Relacionar els diferents blocs de continguts en un mateix projecte

L'objectiu d'aquest apartat és relacionar, a través de les TAC, diversos aspectes treballats a l'aula de música com a blocs de continguts: explorar i percebre, escoltar i comprendre, interpretar i crear, i dimensió social i cultural. Mostrar i compartir amb els companys i la família què hem explorat, allò què hem après, les músiques que hem escoltat, les peces que hem interpretat, les nostres creacions…

El bloc de música

El bloc de música vol ser una eina per aglutinar i recollir tot allò treballat a classe, compartir amb tota l'escola, els altres professors i amb les famílies els coneixements que entre tots anem creant. Els blocs ens permeten publicar textos, imatges, sons, vídeo… de forma fàcil i ràpida. El bloc es pot anar completant amb les feines fetes a les diferents àrees: llengua (descripció d'instruments, biografies de compositors..), medi (recerca dels instruments tradicionals, sales de concert..), plàstica (dibuixos, decorats, construcció d'instruments..), anglès (cançons angleses, vocabulari dels instruments..), educació física (danses)… i també amb aportacions de casa (fotografies, músiques,..)

  • Si l'escola no té un bloc cal obrir-ne un de nou. Tots els usuaris de la XTEC poden crear els blocs que necessitin i convidar a altres usuaris o alumnes amb identificador de l'EDU365 a escriure-hi. L'accés a XTEC-Blocs es fa des de l'adreça http://blocs.xtec.cat
  • Per crear un bloc aniríeu a l'apartat Crea el teu bloc i seguiríeu les indicacions, però per realitzar aquesta pràctica usarem l'Espai per a cursos i proves, que té exactament les mateixes prestacions.

  • Feu clic a l'opció Entra, situada a la part superior dreta de la pantalla.
  • Identifiqueu-vos amb el vostre nom d'usuari i la contrasenya de la XTEC i feu clic a Crea el teu Bloc!.
  • Poseu el nom del curs DAMU seguit del vostre identificador i com a títol Pràctiques del curs DAMU.

  • Preneu nota de la informació que segueix a continuació: l'adreça del bloc i l'adreça per administrar-lo (és la mateixa acabada en /wp-admin)
  • Introduïu l'adreça del vostre bloc i veureu que ja hi ha un article creat de benvinguda. Per tal de personalitzar el bloc i introduir-hi dades cal fer clic a Meta| Administració i amb la contrasenya que heu escollit entrareu a l'administrador del WordPress. També hi podeu accedir escrivint l'adreça del bloc acabada en /wp-admin
  • Primer feu clic a la pestanya Presentació per escollir el disseny. Aquest el podeu canviar sempre que vulgueu.

  • Per tal d'organitzar el bloc aneu al menú Gestiona| Categories i creeu tants apartats com creieu necessaris: instruments, cançó, audició, dansa, music-tac, orff…
  • Ara ja podeu escriure el primer article del vostre bloc anant al menú Escriu| Escriu un article. Poseu-li un títol, escriviu el text i recordeu de marcar a la part dreta la casella de la categoria on voleu que es desi. Si no heu acabat l'article el podeu Desar per continuar-lo més endavant, però si ja voleu que es mostri al bloc cal fer clic a Publica
  • Tant els articles, com les categories… es poden modificar o eliminar anant al menú Gestiona

Un cop creat el bloc, s'hi pot introduir tot allò treballat: dibuixos dels alumnes, descripcions d'instruments, informació de compositors, vídeos dels alumnes tocant, o ballant, les músiques treballades, gravacions de cançons cantades pels alumnes…

  • Escriviu un article i pengeu-hi una imatge. Aquesta pot ser buscada d'Internet inserint la direcció on l'hem trobat clicant la icona Insereix o edita una imatge o bé descarregar-la del nostre ordinador usant l'opció Desa al servidor.

  • Escriviu un altre article on hi pengeu un vídeo. Podeu escollir un vídeo d'Internet o si heu filmat els alumnes de l'escola caldrà penjar el vídeo al Youtube i d'allí copiar-ne la direcció que escriureu a la icona Insereix un recurs de vídeo o so
  • Escriviu un altre article incorporant-hi un arxiu de so. Si la música la busqueu a Internet només caldrà copiar la ruta a la icona Insereix un recurs de vídeo o so. Si hi voleu posar una música vostra la podeu desar al servidor, tenint en compte que l'espai és limitat, o usar un servidor d'Internet. A la xarxa podem trobar audio hostings gratuïts on penjar les nostres gravacions i alhora utilitzar la d'altres persones, un exemple n'és el boomp3.com Un cop penjada només caldrà copiar la ruta d'accés i enganxar-la al nostre article.
  • Escriviu un article mostrant alguna creació realitzada amb programes TAC de música (MusicTime, Logic Fun, Audacity, Acid, Punto y tono…)