Concepte i imatge visual

No desenvoluparem el tema de les representacions mentals. Només volem fer un apunt sobre el component visual que participa d'un significat més ampli. Si pensem "arbre" pot venir-nos a la ment una imatge estereotipada d'arbre, però si diem "pi" o "olivera" el component visual varia. Fins i tot podria passar que no poguéssim atribuir imatge visual al significat, si parléssim d'una varietat d'arbre desconeguda per nosaltres.

Això és el que sovint succeeix amb els alumnes de baixa visió. Tenen informacions segmentades o visualment errònies de determinats conceptes, alguns de ben quotidians.

Vegem, a continuació, alguns exemples d'això que expliquem i alguns recursos per treballar-ho.

Recursos per a alumnes amb baixa visió

Tecnologia digital

Al llarg del mòdul hem vist que la baixa visió pot comportar-se de manera diferent segons si parlem de veure-hi de prop o de lluny. En la visió de prop es poden arribar a percebre detalls reduint la distància i utilitzant lupes, per exemple. Però quan parlem de visió en la distància, en espais oberts, aleshores el món es torna borrós i parcialitzat. Hi ha molts detalls que poden semblar quotidians que resulten desconeguts per a aquests alumnes, per exemple, les xemeneies dels edificis. La tecnologia digital ens posa a l'abast un ventall de possibilitats per al treball:

  • Utilitzar la fotografia digital per ampliar imatges, apropar espais, objectes, detalls…
  • Fer servir la fotografia digital i els escàners com a “lupes” informàtiques. Permeten accedir als detalls actuant com a lupa i com a telescopi.
  • Utilitzar els bancs d’imatges i col·leccions temàtiques de fotografies a la xarxa Internet.
  • Observar fotografies d’objectes allunyats (xemeneies, paisatges…) per incentivar la curiositat i l’ús del telescopi.
  • Emprar marcs digitals de fotografia i targetes de memòria amb vocabularis visuals temàtics.

Il·lustracions, fotografies i models tridimensionals

Una bona manera per ampliar el vocabulari visual -i conceptual- és treballar amb models tridimensionals (miniatures d'animals, vehicles…) i relacionar-ho amb fotografies i il·lustracions d'aquell mateix objecte. Us podeu imaginar la quantitat de coses que un nen o nena de baixa visió descobreix en una miniatura d'una grua o d'un tractor?

Fixeu-vos en els dibuixos següents. Pertanyen a dos nens diferents, tots dos de 2n de primària. Els dos dibuixos que us mostrem de cada nen estan fets amb un interval de mitja hora. El primer dibuix el va fer amb els coneixements previs d'allò que li demanàvem (un cavall i una vaca). Entre el primer i el segon dibuix hi ha un treball d'observació d'un model tridimensional de l'animal i de fotografies amb diferents variables, per exemple, un cavall marró, negre, blanc, galopant, pasturant… És a dir, amb prou variables de característiques i de context com per poder-ne generalitzar el concepte. El resultat és espectacular! Sovint la riquesa d'un dibuix no té tanta relació amb la tècnica com amb l'experiència.

Els cavalls…

cavall3_contrast_640x480_.jpg
cavall4_contrast_640x480_.jpg

… i les vaques

vaca1_contrast_640x480_.jpg
vaca2_contrast_640x480_.jpg



Us proposem…
Trieu un tema i elaboreu un vocabulari visual temàtic adequat per treballar amb alumnat de baixa visió. Pot ser, per exemple, "el gos" i buscar imatges de diferents gossos, en postures i activitats diverses i contextos variats. També podeu triar una categoria més ampla, per exemple, "la cuina", "mitjans de transport"…

Jocs didàctics

Qualsevol material i joc didàctic pot servir per treballar l'eficàcia visual. Els utilitzarem per treballar l'atenció visual, les tècniques de rastreig i exploració i tots aquells aspectes desenvolupats en el mòdul 3. A l'hora de triar els jocs més adequats tindrem en consideració, sobretot, el bon contrast de les imatges i que no estiguin sobrecarregades.

Tots plegats podríem fer una llarga llista de jocs: puzzles més o menys senzills, "memoris", construccions, jocs simbòlics, etc. Només posem un exemple d'un material que per la seva particularitat permet treballar, entre altres coses, la visió a curta i mitjana distància.

Puzzles gegants -Galt- http://www.amazon.co.uk/Galt-Giant-Floor-Puzzle-Farm/dp/B00000IVXA

Peces grans per muntar a terra. Cada animal està en una única peça sencera. Model mida DIN A4 que permet comparar i treballar:

  • visió de prop i visió a mitjana distància,
  • localitzar en el model petit i rastrejar i localitzar en el gran.

El control de l'espai en el pla

La intuïció ens podria fer pensar que una persona amb baixa visió veurà millor les coses en un full A3 que en un A4, però en realitat no és així, ja que les dificultats de control espacial augmenten amb la mida del full.

Aquí teniu un bon exemple d'aquestes dificultats de control de l'espai. Es tracta d'un full DIN A4 destinat a ser la portada d'un tema de coneixement del medi. Pertany a una alumna de 3r de primària amb una agudesa visual inferior al 10% i que treballa a una distància no superior als 10 cm. Volia fer una portada amb unes lletres que ocupessin tot l'espai però… se li va acabar el paper. Endevineu quin era el tema del dossier?

A part dels problemes d'espai també observem faltes d'ortografia. Pensem que escriure sense faltes depèn molt de la memòria visual i que els alumnes amb baixa visió hi tenen major dificultat.

Per cert, el títol era: "ELS ÉSSERS VIUS"


ALSESAR