Iniciació a les TIC. Alumnes de baixa visió
L'objectiu d'aquesta pràctica és presentar el programari que es pot utilitzar a l'aula amb alumnes amb discapacitat visual de baixa visió durant les etapes d'Educació Infantil i Primària. Veurem com es fa la iniciació a les TIC aprofitant l'aspecte lúdic dels programes, i també us fareu una idea aproximada de l'estil de programari accessible que es necessita pels alumnes de baixa visió. Seguidament farem la introducció de l'ordinador a l'aula de manera progressiva, la importància de l'aprenentatge de la mecanografia, la lectura digital diferents estratègies de treball a l'aula i a casa amb l'ordinador.
Recordeu que prèviament ja s'ha iniciat un acostament a les TIC amb el programari d'entrenament visual del mòdul 2, pràctica 3.
Veureu:
- Jocs de control del ratolí.
- L'entorn JClic.
- Lectoescriptura. Aprenentatge del teclat.
- Estratègies de treball a l'aula amb l'ordinador.
Jocs de control del ratolí per a alumnes de baixa visió
Com ja sabeu una de les formes fonamentals d'interactuar amb l'ordinador és utilitzant el ratolí. Els alumnes amb ceguesa no poden utilitzar-lo i els de baixa visió han d'aprendre com fer-ho. El control oculomotriu és molt important.
1. Familiaritzar-se amb el monitor i el ratolí de l'ordinador.
2. Agafar de manera correcta el ratolí. Si l'alumne és d'educació infantil un ratolí de mida petita (tipus portàtil) pot facilitar la tasca.
3. Desplaçar el ratolí adequadament sobre l'estora, sense abandonar els seus límits.
4. Relacionar la posició del punter en el monitor amb la posició en l'estora del ratolí.
5. Reconèixer les zones interactives (icones) de la pantalla de l'ordinador per la transformació que pateix el punter.
6. Identificar els botons del ratolí. Podem utilitzar gomets de colors diferents per a diferenciar-los.
7. Prémer el botó del ratolí sense desplaçar-lo.
8. Mantenir premut el botó del ratolí a la vegada que aquest es desplaça.
Tot seguit veureu algun dels programaris utilitzats amb els alumnes de baixa visió.
- GCOMPRIS
- INFANTIL
- MINISEBRAN
- SEBRAN
GCOMPRIS
El programa GCOMPRIS, de programari lliure, tant si treballem en entorn Windows com en entorn Linux, en l'apartat de control de l'ordinador ens permet practicar el control del ratolí amb els alumnes de baixa visió.
Aquest programari el podeu trobar a l'apartat d'Eines/Programari educatiu d'"Ateneu - Materials i recursos per a la formació" de la XTEC.
En tractar-se de programari lliure, és possible modificar les imatges del fons i així podríem escollir aquelles que millor s'ajustin en característiques i contrast al nostre alumne de baixa visió.
Podeu fer una ullada al programa a través d'aquest vídeo demostratiu.
Activitat opcional
1. Si ho desitgeu podeu baixar el programari i instal·lar-lo.
2. Feu la prova amb els diferents jocs de ratolí.
INFANTIL
El programa INFANTIL, d'accés lliure a la xarxa de l'ISFTIC (abans CNICE), també ens permet practicar el control del ratolí amb els alumnes de baixa visió.
Recordeu que per anar a l'índex de les activitats només cal prémer Alt-i.
MINISEBRAN
Aquest programa pot ser utilitzat pels alumnes d'educació infantil amb discapacitat visual. Les figures contrasten amb el fons, la mida dels elements és adient per a aquells alumnes que encara no utilitzen un programa magnificador.
Destacaríem les activitats següents:
- Buscar l'element diferent.
- Resseguir el perfil de la lletra amb el ratolí.
- Fer clic i enganxar els dibuixos fent una línia vertical.
Vegeu a continuació un vídeo demostratiu del joc.
SEBRAN
El programa SEBRAN és interessant per als alumnes de primària ja que incorpora elements d'aprenentatge del currículum, a la vegada que té un disseny força contrastat, té so i la mida dels elements es adequat als alumnes de baixa visió.
Si voleu veure una demo de l'activitat memory del programa podeu anar a l'adreça http://www.wartoft.nu/software/sebran/memory-java.aspx
A continuació es mostra un vídeo demostratiu del programa.
Activitat opcional
Podeu anar a l'adreça que s'indica i fer la descàrrega i la instal·lació del programari.
http://www.xtec.es/dnee/doc/sebran.htm
L'entorn JClic
El JClic és un entorn obert de treball que permet el desenvolupament d'activitats educatives multimèdia en entorn Windows.
Existeix una llibreria d'activitats creades a la direcció http://clic.xtec.cat/ca/act/index.htm.
Les activitats les podeu consultar per etapes educatives o per matèries. Podeu veure com el ventall d'activitats disponibles fa que en trobem alguna adequada a les necessitats de l'alumne.
