Com ens retraten els mitjans
L'objectiu d'aquest bloc és analitzar alguns dels recursos que utilitzen els mitjans per reproduir la realitat i arribar amb eficàcia al seu públic: la simplificació de personatges, ambients i fets.
Desenvolupament del bloc
Les persones individualment i col·lectiva tendeixen a utilitizar fórmules simplificadores que ajuden a interpretar la realitat amb facilitat i economia d'esforços. Una d'aquestes fórmules és la utilització de la visió estereotipada d'altres individus, grups, cultures o societats. Els mitjans de comunicació, conscients d'aquest fet, utilitzen profusament aquesta fórmula per arribar amb més eficàcia al públic al qual s'adrecen, i connectar amb les seves presumpcions sobre allò que entenen que passa al seu voltant.
Així doncs, es recorre a l'ús de personatges, ambients i situacions estereotipades per tal d'explicar, desenvolupar o presentar situacions presumiblement relacionades amb l'entorn o de la ficció. Aquest recurs tendeix a produir una simplificació de la realitat i a fer un reduccionisme de la complexitat i riquesa de moltes cultures, indrets, personatges, situacions…
Models socials i estereotips
Des dels grans mitjans de masses s'ofereixen contínuament uns models perfectes que oculten la variada, complexa i contradictòria realitat social que componen tots els membres d'una societat. No totes les persones són iguals. La persona lletja, la insegura, la malalta, l'obesa, la maldestra o la que té dificultats per resoldre conflictes… aquestes no existeixen com a model per als mitjans. S'oculta perquè no interessa, no ven. En els marcs paradisíacs de la moda, el disseny i la publicitat, el gran aparador de la imatge mostra un model de persona, societat, cultura i realitat que no existeix en realitat.
Els mitjans de comunicació presenten al joves des d'uns tòpics associats generalment a la droga (el famós "botellón"), la violència (gravacions de baralles i pallisses amb mòbils), i vagància. Aquesta és la visió negra i bruta de la joventut als mitjans. Però també els presenten amb cossos magnífics, associats al progrès i la total llibertat (sobretot en productes tecnològics com ara mòbils, portàtils, etc…). Per tant, tenim la visió negra dels joves als informatius, i la visió rosa dels joves a la publicitat.
Per treballar el tema, es poden proposar alguns ítems d'anàlisi: fixar-se en quina tipologia de programes abunden aquests estereotips: si són sèries, telefilms, telenovel·les, concursos, etc. També es pot analitzar quin és el perfil més freqüent (edat, sexe, nivell cultural, social…), què representa, com es presenta físicament, psicològica, laboral…, i quins recursos expressius propis del mitjà s'empren per ressaltar aquells aspectes relacionats amb el personatge bell, l'intel·ligent i l'alt… Us podeu fixar, per exemple, en els anuncis de perfums. Sempre hi solen aparèixer personatges perfectes, dins de mons idíl·lics. L'ús del producte anunciat ens garanteix aquests patrons estètics?
Alguns casos d'estereotipació de determinats col·lectius han resultat polèmics.
Fragment de la sèrie "física o química"
La immediatesa del present i la repetició il·limitada
A diferència de la narració clàssica, la immediatesa del present i la repetició il·limitada. al·ludeixen a l'estructura temporal del relat actual. Si abans hi havia història i passat, avui el present absolutitza el sentit del relat audiovisual i mediàtic. Importa l'avui i l'ara. L'ahir és història, el depredador televisiu fagocita a l'instant tot allò que ha succeït. El present és la justificació del futur. Els famosos i famoses són els grans catalitzadors d'aquesta nova estructura narrativa que funciona a cop de flaix i en un successiu xoc emocional. Amb la repetició il·limitada es fa creure que el que diuen és més real, més autèntic, perquè ho mostren.
Un consum autònom i una recepció crítica com a ciutadà implica valorar i interpretar aquests models com a portadors de signficats i "valors" que alimenten i reprodueixen el sistema. Cal analitzar des de quins contextos de producció es fabriquen, i identficar qui els construeix, per què ho fa i quins beneficis n'obté.
La immediatesa del present i la repetició il·limitada
Treball individual. Un cop realitzat el treball individual es poden comentar els trets observat en gran grup, i fer propostes d'anàlisi de nous personatges suggerits pels propis alumnes.
Proposta: Analitza aquestes imatges que representen personatges estereotipats. Escriu tres trets remarcables de cadascun d'ells. Quin o quins elements de cada personatge t'han dut a creure que tenen aquests trets?.