La videoconferència amb Skype

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer les possibilitats de la videoconferència per tal de treballar des de dos o més espais diferents i fer un treball col.laboratiu amb un altre grup dins del mateix centre o de fora.

La videoconferència és un sistema de comunicació que permet mantenir reunions col·lectives entre diverses persones que es troben en llocs allunyats. Aquesta comunicació es realitza en temps real, via telefònica, i es transmeten tant la imatge com el so, en ambdós sentits. Els participants es veuen i es parlen com si fossin a la mateixa sala, al mateix temps que es poden intercanviar dades, fax, informació gràfica i documental, vídeo, diapositives, etc. El cablatge dels centres i disposar de connexions amb bones prestacions pot facilitar-ne el seu ús. Font curs D129

Per fer-la us caldrà:

 • Un ordinador amb connexió a internet de banda ampla (Els de l’aula de música van perfectes)
 • Una webcam, com de més qualitat sigui millor es veurà, sobretot si volem projectar-ho pel canó per a que ho puguin veure bé tots els alumnes, les barates, alrededor de 15-20 euros, solen tenir un sensor òptic de 640 x 480 i una resolució de 1,3 megapixels, prou bona per a veure a l’ordinador, però un poc justa si volem projectar-la, es veuria bastant borrós, caldria anar a les de gamma alta que solen estar sobre els 80 euros.
 • Un micròfon per parlar i uns auriculars per escoltar, la majoria de webcamps, ja porten micro i el so el podem sentir pels altaveus encara que això possiblement ens produirà acoblaments.
 • Un programa per a gestionar-ho. Potser el Messenger, l’Skype, etc

Per a instal·lar la webcam, haureu de seguir les instruccions del fabricant, normalment porten un disquet amb els drivers i algun software addicional.

A l’hora de fer una videoconferència haureu de pensar si ha de ser entre dos ordinadors o entre més, en el primer cas podeu usar el Messenger, que l’alumnat a partir de certa edat(9-10anys) ja coneix àmpliament o també l’skype (n’hi ha molts d’altres). Si el que voleu es fer-ho entre més escoles haureu de buscar programes més específics, P:E: ooVoo

En principi provareu de fer-ho amb l'Skype, això ens permetrà connectar-nos amb una altra escola o amb un altre espai dins del mateix centre. Per a aconseguir el programa anireu a :

http://www.skype.com/intl/es/download/skype/windows/downloading/

 • Descarregeu el fitxer i l’indiqueu on voleu desar-lo, normalment ho fareu a l’escriptori i quan acabeu la instal·lació l’esborrareu.
 • Cliqueu al fitxer que us heu descarregat, SkypeSetup.exe
 • Quan us pregunti en quin idioma el voleu instal·lar, trieu l’espanyol, hi ha una versió catalana però és bastant vella. Heu de marcar l’apartat segon, on indiqueu la vostra conformitat amb la llicencia d’usuari. un cop fet això clique a Instalar

 • Un cop s'hagi instal.lat clicareu a la fletxa Inicia skype
 • Ompliu les dades de Crear una cuenta de Skypeb i selecioneu a Siguiente

 • Seguiu escrivint les vostres dades i un cop fet cliqueu a Conectar, és important que tan les dades personals com l'adreça de correu siguin autèntiques per tal de que si algú us busca, us pugui trobar, també podeu optar per ficar les dades del Centre. L'opció Recibir últimas noticias de Skipe, la podeu desmarcar, quan volguessiu actualitzar el programa o mirar les novetats podeu adreçar-vos directament a la web i us estalvieu que contínuament us estigui arribant informació.

* Si el nom d’usuari ja està ocupat us en suggerirà uns altres o podeu provar amb un altre per veure si està lliure. Un cop triat cliqueu a **Conectar**

 • Se us obrirà el programa i una Guía de inicio, la podeu mirar per veure com funciona aquest programa.

 • Un cop ho hagueu fet, haureu de fer una trucada de prova per configurar el so i el vídeo.

Si tot està correcte ja podreu començar a usar Skype.

Per fer una videoconferència, per exemple, amb una altra escola, us caldrà saber el seu nom d'usuari i, el primer cop que us connecteu, haureu d'anar a Herramientas/ añadir un contacto, i escriure les seves dades. Cliqueu desprès al botó Añadir contacto Skype i el seu nom apareixerà a la llista de Contactos. Quan vulgueu tornar a trucar a aquest usuari, les seves dades ja us sortiran automàticament, el seleccioneu i cliqueu al telèfon verd que hi ha a la part inferior i quan acabeu, cliqueu al vermell.

També podeu buscar un contacte, Herramientas/Buscar usuario d'Skype… us apareixerà una nova finestra amb unes dades que haureu d'omplir, en principi només amb el nom ja n'hi ha prou, però si voleu filtrar més la cerca, com més dades hi entreu, més aclaridora serà la resposta.

El programa ens ofereix moltes més possibilitats, però només amb aquestes ja podeu, per exemple, retransmetre un concert a un altre centre, o fer una classe conjunta. etc