Un altre avantatge d'usar activitats JClic és la possibilitat d'adaptar-les per als alumnes de baixa visió. Amb el programari JClic Autor podem modificar la mida de la lletra, incorporar sons, modificar el nombre de caselles, etc. Tot això permetrà que l'alumne de baixa visió pugui realitzar l'activitat sense necessitat d'usar un programa magnificador.
Un cop utilitzats els programes de control de ratolí, podem iniciar l'alumne d'educació infantil i primer cicle de primària en l'ús d'activitats JClic. Algunes activitats poden ser fins i tot utilitzades per treballar diversos aspectes de l'entrenament o l'aprofitament visual: identificació de colors, orientació, mida, etc.
Per realitzar la cerca d'activitats pels alumnes de baixa visió podeu utilitzar en l'apartat "Descripció" el descriptiu de "baixa visió" o "discapacitat visual". Us apareixeran les activitats expressament adaptades per a alumnes de baixa visió.
Imatges de mostra
En el vídeo següent podeu veure com es fa la cerca d'una activitat i la seva instal·lació.
Us proposem…
Aneu a l'adreça d'Internet http://clic.xtec.cat/ca/act/index.htm. Busqueu una activitat de JClic amb el descriptiu "baixa visió".
- Escolliu inicialment la versió JClic català/castellà veure'l a l'ordinador (applet).
- Ara vegeu la mateixa activitat adaptada per a alumnes de baixa visió.
- Fixeu-vos en les diferències.
Aquí teniu l'exemple d'una activitat de Numeració.
Imatge original.
Imatge d'una activitat similar però adaptada.
La lectoescriptura. Aprenentatge del teclat
A banda dels jocs educatius és fonamental l'aprenentatge del teclat. Els alumnes de baixa visió han de memoritzar el teclat qwerty per tenir un bon control de l'ordinador. En les etapes d'educació infantil i/o primer cicle de primària utilitzen diferents estratègies per tal de confegir paraules a l'ordinador, igual que els seus companys de l'aula.
La selecció d'un programari/hardware per realitzar l'aprenentatge del teclat vindrà donat per les necessitats de l'alumne de baixa visió.
- Ampliació de les lletres del teclat.
- Teclats virtuals (teclats en pantalla).
- Teclat adaptat.
- Aprenentatge del teclat amb alumnes de baixa visió.
Abans de l'aprenentatge del teclat "qwerty"
Quan s'inicia l'aprenentatge de la lectoescriptura en l'educació infantil, la majoria d'alumnes són capaços d'escriure paraules sense tenir un coneixement previ del teclat qwerty, simplement miren les lletres del teclat i escriuen.
L'alumnat de baixa visió té dificultats per realitzar la mateixa activitat, ja que molts cops no pot veure correctament les lletres del teclat. Davant aquesta dificultat proposem les solucions següents:
1. Posar damunt les tecles unes enganxines amb les lletres ampliades. (L'empresa Telefònica en fa el subministrament, i també les porta el mestre de suport del CREDV).
2. Utilitzar un teclat virtual en pantalla per escriure utilitzant el ratolí, les tecles de cursor, etc. (Alumnes amb NEE afegides). Més informació al document teclats virtuals.
3. Utilitzar la tauleta digitalitzadora amb una plantilla de teclat amb lletres ampliades. Aquesta plantilla engega el programa de tractament de text que pot portar o no una síntesi de veu afegida. (Alumnes amb NEE afegides).
4. Utilitzar un teclat especial adaptat amb lletres més grans.
Sigui quin sigui el mètode anterior utilitzat, els alumnes de baixa visió inicien durant el cicle inicial de primària l'aprenentatge i la memorització de la disposició de tecles a l'ordinador.
En qualsevol dels casos anteriors, serà molt important per a aquest alumnat poder escriure i confegir paraules igual que els seus companys. Això anirà bé per a la seva motivació i la seva autoestima.
Aprenentatge del teclat amb alumnes de baixa visió
Quan l'alumne/a fa 2n o 3r de primària (sempre segons la maduresa de l'alumne/a), s'inicia l'aprenentatge del teclat. Per a un/a alumne/a de baixa visió és fonamental aquest aprenentatge, ja que en dependrà la velocitat d'escriptura i la utilització del programari en un futur (tractament de textos, full de càlcul, Internet, etc.).
Penseu que els alumnes sense problemes de visió, encara que desconeixen el teclat, miren i localitzen amb facilitat la tecla que volen escriure, en canvi, els alumnes amb dificultats visuals molts cops no poden fer-ho. L'aprenentatge del teclat és fonamental.
Aquest aprenentatge es fa amb un programa clàssic de mecanografia, adaptat a les necessitats de cada alumne i, si cal, amb un programa ampliador, el Zoomtext.
- Teclado20.exe
Podeu anar a aquesta adreça d'Internet i descarregar-vos el programa Teclado 2.0
http://teclado.programas-gratis.net/
Us proposem …
1. Instal·leu el programa teclado20.exe en una carpeta.
2. Executeu el programa i seleccioneu una lliçó. Lecciones| Lección 1.
4. Aneu a opcions i modifiqueu el color de fons. Poseu color blau.
5. Modifiqueu, també, la mida de la lletra. Poseu la font Arial tamany 36.
6. Inicieu la primera lliçó.
Estratègies de treball utilitzant el programa magnificador i/o un programari accessible
Els alumnes de baixa visió utilitzen el magnificador per accedir al programari ofimàtic (tractament de textos, bases de dades, full de càlcul, Internet, jocs, etc.).
