Pràctica 4. Lectures per saber-ne més
Textos bibliogràfics citats
BERGANZA, M. R. Mujeres y medios de comunicación. Congrés «La mujer en un mundo globalizado», 2002.
CAPRILE, M. El sesgo de género en el sistema educativo. Su repercusión en las áreas de matemáticas y tecnología en secundaria (THEANO). Instituto de la Mujer. 2008.
ELZO, J. La familia como agente de socialización en la sociedad del siglo XXI. II Conversas Pedagóxicas. Universidad de Vigo. 6 de maig de 2003.
MARTÍNEZ, C. Escuelas de iguadad. CCE Participación Educativa, 11. Juliol de 2009.
MARTÍNEZ, V.; ORTIZ M. A.; ROMÁN M. Infancia, televisión y género: Argumentos para la elaboración de una guía de contenidos no sexistas para la programación infantil de televisión. Instituto Oficial de Radio y Televisión. RTVE. 2005.
LESSER, R. Gender bias in textbooks: a hidden obstacle on the road to gender equality in education. Background paper prepared for the Education for All Global Monitoring Report 2008 «Education for All by 2015: will we make it?». 2008/ED/EFA/MRT/PI/18. UNESCO. 2007.
LLEI ORGÀNICA 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. BOE de 23 de març de 2007.
Article 23. L’educació per a la igualtat de dones i homes
El sistema educatiu ha d’incloure entre els seus fins l’educació en el respecte dels drets i les llibertats fonamentals i en la igualtat de drets i oportunitats entre dones i homes.
Així mateix, el sistema educatiu ha d’incloure, dins els principis de qualitat, l’eliminació dels obstacles que dificulten la igualtat efectiva entre dones i homes i el foment de la igualtat plena entre les unes i els altres.
Article 24. Integració del principi d’igualtat en la política d’educació
1. Les administracions educatives han de garantir el mateix dret a l’educació de dones i homes a través de la integració activa, en els objectius i en les actuacions educatives, del principi d’igualtat de tracte, i evitar que, per comportaments sexistes o pels estereotips socials associats, es produeixin desigualtats entre dones i homes.
2. Les administracions educatives, en l’àmbit de les seves respectives competències, han de desenvolupar, amb aquesta finalitat, les actuacions següents: a) L’atenció especial en els currículums i en totes les etapes educatives al principi d’igualtat entre dones i homes. b) L’eliminació i el rebuig dels comportaments i continguts sexistes i estereotips que suposin discriminació entre dones i homes, amb especial consideració en els llibres de text i materials educatius. c) La integració de l’estudi i aplicació del principi d’igualtat en els cursos i programes per a la formació inicial i permanent del professorat. d) La promoció de la presència equilibrada de dones i homes en els òrgans de control i de govern dels centres docents. e) La cooperació amb la resta de les administracions educatives per al desenvolupament de projectes i programes dirigits a fomentar el coneixement i la difusió, entre les persones de la comunitat educativa, dels principis de coeducació i d’igualtat efectiva entre dones i homes. f) L’establiment de mesures educatives destinades al reconeixement i l’ensenyament del paper de les dones en la Història.
LÓPEZ, A. La transmisión de estereotipos sexistas en la escuela obligatoria: análisis del discurso docente y del alumnado, y propuestas metodológicas que fomenten la igualdad de oportunidades entre ambos sexos en el área de lengua castellana y literatura. Instituto de la Mujer. 1999.
GENERALITAT DE CATALUNYA. Pla de polítiques d’igualtat del Govern de la Generalitat de Catalunya 2008-2011.
La coeducació planteja com a eix central de la seva actuació la revisió dels models organitzatius i curriculars amb l’objectiu de transformar els mecanismes que perpetuen la visió androcèntrica del món. Tal com es defineix en la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, la coeducació és l’acció educadora que valora indistintament l’experiència, les aptituds i l’aportació social i cultural de les dones i els homes, en igualtat de drets, sense estereotips sexistes i androcèntrics, ni actituds discriminatòries, per aconseguir l’objectiu de construir una societat sense subordinacions culturals i socials entre dones i homes. Els principis de la coeducació són un element fonamental per prevenir la violència masclista.
