Els videoblocs: compartim arxius de vídeo

Un videobloc consisteix en una galeria de vídeos ordenada cronològicament, publicats per un o més autors. L'autor pot autoritzar a altres usuaris a afegir comentaris o altres vídeos dintre de la mateixa galeria. (font: Wikipèdia)

Fins fa poc el principal problema que presentava el vídeo en xarxa, era el seu pes, eren o bé arxius extremadament grans o de mala qualitat, d’un temps ença, principalment des de que va aparèixer el Youtube, aquesta qüestió s’ha solucionat, es poden penjar vídeos en diferents formats; avi, mpeg, quicktime, etc i el programa s’encarrega a passar-los a Flash, això ens permet que sense una pèrdua excessiva de qualitat, poguéssim visualitzar-los al nostre ordinador, tenint una connexió ADSL normal. Un altre dels avantatges és que ens genera un codi que podem enganxar al nostre bloc o pàgina web i sense caler que l’arxiu estigui al nostre servidor podem visualitzar el vídeo sense problemes. Youtube no és l’únic lloc on podem hostatjar vídeos, però si que és la més popular, sobretot des de que l’any 2006 va ser comprada per una altra empresa servidora de vídeos, Google videos, des de aleshores pràcticament els comparteixen, si fem una cerca a qualsevol dels dos trobarem el mateix.

Altres webs interessants són

Dailymotion http://www.dailymotion.com/es

Videos.cat http://www.videos.cat/

Blip TV http://blip.tv/

Teacher Tube http://www.teachertube.com/

Activitats pràctiques

Per a poder usar el Youtube i totes les seves possibilitats, el primer que heu de fer és registrar-vos, l’única cosa que us cal és una adreça de correu.

  • Aneu a la seva web:http://es.youtube.com/, A la part dreta de la pantalla veureu un requadre on podreu registrar-vos.

  • Ompliu tots els camps que apareixen per a poder seguir.

  • Cliqueu a registrarse, si hi ha alguna cosa incorrecta o heu estat massa lents us farà repetir-ho, si tot ha estat correcte us sortirà una altra pàgina on us demanarà que comprovéssiu el correu, allí us hauran enviat un codi de verificació. Cliqueu a Confirma tu dirección de correo electrónico, si no funciona, copieu l’enllaç que surt a sota i enganxeu-lo al navegador. Això us obrirà una nova pàgina de Youtube on ja se us reconeixerà com a membres.

A partir d’aquest moment quan volguéssiu entrar de nou, escriviu el nom d’usuari, la contrasenya i cliqueu a Iniciar sesión.

Us sortirà aquesta nova pantalla des d’on ja podreu usar totes les característiques del Youtube, investigueu les més interessants:

Per a buscar vídeos escriviu un nom de referència i cliqueu a buscar, no sempre trobareu exactament allò que voleu, heu de pensar que estan classificats per etiquetes i que aquestes poden estar en diferents idiomes, a l’hora de la cerca en podeu escriure vàries separades per un espai, per exemple, si busqueu l’Ària de Papageno de la “Flauta Màgica” de Mozart, podríeu provar d’escriure: Mozart magic flute papageno, si canvieu magic flute per Zauberflote o flauta magica, veureu que els resultats no seran els mateixos, però igualment de totes maneres trobareu més vídeos dels que poguéssiu digerir, és qüestió d’anar provant fins trobar els que us interessin.

Si el que voleu és pujar-ne un de vostre, primer que res heu de tenir en compte si teniu els drets per a fer-ho, o sigui, el copyright o permís dels autors, en cas de que l’haguéssiu fet vosaltres i surtin nens, si teniu els drets d’imatge de tots els que puguin ser identificats i finalment no poden durar més de 10 minuts i ser de més de 1024 MB. Abans de fer-ho caldria que llegíssiu l’advertiment que sortia a la guia paper de la jornada tècnica Comunicació i audiovisuals a Internet sobre les característiques de la legislació americana. En aquest manual podeu consultar com treballar amb el Youtube, tot i que en aquell moment només estava en anglès i a demés en el temps transcorregut ha canviat alguna de les seves característiques.

Pujar un vídeo no és immediat, tarda una estona i a part l'ha de convertir a format flash, o sigui que en funció de la grandària i el tràfic de la xarxa pot tardar més o menys, actualment al cap d’un hora possiblement ja estarà operatiu.

Tornem a la cerca de vídeos, n’heu trobat un que us interessa, observem que podem fer amb ell.

1- Reproduir el vídeo.

2- Tornar al principi.

3- Avanç, la línia vermella indica la part del fitxer que s’ha descarregat, haureu d’esperar un moment abans de reproduir-lo per a que no vagi a salts.

4- Comptador, minutatge per on va en aquest moment i duració total.

5- Volum

6- Reduir pantalla

7- Pantalla completa

A la part inferior del reproductor hi ha més possibilitats:

Puntuación. Les estrelles ens indiquen la qualitat, segons la gent que l’ha vist, com més en tingui es de suposar que millor serà.

