Aproximació a la pluralitat d'estils i corrents musicals actuals i als seus valors culturals i socials

L'objectiu d'aquest apartat és explorar, conèixer i utilitzar la diversitat d'estils musicals que podem trobar avui en dia.

Un món de gèneres i estils musicals

Gènere i estil musicals són conceptes que poden suscitar una certa confusió.

Un gènere és cadascun dels tipus de música que, partint d’un paràmetre classificador determinat, agrupa obres musicals amb característiques comunes: òpera, simfonia, coral.

L'estil és la forma característica d'un individu, grup d'individus o objecte que fa que es distingeixi, en major o menor grau, de la forma d'altres exemplars de la mateixa espècie: per exemple, un exemple, una simfonia clàssica o una de romàntica.

El paràmetre classificador, en tots els cassos, correspon al d'un conjunt d'atributs que difereixen i caracteritza l'objecte que englobem dins d'un gènere i d'un estil.

Per a ampliar la comprensió i l'aplicació dels conceptes de gènere i d'estil, podeu consultar els recursos en xarxa següents:

A través dels conceptes de gènere i estil l'alumnat podeu construir activitats per al desenvolupament de diversos aspectes de les competències transversals comunicatives (competència comunicativa lingüística i audiovisual i competència artística i cultural)

 • desenvolupar coneixements, capacitats i habilitats de discriminació auditiva
 • comprendre la diversitat en l'àmbit de la música;
 • assimilar els elements de la música com a atributs definitoris d'una música
 • prendre consciència de la relació entre un gènere o estil i la realitat sociocultural en la que s'insereix.

Explorant gèneres i estils musicals a la xarxa

Realitzarem aquesta pràctica amb un recurs musical en xarxa força interessant i ple de possibilitats, el Musicovery. Es tracta d'un servei web que permet escoltar cançons des de la mateixa xarxa, i que ofereix una interfície basada en el sistema d'animació flash. Cada cançó es relaciona amb les altres en funció del seu ritme ràpid o lent i de la seva temàtica, alegre o trista …

 • Seleccioneu un estil musical: cada estil es representa amb un color.
 • Seleccioneu les característiques musicals desitjades: energètic/relax, o dark(fosc)/positiu. S'obrirà una atractiva interfície amb funcions per escoltar les cançons que responen a aquesta classificació.

 • En principi, per a utilitzar Musicovery no cal obrir cap compte; només necessitareu registrar-vos si heu de guardar les vostres preferències i cançons escollides. Per a registrar-vos heu de clicar sobre "registrarse" i després, al quadre que s'obrirà, sobre "inscripción gratuita". Finalment, ompliu les dades que es demanen al quadre de diàleg.

 • Busqueu dos exemples de cançons que comparteixin un atribut i una altra cançó que no el tingui. Deseu cada cançó com a "favorita" clicant sobre el cor que trobareu al cantó inferior esquerre de cada quadre.

 • Recupereu aquestes tres cançons fent clic sobre el cor que trobareu a la part superior de la interfície del Musicovery.
 • Realitzeu un quadre comparatiu d'atributs, com per exemple aquest referit a la presència o absència de LOOPS en les tres peces escollides. Deseu-lo amb el nom m2p1_01.odt.
Exemple Estil Atribut: presència de LOOPS
1……………………………………….. si…………………..no
2……………………………………….. si…………………..no
3……………………………………….. si…………………..no

Una forma de construir el coneixement dels gèneres i els estils, sorgeix de la comparació entre exemples i contraexemples referits al conjunt d'atributs que caracteritza un objecte musical com a tal gènere o estil. Eines com el Musicovery esdevenen un interessant recurs per a crear activitats amb el vostre alumnat basades en aquest principi didàctic.

Podeu organitzar la tasca a través de quadres comparatius dels atributs compartits per les peces escollides.

Creació amb loops

En aquesta pràctica utilitzareu el programa Sony Acid Xpress 5.0a, versió gratuïta de Sony Acid Pro. Encara que aquesta versió te les opcions limitades (amb nombroses funcions restringides) us permetrà, a vosaltres i al vostre alumnat, desenvolupar diverses activitats.

