3.2 Construcció de nous models femenins i apoderament de les noies
Introducció
S'ha presentat la coeducació com paradigma per a la prevenció de la violència masclista a la pràctica educativa. La seva integració a les aules permet el qüestionament de la desigualtat de gènere, oferint nous valors i referents a partir dels quals construir, nous models de feminitat. Cal proposar eines a nenes i joves amb les quals puguin construir les seves identitats de forma més lliure i plena que allò proposat pel model de feminitat hegemònic. En aquest apartat, es veurà l'apoderament que, com a concepte, és clau per plantejar aquestes eines; de fet, és una de les millors eines per a la prevenció de la violència masclista. No obstant això, la proposta és treballar-lo partint de la coneixença dels efectes de la socialització de la feminitat, que, sense dubte, experimentaran les nenes i les noies en el recorregut dels seus processos vitals.
Passos per treballar cap a nous models de feminitat i l'apoderament de les nenes i noies
1. Qüestionar els mandats de gènere i prendre consciència de la desigualtat de gènere
El primer pas per plantejar nous models de feminitat és qüestionar els mandats de gènere perquè cal el reconeixement del caràcter construït dels estereotips i dels rols. És a dir, que responen a un “acord” social i cultural, no són naturals i, per tant, els podem modificar.
Reconeixe’n la seva construcció permet posar nom a l’experiència comuna de desigualtat viscuda per les dones, noies i nenes, i a l’experiència de desigualtat viscuda per totes aquelles persones que no reprodueixen els patrons de gènere més generalitzats.
Als tallers de prevenció de relacions abusives, succeeix que de vegades costa molt treballar la desigualtat amb algunes noies, oposen resistències perquè no és gens fàcil col·locar-se a una mateixa en el lloc de la subordinació i de la dominació. La desigualtat de gènere és en l’arrel de la violència masclista, però alhora és allò sovint acceptat com a estructura de les relacions socials, i el que configura les identitats i la construcció de la subjectivitat i, allò conegut, és “segur”, “còmode”, i difícil de transformar.
Recorda que…
Si no es té present el context de desigualtat de gènere i de relacions de poder, s'oblida el context que envolta els processos de construcció d’identitats sexuals i de gènere amb valors i criteris més sans, lliures i curosos, fins i tot, els més apoderadors.
2. Efectes de la socialització de gènere i dels mandats de la feminitat en nenes i noies
Recorda el que s’havia vist als mòduls previs: com el marc de la cultura patriarcal sovint situa les dones en un lloc de subordinació, com la violència simbòlica pot cosificar i reduir a objecte sexual el cos de les dones, i com la desigualtat estructural les pot mantenir en llocs de major precarietat.
Es treballa ara a partir de dos aprenentatges de la feminitat que evidentment no són els únics, però que sí són fonamentals per a la construcció de la subjectivitat i la conformació de la pròpia identitat de les joves. D’una banda, les nenes i les noies aprenen la importància del cos - de la imatge física - amb un cànon de bellesa concret i amplament divulgat des de que són ben petites. De l’altra, l’aprenentatge de la cura dels altres, amb el desenvolupament de l’empatia i amb la desvalorització de la cura d’una mateixa.
Quins efectes té tot això? Això no tan sols té a veure amb l’aprenentatge de la preocupació per l’estètica o de les tasques de la reproducció (tasques domèstiques, cura de filles i fills, cura de persones dependents, etc.), sinó que hi ha el risc d'aprendre que el valor propi depèn de la mirada des les altres persones.
Els efectes de la socialització de la feminitat plantegen:
3. Nous models i apoderament de les nenes i les noies
Evidentment, existeixen discursos i experiències, que trenquen amb els rols de la feminitat tradicional i fan possible formular-ne de nous. De fet, sembla fàcil la proposta: si el problema es troba en què la nostra societat és sexista (perquè partint de les característiques sexuals es classifica com a dones o homes), i que això encara avui sovint es tradueix en masclisme (amb l’assignació de rols i estereotips de gènere), la solució seria esborrar les desigualtats i el problema estaria solucionat.
Tanmateix aterrar això a un nivell pràctic és força complex, perquè els referents culturals dominants continuen sent els mateixos i fan que nous models de ser noia, i noi, entrin en contradicció en el procés de construcció de la pròpia identitat. En especial quan parlem de població jove, donada la necessitat del reconeixement del grup d’iguals i sotmesa a la seva pressió.
Un concepte clau per pensar en com portar a la pràctica aquesta disjuntiva és l’apoderament, eix central sobre el que pivoten els nous models de feminitat.
Apoderament és la traducció del concepte empowerment, que significa “guanyar poder”, fer-se forta, personalment i a la posició social, econòmica i política, concepte recuperat i resignificat per exemple, pels moviments feministes. El concepte d’apoderament de les dones va ser introduït a la III Conferència Mundial sobre la Dona de las Nacions Unides (Nairobi, 1985), i es va desenvolupar i consolidar a la IV Conferència Mundial de les Dones en Beijing de 1995.
CITA
Marcela Lagarde (2000)
Des d’aquesta comprensió, l’apoderament té una vessant individual - per la repercussió en la construcció de la pròpia identitat -, i una altra grupal - per la sensació de pertinença a un col·lectiu i la necessitat de reconeixement dins d'aquest-. Algunes idees que serveixen per a la seva concreció:
Propostes sobre els missatges que hem de transmetre a les nenes i les noies per facilitar el seu apoderament en les activitats preventives:
- Estimar-se una mateixa: cal posar a les nenes i les joves en el centre del seu propi procés vital, mirar-se a si mateixes i desmuntar totes aquelles imatges que els ensenyen a comparar-se i valorar-se en relació al cànon de bellesa i a la mirada dels altres.
- Desenvolupar l’autoestima: cuidar-se; realitzar activitats que reportin benestar físic, emocional i psíquic.
- Tenir un espai propi (es desenvolupa aquest concepte a l’apartat 3.4) real, físic i psíquic, i aprendre a tenir-ne cura, perquè això és fonts per a l’autoestima.
- Si s’aprèn a cuidar de l’espai propi i a col·locar-lo com valuós per a una mateixa, serà més fàcil posar límits i ser assertiva.
- Conèixer els límits propis i respectar-los, aprenent a dir que si i a dir que no de forma explícita. Alhora, s’ha de practicar el respecte pels límits dels altres. Amb això, es practica la negociació basada en el respecte.
- Elaborar el propis desitjos i aprendre a manifestar-los.
- Fer-se responsable del propi benestar com a tasca principal a la vida i desmuntar la creença que serà el príncep blau qui l'hi donarà.
- Autoconeixement del propi cos i de la seva sexualitat.
- Aprendre a limitar-se en la preocupació sobre el que pensa la resta, i en la cura dels altres.
- Adquirir eines i capacitacions per abordar situacions o problemes de forma autònoma.
- Aprendre a demanar ajuda, i si la que es demana no és la que es necessitava, aprendre que cal buscar-la en un altre lloc.
- Practicar la sororitat: és a dir, visibilitzar i reconèixer a dones precursores, els seus sabers i valors, com a referents, i crear lligams amb altres noies, nenes i dones, cultivant l’amistat, la confiança i el suport mutu.
Els nous models de feminitat són els que poden facilitar l'apoderament de nenes i joves des de l'autoestima, amb un concepte i una percepció de si mateixes positiu, i així, esdevenir eines per a la prevenció de la violència masclista.