
Aquestes proves, que permeten avaluar el nivell d’escolarització previ de l’alumne, en concret les competències de L1 de l’alumne, el coneixement del principi alfabètic i els coneixements curriculars de matemàtiques, facilitaran la presa de decisions a l’hora de planificar el seu full de ruta, és a dir, com abordar les seves necessitats a curt i a mitja termini d’acord amb la situació de partida. La primera decisió és distribuir l’horari de l’alumne entre l’aula d’acollida i l’aula ordinària, en funció del seu bagatge escolar i el seu coneixement d’una llengua pròxima a la vehicular.
No s’ha d’entendre com una avaluació qualificadora, sinó orientadora:
L’avaluació inicial ens donarà la informació del nivell acadèmic i/o cultural. Cal veure les diferències existents entre les diferents escolaritzacions que han tingut, o no, els alumnes (si són escoles rurals o urbanes, si són sud-americanes més properes a les europees o vénen de països islàmics o del Magrib -rural→escola alcorànica que utilitza bàsicament l’àrab clàssic i la memorització, urbana→més afrancesada. Aquesta distinció ens donarà pistes de com serà la seva adaptació a l’entorn acadèmic, si porten hàbits escolars o fins i tot el tipus de disciplina a què estan acostumats, etc.). La llengua materna o L1 (si en tenen una o més dins la família ens ajudarà a preveure la rapidesa o dificultats per adquirir la llengua d’acollida).
(Torres, 2004, p. 41)
A l’espai Alumnat d’origen estranger de la Xtec trobareu informació sobre sistemes educatius.
El resultat d’aquestes proves ha d’arribar a l’equip docent que atendrà l’alumne. És recomanable que, per tal de contextualitzar-ne les dades i fer-se una idea més completa de la història escolar, el centre també faciliti als membres de l’equip docent informació sobre el sistema educatiu d’origen (alguns exemples: pot ser que l’alumne vingui d’un sistema educatiu autoritari i això faci que al principi la nostra dinàmica el desconcerti; si ha viscut un aprenentatge basat en la memorització, no sabrà què se n’espera quan encarreguem una tasca creativa; és possible que hagi estudiat francès o anglès com a llengua estrangera, i això li faciliti l’aprenentatge del català…).
Ara bé, l’avaluació inicial no hauria de contemplar només coneixements, sinó també actituds, capacitats i competències. Durant el primers dies d’estada en el centre, els professionals que atenen l’alumne haurien de recollir, a partir de l’observació, altres elements a tenir en compte per decidir les ajudes que necessita:
- Expectatives acadèmiques de l’alumne (sobretot pel que fa als alumnes incorporats a l’ESO).
- Habilitats d’aprenentatge (punts forts i punts febles).
- Habilitats socials de l’alumne.
- Destresa o habilitats en l’ús de les noves tecnologies.
- Estratègies d’aprenentatge que aplica per resoldre les activitats proposades.
- Actitud davant del professorat i del sistema educatiu.
Tampoc podem oblidar l’estat emocional de l’alumne en aquest moment tan important de valoració per a la presa de decisions.
A partir de la informació que aporten les entrevistes amb la família i l’avaluació inicial, l’equip docent decideix les actuacions per donar resposta a les necessitats educatives originades per la situació de partida de l’alumne. Aquestes decisions es recullen en un document: el Pla de Suport Individualitzat o PI1).
El PI ha de permetre:
En el disseny de l’itinerari d’integració escolar:
- Elaborar el pla de treball individual intensiu per garantir l’aprenentatge de la llengua catalana, l’accés al currículum comú i els processos de socialització.
- Preveure la tutorització efectiva, vetllant pels aspectes afectius, emocionals i relacionals.
En l’organització dels suports:
- Garantir l’aprenentatge intensiu de la llengua catalana amb els recursos de què el centre disposi (aula d’acollida).
- Establir els criteris metodològics i materials curriculars per a la integració de l’alumne/a a les aules ordinàries des del primer moment.
- Fer les adaptacions o modificacions curriculars, si escau.
En les mesures de seguiment i avaluació:
- Preveure com i quan es portarà a terme i informar la família del progrés de l’alumne/a.
- Fer el seguiment de les mesures educatives previstes per tal de determinar el grau de coherència amb les intencions educatives.
(Torres, 2004, p. 80)
Aquests conceptes i la informació prèvia es poden organitzar dins del PI en sis apartats:
- Síntesi de la informació més rellevant.
- Llista de necessitats educatives.
- Orientacions metodològiques del treball amb l’alumne.
- Previsió dels recursos i dels professionals que hi intervindran.
- Planificació del treball amb l’alumne.
- Seguiment de la incorporació de l’alumne al grup classe de referència.
El plan individualizado es, pues, un documento próximo, provisional y necesariamente revisable en función de la evolución y de los cambios que se produzcan, pero no por ello exento ni de rigor ni de valor académico.
Oller i Colomer, 2010, p. 50
Aquesta afirmació ens aporta una idea molt clara del caràcter pràctic del PI. Ha d’estar escrit de manera clara i simple, i s’ha de revisar en cada avaluació. En aquest sentit, hem de ressaltar la importància del PI en l’avaluació, perquè és el document on l’equip docent acorda els criteris segons els quals s’avaluarà i qualificarà l’alumne a qui s’apliqui.
Cada centre pot elaborar els PI a partir de les orientacions i exemples que proposa el Departament d'Educació, simplificant-los i/o adequant-los en funció de la dinàmica dels equips docents i del perfil de l’alumnat nouvingut del seu centre.
En el Pla Individualitzat de l’Institut Bosc de la Coma (Olot) s’ha optat per un document breu i de caire molt visual: