Nous entorns i societat d'acollida

Les diferències, per tant, no tenen a veure només amb la procedència de les persones o amb la pertinença a un determinat grup cultural, sinó que hi ha molts altres factors que contribueixen a aquesta complexitat:
- El nivell social i econòmic. El lloc que ocupem en l’estructura social, la capacitat adquisitiva, l’accés a determinats recursos o oportunitats, els entorns socials… són factors que ens condicionen els comportaments, actituds, sistemes de valors i, en definitiva, la manera d’entendre el món i de funcionar-hi.
- El grup d'edat. En cada etapa vital tenim unes necessitats diferents, unes prioritats concretes i un paper o un altre en relació amb el nostre entorn i amb la resta de la societat. La forma d’actuar i interactuar en l’entorn social varia en funció de l’edat.
- El gènere. Les problemàtiques, necessitats, punts de vista, accés a determinades posicions socials i laborals… poden variar significativament en funció de la perspectiva de gènere. Les diferències entre els gèneres no són patrimoni exclusiu de determinades minories, sinó que són un element compartit per tots els grups culturals que formen part de la nostra societat.
Altres factors que poden ser igualment importants en determinats contextos són: les característiques personals, les confessions i pràctiques religioses, l’adscripció política i ideològica, les tendències sexuals, les diferències físiques…, elements que afegeixen complexitat a la diversitat existent.
Algunes dades
Temes
Per saber-ne més
- Casas, M. Material curs de formació Educació Intercultural: Fonaments teòrics i aplicació en els centres educatius.
- Casas, M. (2003). També catalans: fills i filles de famílies immigrades. Col·lecció Finestra Oberta, 38. Barcelona: Fundació Jaume Bofill.
- Comas, M., Molina, E. i Tolsanas, M. (2008). Identitats. Educació, immigració i construcció identitària. Col·lecció Conciutadania Intercultural, 6. Barcelona: Publicacions de la Fundació Jaume Bofill.
- Generalitat de Catalunya, Departament d'Ensenyament (prod. i dir.). (1999). El país d'allà. La Oumou de Burkina Faso [vídeo]. Catalunya: 14 min.
- Nephilim Producciones (prod.) i San Román, J. (dir.). (2005). Proverbio chino. [vídeo], Espanya: 9 min. Guia didàctica.