Pràctica 3. Marc normatiu: igualtat en les polítiques públiques
Activitat 1. Normativa legal
- Busca a la Llei d’educació de Catalunya i a la Llei orgànica d’educació els articles que parlen sobre coeducació, igualtat d’oportunitats, gènere, principi d’igualtat, comportaments sexistes i violència de gènere. Consideres que la Llei està dotant d’importància la igualtat de gènere en l’educació?
Què diuen sobre la Igualtat d'oportunitats els Documents d'organització i funcionament del curs 2011-2012?
Igualtat en la política educativa
El repte d’incorporar la igualtat de gènere en el sistema educatiu té l’obligació, l’impuls i el suport de les polítiques públiques. Tant des de l’àmbit de la política educativa com d’igualtat s’han establert objectius, principis i obligacions que posicionen el sistema educatiu com a agent actiu de la conformació de nous valors i identitats més igualitàries.
La política educativa, des del punt de vista normatiu, té plenament integrat el principi d’igualtat, i l’estableix com un dels seus principis essencials.
Tant la Llei d’educació d’àmbit estatal (Llei orgànica 2/2006) com la Llei d’educació a Catalunya (Llei 12/2009) recullen entre els seus principis i les seves finalitats la igualtat efectiva entre dones i homes, així com una sèrie d’articles adreçats a garantir aquest principi: formació del professorat en matèria d’igualtat, atenció a la igualtat en els textos i materials didàctics o incorporació en el Consell Escolar d’una persona responsable de l’impuls de mesures d’igualtat.
Pla integral de polítiques de gènere i d’igualtat d’oportunitats 2008-2011
Des del Departament d’Ensenyament s’han posat en marxa diversos programes que materialitzen els seus objectius i les seves accions:
- Web de coeduació (recursos, materials didàctics, bibliografia, jornades, etc.)
- Assessorament en els centres educatius.
- Projecte de convivència (diagnòstic i propostes d’actuació a l’aula, al centre i en l’entorn)
- Difusió de materials (guia de coeducació, «Ni més ni menys»…).
L’orientació acadèmica i professional en el projecte educatiu
Després del recorregut efectuat pels diferents àmbits de l’enfocament coeducatiu, sembla evident que la tasca d’orientació forma part indissoluble dels seus objectius. S’ha de treballar en l’àmbit de la tutoria tant a primària com a secundària.
Si bé l’orientació constitueix una àrea de treball específica del sistema educatiu —se li reconeix una finalitat i unes estructures i persones especialitzades concretes (els equips i departaments d’orientació)—, la tasca que es desenvolupi en matèria d’orientació igualitària es pot veure reforçada en la mesura que els seus objectius siguin compartits pel conjunt del sistema, és a dir, en la mesura que aquesta formi part d’un projecte coeducatiu més ampli. Sobretot si es concep, a més de com una peça més del sistema, com una tasca amb objectius transversals i compartits amb la resta dels àmbits i professionals especialitzats, en la qual tota la comunitat docent pot aportar el seu gra de sorra —i cal que ho faci.
Partint d’aquest enfocament integral, en el mòdul següent s’aborden els eixos i les pràctiques concretes d’una orientació igualitària.