Reproducciones. El nombre de vegades que ha estat reproduït, també com més quantitat, major curiositat haurà despertat entre els internautes.

Compartir. Si el voleu enviar per correu a algú, penseu que serà només l’enllaç, no el vídeo sencer.

Favoritos. Per afegir a la vostra col·lecció de vídeos interessants, els podreu organitzar per categories.

Listas de reproducción. Per a mirar seguits els que haguéssiu seleccionat, teniu la possibilitat d'agrupar-los com volguéssiu.

Marcar. Si voleu avisar que, per la raó que sigui, aquell vídeo no es adequat, per tal que el suprimeixin.

Comentario. El que opina la gent sobre aquest vídeo i afegir els vostres comentaris si ho desitgeu.

Estadisticas i datos. Més informació estadística, per saber per exemple la gent que el té enllaçat a la seva web o bloc.

A la part dreta del reproductor, us dóna més informació.

En aquest cas TheGreatPerformers, és un canal on us podeu subscriure, també us diu el temps que fa que es va pujar aquest vídeo a Youtube i la quantitat que n’hi ha a aquest canal. Si cliqueu a TheGreatPerformers podreu accedir a tots els vídeos d’aquest canal o de l’usuari.

A la part central hi ha la informació que ha considerat oportú escriure la persona que l’ha penjat, aquesta part no la podeu modificar.

Finalment podeu saber la URL d’aquest vídeo en concret, i on diu insertar, és el fragment de codi htm que hauríeu de copiar per enganxar a la vostra pàgina web o bloc i que sortís allí, sense necessitat de tenir-lo físicament allotjat al servidor.

Encara si mireu a sota podreu veure més vídeos relacionats amb la cerca que haguéssiu fet.

Us pot passar que haguéssiu trobat un vídeo que us interessa molt i el voldríeu conservar, a vegades quan l’aneu a buscar ja ha desaparegut i us quedeu amb les ganes, o voleu veure’l des d’un ordinador sense connexió a Internet, actualment, contràriament al que passava en els primers temps del Youtube que era bastant complicat baixar-los, podem trobar eines per a fer-ho sense gaire dificultat. Us en proposem una de molt còmoda, és una extensió del Mozilla firefox que es diu **DownloadHelper**, instal·leu-la i veureu que us apareixerà una petita icona a la part dreta de la barra de navegació. cliqueu a la petita fletxeta que hi ha al costat de les tres boletes i veureu el nom del fitxer que està sonant, el seleccioneu i us demanarà on voleu desar-lo, li indiqueu i començarà a descarregar, fins que la línia vermella del reproductor no arribi al final tampoc podrà acabar de baixar-se el vídeo.

Ara ja el teniu a l'ordinador, però us cal un reproductor que reconegui el format flv, en que estan els vídeos que us descarregueu de Youtube, també en podeu trobar molts, un d’interessant i que consumeix pocs recursos és el FLV player però podeu triar el que més us agradi.

Finalment una ultima opció seria passar el fitxer en format flv a avi, això us permetria manipular el vídeo per a adequar-lo a les vostres necessitats, per exemple, si volguéssiu extreure'n fragments, combinar-ne varis, afegir text, etc. Si aneu a un cercador, Google mateix i escriviu “pasar flv a avi” us donarà moltes possibilitats tant comercials com shareware, una de força interessant és el Cinemaforge, però només el podreu provar durant un temps limitat i si us interessa, comprar-lo. Si busqueu a softonic en trobareu molts, alguns d’ells gratuïts, és qüestió d’investigar fins a trobar el que us interessi.

També si heu passat els vídeos a format avi, podeu fer un dvd, amb el Pinnacle Studio que teniu als centres, amb un recull de vídeos i posteriorment visualitzar-los amb un reproductor de sobretaula.

El passar moltes vegades d’un format a un altre anirà fent perdre qualitat al vídeo, raó per la qual us recomanem, si teniu el canó de projecció a l’aula, deixar-lo en flv, i només passar-lo a avi quan volguéssiu fer algun muntatge personal o veure’l per la tele.

Un altre programa força interessant per a treballar amb fitxers avi, mpg, etc. és el Virtualdub, us permet tallar una part d'un vídeo, unir-ne de diferents, extreure'n el so, canviar l'àudio, etc.

Podeu veure unes clares explicacions sobre el funcionament del programa en aquestes pàgines(estan en espanyol):

http://www.videoedicion.org/documentacion/index.php?article=65

http://www.mundodivx.com/edicionsimple/dividiravi.php

Si voleu ampliar la informació sobre el tema, consulteu la documentació de la jornada tècnica Comunicació i audiovisuals a Internet, i en particular l’apartat videoblocs.

* Creeu un compte al Youtube, busqueu uns quants vídeos que us agradin i els afegiu a favoritos.