El magnificador amplia la pantalla i fa perdre la globalitat. Cal una bona estratègia de rastreig de la pantalla de forma sistemàtica per poder localitzar la informació. Aquesta forma de treball implica més temps a l'hora de realitzar les activitats.
Molts cops és preferible fer arribar material digital a l'alumne de baixa visió ja que així li facilitarem l'accés a la informació.
- A vegades el propi programari incorpora opcions d'accessibilitat i permet als alumnes de baixa visió poder utilitzar el programari sense activar el magnificador.
- Si seleccionem materials digitals amb característiques i dissenys adients a les seves necessitats.
A continuació en presentem una petita mostra en diverses àrees curriculars: matemàtiques, dibuix tècnic, geografia i història. També podriem utilitzar programari en àrees com electrònica, física, química, biologia, etc.
La calculadora Wiris
La calculadora Wiris és una calculadora online que podeu trobar a l'adreça http://www.wiris.net/educa.madrid.org/wiris/es/index.html. És una potent calculadora simbòlica i gràfica. Permet treballar diferents operacions, geometria, etc.
Els alumnes de baixa visió poden utilitzar-la amb el magnificador o sense, segons el grau de discapacitat, ja que disposa d'unes opcions d'accessibilitat que permeten modificar la mida de la font, el color de fons, el contrast, etc.
Activitat opcional
1. Aneu a l'etiqueta de Format.
2. Modifiqueu el tipus de lletra a SansSerif. Tamany 40. Negreta.
3. Modifiqueu el color de fons. Aneu al quadrat dels colors.
- Desplegueu el quadre combinat que posa s'aplica a. Escolliu Fons.
- Movent les fletxes r:, g:, b: modifiqueu el color del fons. Feu acceptar.
4. Modifiqueu la mida de l'Escala icones a 2x.
5. Observeu com afecten aquests canvis a la visualització del programa.
També podeu consultar el curs telemàtic D112 La calculadora Wiris com a recurs didàctic.
Dibuix lineal amb ordinador (AutoSketch)
L'AutoSketch és un programari que permet obrir i desar dibuixos, configurar l'entorn de treball de manera que faciliti al màxim el treball, dibuixar línies amb diverses eines, dibuixar circumferències, arcs i polígons, esborrar objectes i modificar-ne alguna de les seves característiques (color, gruix de la línia…), etc.
Per a l'alumnat amb discapacitat visual és important l'eina de zoom i l'ús de la reixeta per a la realització de dibuixos senzills, així com aprendre a canviar-ne les dimensions.
Activitat opcional
- Feu clic al botó Zoom in (Ampliar) i després torneu a clicar a qualsevol lloc del full.
Veureu com s’amplia la zona de treball.
- També podeu fer la mateixa operació amb l'opció de menú View/Zoom in o bé amb les tecles Ctrl+.
Si torneu a repetir l’operació s’anirà ampliant la visió, com si utilitzéssiu una lupa. Per tornar a la situació inicial, feu clic amb el ratolí sobre el botó Zoom i mantingueu el botó del ratolí premut.
Treball a l'àrea de geografia i art
Per treballar les TIC en aquestes àrees l'alumnat de baixa visió, gràcies a l'ampliador de pantalla, pot treballar de la mateixa manera que els seus companys i companyes. Les TIC aporten la possibilitat de veure els mapes ampliats a l'ordinador, d'observar detalls que en paper no veurien, etc.
Per tant, en aquesta àrea, veureu algunes adreces de pàgines web que poden ajudar l'alumnat amb discapacitat visual a complementar l'aprenentatge curricular que ha fet amb altres mitjans (ampliacions, fitxes adaptades, etc.).
Les TIC poden ajudar l'alumne/a amb discapacitat visual a veure els detalls, a posar-se l'ampliació que necessita, etc.
En aquest exemples us proposem que en lloc de donar un full amb mapes ampliats a l'alumne/a, completeu aquest full amb una presentació digital. Aquestes presentacions hauran de seguir els criteris visuals d'accessibilitat.
Observeu la presentació següent. Hi podeu veure alguns mapes adaptats per baixa visió i altres preparats per a ser impresos en relleu adreçats a alumnes amb ceguesa.
Feu clic al fitxer geografia.odp
Una altre solució per treballar la geografia és utilitzar atles en línia. Aquest recurs permetrà a l'alumnat de baixa visió moure's i observar els mapes amb la magnificació de pantalla adient a les seves necessitats.
Un altre recurs de la xarxa és utilitzar les adreces dels museus per estudiar les obres d'art. La majoria de museus disposen de pàgines on exposen les obres de les seves sales.
L'alumnat de baixa visió hi pot observar amb més deteniment les imatges dels quadres, les plantes i estructures dels monuments, visites virtuals a les sales, etc.
Consulteu aquestes adreces: