La Xarxa, un mitjà de mitjans

L'objectiu d'aquest bloc és analitzar la presència dels diferents mitjans a Internet.

Desenvolupament del bloc

Internet és un canal que permet accedir a una gran quantitat de continguts i informacions a través de les anomenades xarxes telemàtiques, altrament dites autopistes de la informació. Les característiques d'aquesta Xarxa permeten no solament que hi siguin presents els grans mitjans de comunicació tradicionals, sinó també entitats amb menys possibilitats econòmiques i estructurals. A continuació, dos exemples: el diari AVUI i el full informatiu: El Cargol Noticiari.

Des de l'escola més petita del nostre territori fins als grans grups de comunicació internacionals, tots hi són presents, i, sobre el paper, en igualtat de condicions. Tothom que utilitzi la Xarxa pot accedir, en principi, a la informació que qualsevol hi ha ficat. Aquest fet, que per una banda és un gran avenç comunicatiu, pot plantejar grans problemes a l'hora de trobar allò que hom desitja.

Des de l'escola més petita del nostre territori fins als grans grups de comunicació internacionals, tots hi són presents, i, sobre el paper, en igualtat de condicions. Tothom que utilitzi la Xarxa pot accedir, en principi, a la informació que qualsevol hi ha ficat. Aquest fet, que per una banda és un gran avenç comunicatiu, pot plantejar grans problemes a l'hora de trobar allò que hom desitja.

L'allau d'informació pot provocar desorientació i confusió


La premsa, les revistes, la ràdio, la televisió i el cinema dins la Xarxa


La majoria dels mitjans de comunicació que es troben als quioscos, al dial de la ràdio o al televisor, són presents a la Xarxa i ofereixen informació pròpia, amb els continguts que apareixen en els mitjans tradicionals i en alguns casos ampliant-los.

Mira els webs de Televisió de Catalunya i La Vanguardia:

En aquests webs no sols hi apareix la programació pròpia, sinó que també s'hi poden veure videoclips sobre les notícies, la programació i consultar-hi serveis… Dins la Televisió de Catalunya visita, per exemple, el web del K33: hi ha des d’un informatiu per infants fins a jocs en línia.

Dins el web de La Vanguardia es troben serveis com l’hemeroteca, l’agenda, últimes notícies, el diari dels estudiants…

A la portada de El Pais Digital podem trobar enllaços a altres canals i de ràdio i televisió de la mateixa empresa.

elpais.jpg

D’altra banda, a la xarxa cada cop hi podem trobar més varietat de mitjans que només existeixen a la pròpia xarxa. Les revistes i diaris digitals en són un exemple. Aviat, però també s'anirà estenent a emissions de ràdio, televisió, serveis a la carta de documents audiovisuals…

  • Exemple de dos diaris digitals només existents a la xarxaInternet pot oferir, doncs, una gran quantitat d’informació per tal de treballar els mitjans i els seus continguts des de diferents enfocaments:la programació diària, l'organització, i aprofitar aquells recursos que ofereixen per treballar els continguts.

TV en xarxa

Ja fa temps que els canal generalistes i temàtics tenen llocs web per informar de la seva programació i oferir continguts als espectadors. Aquest fet era fonamentalment anecdòtic, fins el desenvolupament de Youtube. Durant l’any 2007 algunes cadenes van començar a penjar els seus programes sencers perquè pugessin ser vistos arreu del món. Aquest espai web conté canals i programes de televisió penjats per les mateixes cadenes, no sols les grans, sinó també les petites “emeten” per Youtube.

En vista de l’èxit d’aquesta modalitat d’emissió, han sorgit diversos programes que apleguen quantitat de cadenes d’arreu del mon que emeten en directe o bé a la carta, cadenes de televisió d’àmbit internacional, nacional o bé local. És una altra forma de veure televisió que passa per la xarxa i ja no té en compte l’aparell de televisió: més cadenes, més diverses, a qualsevol hora i en qualsevol espai.

Alguns exemples

  • Joost: és una plataforma de TV gratuïta que emet en estreaming des d'internet.

  • ZATTOO: Un exemple d'una manera senzilla de veure la tele en directe.

Activitat d'aula suggerida:

Treball Individual. Un cop organitzada la informació, es poden plantejar posades en comú en gran grup.

Proposta:

  • Completa la taula següent a partir de la informació que hi ha en aquestes dues adreces web, que aporten un gran nombre d’enllaços cap a tot tipus de mitjans.
  • Dóna-hi un cop d’ull: kiosko

Inclouen moltes adreces sobre cinema, vídeo i mitjans de comunicació en general en llengua catalana. Dóna-hi també un cop d’ull.

Fes cerques a Internet. A partir de l’exemple, procura completar després aquesta taula, mirant que hi apareguin almenys el nom de tres mitjans que no existeixin en cap altra mena de format i que només apareguin a Internet.

taula.jpg