Els podcast com a medi de creació i distribució d’arxius sonors-1

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer que és un podcast i explorar les seves possibilitats educatives.

El terme podcàsting deriva de les expressions anglosaxones 'Play-On-Demand' (POD), que vol dir 'reprodueix en demanda' i 'broadcasting', que vol dir radiodifusió i webcasting. El podcàsting és similar al programari de vídeo i dispositius com el TiVo, que permeten mirar el que vols i quan vols enregistrant i emmagatzemant el vídeo. El podcàsting generalment s'utilitza amb arxius d'àudio si bé aquesta tecnologia es pot utilitzar per a qualsevol classe d'arxiu, incloent actualitzacions de programari, imatges i vídeos.

És a dir, el podcàsting permet l'enregistrament de ràdio per Internet o programes d'àudio d'Internet similars. Aquests enregistraments es poden descarregar a un reproductor portàtil (com per exemple un iPod) per poder escoltar l'enregistrament a qualsevol lloc o bé directament des de l'ordinador.

Sovint aquesta tecnologia s'utilitza conjuntament amb la tecnologia RSS que permet comprovar si hi ha nous arxius i descarregar-los de manera automàtica.

Val a dir que a Catalunya, la primera iniciativa relacionada amb el podcàsting es produeix gràcies a la col.laboració de dos mitjans de comunicació, Vilaweb Vilassar de Mar i Vilassar Ràdio, el juny de 2005, en proves, i el novembre del mateix any, ja degudament sindicat. (font: Wikipèdia)

A l’hora de treballar amb ells ho farem en tres apartats:

  • Com reproduir-los
  • On trobar-ne
  • Com crear-ne

L’opció més interessant per nosaltres és la tercera, però us caldrà conèixer les altres dues per a poder treure’n tot el fruit.

Desenvolupament

Reproducció.

Com que els fitxers que podem trobar en podcasts o els que generarem nosaltres, normalment estan en format mp3, qualsevol programa que els reprodueixi us pot servir, ja sigui a l’ordinador o amb un reproductor portàtil.

Per al cas que ho volguéssiu fer des de l’ordinador, una opció molt bona seria instal.lar-vos Itunes, aquest programa no tan sols us permetrà reproduir fitxers d’àudio i vídeo, sinó que també podreu organitzar la vostra biblioteca audiovisual, crear llistes de reproducció i, si sou constants, tenir a l’abast d’un parell de clics tot el material sonor de l'aula. Tanmateix podreu descarregar directament des del programa, tant fitxers gratuïts com de pagament. Un avantatge per al desenvolupament de la classe de música, ja no caldrà anar cercant entre un munt de Cds o Dvds, aquell que necessiteu en un moment concret, sempre els tindreu a punt.

En primer lloc haureu de descarregar el programa, el podeu trobar a: http://www.apple.com/es/itunes/download/

un cop el tinguéssiu a l’ordinador l’haureu d'instal.lar, a la mateixa pàgina a la part inferior podeu trobar quatre tutorials on explica:

Els passos a seguir són els següents:

  • Busqueu el programa allà on l’hagueu desat i cliqueu a
  • En les dues pantalles successives que us surtin cliqueu a siguiente, tenint en compte, a la segona , d’acceptar els termes del contracte de llicència.
  • Marqueu les dues primeres opcions i deixeu la tercera en blanc. Aneu en compte amb el lloc on s’ha d’instal.lar el programa, si teniu la C congelada, hauríeu de canviar la carpeta de destí i fer-ho a D:\iTunes

  • A les següents pantalles que us aniran sortint, aneu clicant successivament a Finalizar, Acepto, Endavant, Endavant, Endavant (Marqueu l’opció No, cambiar los nombres de archivo i carpeta manualmente), Endavant i Finalizar.

Un cop hagueu fet tot el procés anterior se us obrirà una pantalla semblant a aquesta.

Per afegir fitxers de música aneu a Archivo/ añadir archivo a la biblioteca, si és tot un disc triarem a la segona opció Añadir carpeta a la biblioteca.

Si heu pujat tota una carpeta podeu modificar tots els seus paràmetres d’un cop, seleccioneu les cançons, premeu el botó dret del ratolí i premeu a Obtener informacion.

