Cerca d’informació sobre aplicacions en línia per a la creació i distribució de materials sonors
L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer aplicacions en línia que us permetin compartir els enllaços que heu anat recollint durant les navegacions que heu fet per la xarxa.
Actualment podeu trobar a la xarxa una sèrie d’eines que us permeten crear, gestionar, modificar i compartir els vostres arxius. N’hi ha algunes de generals que us poden servir per a la vostra tasca a l’aula de música. Podríeu començar pels marcadors socials paraula que ve del terme anglès en que es coneixen: Social Bookmarking. S’anomenen així perquè ens permeten ordenar i compartir els enllaços favorits via web. Els podeu ordenar per categories (tags) i tenir-los a l’abast des de qualsevol ordinador amb connexió a Internet. Ja no estareu lligats al navegador i a l’ordinador amb que treballeu normalment. El més conegut d’ells és el del.icio.us, podeu veure una petita explicació del seu funcionament en els vídeos següents:
http://dotsub.com/films/socialbookmarking/
http://www.slideshare.net/fbalague/marcadors-socials-en-educaci-s-de-delicious
http://es.youtube.com/watch?v=8Ac4jBhfofA
a part d’aquest, que és el més popular, en podeu trobar d’altres:
- Mr Wong http://www.mister-wong.es/. És el segon en discòrdia, actualment està també en espanyol.
- Digg http://digg.com/
- Blinklist http://www.blinklist.com/?Action=Landing/landing.php&i18n=es similar al Delicius, parcialment traduït a l’espanyol, en podeu trobar una explicació del funcionament a: http://www.consumer.es/web/es/tecnologia/internet/2007/12/03/172042.php
- Reddit http://reddit.com/ Es pot votar a favor dels enllaços fent que apareguin més o menys destacats.
- Meneame http://meneame.net/ És en espanyol.
- Fresqui http://tec.fresqui.com/ També en espanyol.
- Wikio http://www.wikio.es/
Desenvolupament
Delicius
Per poder usar totes les seves característiques heu de registrar-vos.
- Entreu a la pàgina http://del.icio.us/ i cliqueu a register, se us obrirà una nova pàgina i haureu d’omplir el qüestionari.
- Cliqueu de nou a register i seguiu, a la següent pàgina us demanarà que instal·leu els botons al vostre navegador, us recomana que aquest sigui el Mozilla Firefox, feu-ho i reinicieu el navegador perqué s’instal.li l’extensió.
- Això us portarà a aquest altra, on us explica per a que serveix cada un dels dos botons.
Us permet accedir al vostre Delicius i veure les pàgines que teniu desades.
Serveix per afegir les pàgines que aneu trobant mentre navegueu i que us interessi guardar. Podeu escriure una descripció de la pàgina i les etiquetes que us convinguin. Us serà molt útil per poder tenir ben ordenats els enllaços, podeu posar-hi les que vulgueu, en ocasions el programa mateix us en recomanarà algunes, val la pena afegir-les.
Ara ja podeu començar a usar-lo, quan entreu us trobareu amb aquest encapçalament:
http://del.icio.us/musicatac és la nostra adreça, on diu musicat us sortirà el nom que hagueu donat a la vostra.
Your bookmarks. és d’on podeu accedir als vostres enllaços.
Your network. quan entreu per primer cop a aquesta pàgina està en blanc, a la dreta hi ha un botó on diu add , des d’aquí podeu afegir qualsevol delicius que us interessi. Per exemple, entreu al bloc del Ceip Esteve Barrachina de Sitges, http://blocs.xtec.cat/barrachinamusica i veureu que a la part superior dreta hi ha un enllaç al seu Delicius, la pàgina és molt interessant i voleu afegir els seus enllaços al vostre, cliqueu a links del bloc i us envia a http://del.icio.us/musbar per tant el seu nom d’usuari és musbar, el copieu al vostre i cliqueu a add i tots els seus enllaços us apareixeran en un llistat, si n’afegiu més d’un veureu que a sota de cada enllaç hi ha una notació que diu by …, això us indicarà l’origen de l’enllaç.
Si el mateix procés que heu fet, es fa per part dels autors dels delicious que vosaltres heu afegit (cadascú s’afegeix a la seva xarxa qui vol), s’haurà establert una xarxa virtual dins la qual tots compartiu els enllaços. Per tant, a partir d’aquest moment, mentre els autors respectius no suprimeixin els seus enllaços, aquests estaran a la vostra disposició i els vostres, a la seva. Per acabar, si un enllaç de “your network” us interessa prou, podeu afegir-lo al delicious prement el botó “save this”.
Subscriptions si us voleu subscriure a unes etiquetes concretes d’algun usuari.
Links for you si voleu enviar un enllaç a un altre usuari, heu d’escriure l’etiqueta: for:nom_usuari i aquest rebrà l’enllaç dins d’aquest apartat.
Post us permet escriure una adreça i quan li dieu que la salvi, us demanarà les dades per afegir a la vostra col.lecció d’enllaços.
Podeu seguir investigant quines altres possibilitats us ofereix. Un cop l’hagueu provat es convertirà en una eina indispensable per a organitzar els vostres enllaços.
Aplicacions en línia
Són aquelles que us permeten crear i gestionar els vostres arxius sense tenir un programari específic instal•lat a l'ordinador. Al llarg del curs ja n'heu anat veient unes quantes de relacionats amb la música; Minuet mixer, p-soup], [[http://www.splicemusic.com/makemusic/sequencer/|Splice sequencer, etc. No sols n'hi ha de música, en podeu trobar de tota mena, principalment de tractament d’imatges, d'edició de textos, vídeo etc. La que mirareu ara us permetrà canviar, en xarxa, el format de diferents tipus d’arxius.
http://media-convert.com/conversion/ no sols està adreçada als de música sinó que també la podeu usar per a convertir documents de text, imatges, arxius comprimits i vídeos. No us cal enregistrar-vos, ni heu de instal.lar cap mena de programari a l'ordinador, l’única limitació que té és la quantitat que podeu convertir mensualment; 150 fitxers.
En aquest requadre podeu veure els tipus de format d'àudio que admet i les possibilitats de conversió de cada un d’ells.
La pàgina és molt intuïtiva i està en espanyol, tan sols heu d’anar seguint els passos que us va indicant per realitzar tot el procés. Podeu trobar més informació a la jornada tècnica Comunicació i audiovisuals a Internet:
http://www.xtec.cat/audiovisuals/sav/jtec0607/jtec03/jtm03p4.htm
- Creeu-vos un compte al delicious, hi afegiu una dotzena d'enllaços amb les etiquetes corresponents, i us subscriviu a algun altre delicious de temàtica musical.
- Recupereu el fitxer m3p1_01.mp3 que havíeu creat a la pràctica 1 del mòdul 3 i canvieu el format a ogg.