Objectius específics: 2.4.1. Promoure la investigació i el coneixement en matèria de coeducació. 2.4.2. Promoure l’adaptació de les institucions educatives en la coeducació, en la seva organització, currículum i pràctica. 2.4.3. Propiciar el canvi en l’ús del llenguatge com a instrument de canvi social. 2.4.4. Incorporar els principis de la coeducació en els llibres de text i en els materials lectius, didàctics i de suport. 2.4.5. Incorporar la perspectiva de gènere a l’orientació professional i educativa. 2.4.6. Incorporar la perspectiva de gènere a la formació de persones adultes. 2.4.7. Incorporar els principis de la coeducació en els processos i programes formatius no reglats (activitats extraescolars, formació no reglada, etc.)
GOVERN D’ESPANYA. Pla estratègic d’igualtat d’oportunitats 2008-2011.
Objectiu 1. Promoure que el professorat i els qui treballen en l’ensenyament rebin la formació adequada, tant inicial com contínua, en coeducació, prevenció de violència de gènere i igualtat d’oportunitats entre homes i dones. Objectiu 2: Promoure la presència equilibrada de dones i homes en els òrgans de direcció, participació i presa de decisions del sistema educatiu. Objectiu 3: Implementar la coeducació en els projectes educatius de centre. Objectiu 4: Prevenir i actuar contra la violència de gènere en tots els trams de l’educació. Objectiu 5: Potenciar la integració de la perspectiva de gènere en les activitats esportives. Objectiu 6: Promoure que els llibres de text i els materials educatius s’editin responent a criteris d’igualtat i no-discriminació, incorporant la visió i les aportacions fetes per les dones en tots els continguts escolars i acadèmics. Objectiu 7: Promoure la inclusió de continguts i activitats específiques, adaptats a cada tram educatiu, sobre el significat i l’abast de la igualtat entre dones i homes. Objectiu 8: En el marc de l’atenció a la diversitat, prestar una atenció específica als col·lectius de nenes i dones que es trobin en situació de més vulnerabilitat perquè pateixin una doble discriminació per la seva situació de discapacitat, pertinença a minories ètniques, migració o exclusió social. Objectiu 9: Des del marc dels principis democràtics de la Constitució i la Declaració Universal dels Drets Humans, i tenint en compte la creixent diversitat cultural de l’alumnat, garantir una educació per a la igualtat i des de la igualtat entre homes i dones. Objectiu 10: Adaptar els programes d’educació de persones adultes als nous perfils i necessitats dels destinataris. Objectiu 11: Fomentar el disseny i la realització de programes d’orientació no sexista que promoguin l’elecció d’estudis de forma no discriminatòria. Objectiu 12: Promoure la gestió dels centres educatius amb criteris de conciliació de la vida laboral i personal. Objectiu 13: Incorporar la perspectiva de gènere en els processos d’avaluació del sistema educatiu.
PREMA. Por una educación matemática sensible a las diferencias de género. 2007.
SÁNCHEZ, J. L.; RIZOS. R. Colección de materiales curriculares para la Educación Primaria. Temas transversales del currículum: Coeducación. Junta de Andalucía. 1992.
L’activitat coeducativa tampoc no es pot limitar a la intervenció d’un grup de professors o professores més o menys motivats sobre aquesta temàtica. Es tracta d’implicar la totalitat dels membres de la comunitat educativa —pares, mares, alumnes, professorat…— en un projecte il·lusionant de reflexió i acció. Cal superar l’estret marc d’una aula determinada i abraçar els diferents components del centre. Treballar en l’àmbit de centre, entenent-lo com una unitat funcional i organitzativa —sobre la base d’un projecte determinat, té indubtables avantatges».
SANTOS, M. A. Currículum oculto y aprendizaje en valores. A: Co-educación: Espacio para Educar en Igualdad. Consejería de Educación y Ciencia del Principado de Asturias. 2010. web.educastur.princast.es
SUBIRATS, M. Género y Escuela. A: Lomas, C. (comp.) ¿Iguales o diferentes? Género, diferencia sexual, lenguaje y educación. Paidós Educador. 1999.