disminuir el cansament visual. Són eines molt sencilles d'utilitzar, i també molt bàsiques, que podem trobar arreu, només cal tenir-les present i posar-les a l'abast dels nostres alumnes.

Si voleu conèixer les opcions que incorporen els programes de tractament de text, els PDFs, i els materials realitzats amb el programa flash, i els navegadors Internet Explorer 8.0 i el Mozilla 3.6.3., que ens permeten ampliar el que visualitzem en pantalla de tal manera que alumnes de baixa visió poden treballar de forma més adecuada a les seves necessitats visuals consulteu aquest document.