Per defecte surten els que té, però tots els podeu canviar, si voleu que aparegui la caràtula, si no ho ha fet automàticament, cliqueu dos cops on diu Ilustración i en seleccioneu una, potser qualsevol imatge, en podeu buscar amb el Google, és interessant que a l’apartat gènere, trieu unes etiquetes clares, no han de ser obligatòriament les que us dona per defecte, després a l’hora de cercar temes ho agraireu.

Per seguir afegint fitxers és qüestió d’anar seguint els passos anteriors.

On trobar podcast

Un apartat interessant és el de podcast, us podeu subscriure als que us interessin i automàticament, cada cop que n’hi hagi un de nou es descarregarà i s’afegirà als que ja teniu. Per exemple:

  • Cliqueu a PODCASTING
  • Us sortiran tots els programes d’aquesta emissora als que us podeu subscriure, aneu al primer de la llista (MÚSICA) i cliqueu a Afegir a iTunes

  • Se us obrirà una nova finestra on podreu triar entre subscribirse, amb la qual cosa us baixaran tots els capítols o Obtener episodio. En aquest cas només us baixarà el que hagueu triat. Un cop hagin acabat de descarregar-se s’hauran afegit a la vostra biblioteca de podcasts.

Una altra possibilitat, si no teniu l’opció de subscriviu-vos directament com passa a RAC1, és la següent:

  • Cliqueu a PODCAST
  • A la nova finestra apareixerà la llista de disponibles, a la part central una petita explicació del terme i a sota un enllaç on diu Com subscriure's a iTunes, des d'aquest accedireu a un vídeo on explica els passos per a fer-ho.

El mateix iTunes ens ofereix la possibilitat de cercar-ne, seleccioneu podcast i a la part inferior dreta cliqueu on diu Directorio de podcast.

Aquí en trobareu en diferents idiomes, només cal fer doble clic al que us agradi i seguir els passos anteriors.

Finalment si en voleu buscar més, podeu provar d'anar al cercador de Google i escriure podcast musica, la llista de pàgines que trobareu dedicades al tema serà impressionant, és qüestió d'anar provant i d'anar afegint als preferits aquelles que us interessin.

Algunes adreces que us poden servir són:

  • http://www.podcatala.org/ Tot sobre el podcasting en català. Notícies, tutorials, ajuda, directori de podcasts, documentació, projectes i participació col.laborativa. Aquest lloc està dedicat a la divulgació de les tecnologies associades al podcasting i al foment de la creació de continguts de podcast en català o sobre la cultura catalana.

Però això és tan sols un petit tast de tot allò que podeu trobar.

Com crear-ne

Considerant que qualsevol arxiu de so, guardat preferentment en format Mp3, ja el podeu fer servir, les possibilitats són immenses, si no els voleu crear vosaltres, a la xarxa en podeu trobar de tota mena, des d'efectes de so, loops, fitxers midi, etc per a trobar-ne d'us lliure, us podeu adreçar a:

http://commons.wikimedia.org/wiki/Portada, un cop entreu cliqueu a Sonido que està a la part superior dreta.

Veureu que hi ha subcategories i les que us poden interessar més són: Audio, midi i music sound

  • Entreu a Music sound
  • Cliqueu a Music by type
  • Seleccioneu un estil que us agradi, veureu que no tan sols hi ha fitxers d'àudio, sinó que també es troben imatges
  • Reproduïu la música i aneu provant les que hi ha

  • Un cop n'haguéssiu trobat una que us agradi, podeu descarregar-la, quan cliqueu a more, s'obren més opcions i una d'elles és Download file, li indiqueu on la voleu desar i podeu baixar-la.

Un altre lloc amb molt de material és:

http://www.partnersinrhyme.com/

Els apartats que us poden interessar més són: Free Sound Effects, Free Midi Files i Free Music Loops, però segurament si aneu provant els enllaços en trobareu molts més que us poden ser d'utilitat, per a sentir-los tan sols els heu de clicar i, si voleu descarregar-los, us situeu damunt del fitxer, boto dret del ratolí i Desa l'enllaç al disc.

No oblideu tampoc el Banc d'imatges i sons del Ministerio de Educación y Ciencia.

Finalment si aneu al Google i escriviu sonidos libres, us sortiran més referències de les que poguéssiu consultar mai.