ACID Xpress - finestra principal

L'activitat consisteix en crear una peça musical, a partir de loops, que després podreu publicar, compartir i comentar amb d'altres usuaris de la xarxa. Per portar a terme aquesta pràctica us heu de descarregar al vostre ordinador el fitxer loops.zip. Descomprimiu aquest fitxer i comproveu que conté una carpeta amb sis arxius de so.

Els loops són seccions curtes de les pistes (normalment entre un i quatre compassos de longitud), que es creen per a ser repetides.

 • Obriu l'Acid Xpress i activeu el menú File | New… o premeu les tecles Ctrl+N per crear un nou projecte.
 • A la finestra New Project poseu com a títol Pràctica 1, el vostre nom i premeu Aceptar.

 • Aneu a la part inferior esquerra de la pantalla i, si ja no ho està, activeu la pestanya Explorer i cerqueu la carpeta loops en la qual trobareu els arxius següents:

La finestra de l'explorador permet reproduir, en bucle, els arxius abans d'afegir-los al projecte. També és possible reproduir-los conjuntament amb el projecte i, d'aquesta manera, conèixer d'antuvi com sonarà aquest arxiu en el projecte.

Per realitzar aquesta reproducció prèvia dels arxius cal utilitzar els botons Start Preview, Stop Preview i Auto Preview que es troben en la part superior de la finestra de l'explorador.

 • Feu doble clic sobre el fitxer Acid Funk per afegir-lo al projecte. Feu la mateixa operació amb els altres fitxers.

Un cop afegits tots els fitxers a la llista de pistes, arrossegueu la capçalera de cada pista segons convingui per a que l'ordre de les pistes coincideixi amb el de la següent imatge:

Cliqueu sobre la capçalera de qualsevol pista per seleccionar el loop i activeu la pestanya Track Properties en la part inferior esquerra de la pantalla. S'obrirà una finestra on podeu escoltar, veure i modificar les propietats de la mostra sonora.

En aquesta pràctica no modificarem les propietats dels loops.

Per canviar el tamany de qualsevol de les finestres que formen la pantalla principal poseu el punter sobre la línia de separació i, quan es mostri la doble fletxa, cliqueu u sense deixar de prèmer arrossegueu el ratolí

Un cop afegit l'arxiu de so al projecte, cal que el pinteu en l'escala de temps per a poder-lo escoltar. Per pintar els loops en l'escala de temps podeu utilitzar l'eina de dibuix llapis o l'eina de pintura pinzell.

L’eina llapis serveix per a fer retocs i afegir segments a la peça. Amb un fragment seleccionat i el botó dret del ratolí es pot accedir a diverses opcions.

Amb el llapis s’estableix on es vol posar el punter de reproducció. Per pintar un loop cal fer clic amb el llapis i arrossegar-lo. El llapis sempre pinta des del principi del loop. Si tenim habilitat el botó Snap Snap els fragments de loops que pintem s’ajustaran a la graella, en canvi si està deshabilitat podrem controlar el fragment que pintem.

La diferència entre aquestes dues eines es troba en que el pinzell sempre afegeix o esborra samples de forma homogènia, tenint en compte la posició relativa des d’on es comença a pintar, en canvi el llapis sempre comença a pintar des del principi del sample.

Ara proveu de pintar diferents events en l'escala de temps utilitzant el llapis i/o el pinzell

 • Feu clic en el botó eina de dibuix. El punter del ratolí es mostrarà amb la forma d'un llapis.
 • Situeu el punter en el marge esquerra de la pista 5, feu clic amb el botó esquerre del ratolí i, sense deixar de prémer, arrossegueu el llapis cap a la dreta fins que es vegi de manera semblant a la següent imatge:

Quan situeu un arxiu de bucle en l'escala de temps, es mostraran petites clivelles al llarg de les voreres indicant els punts d'inici i final de cada bucle.

 • A continuació seleccioneu el llapis o el pinzell, segons creieu convenient, i pinteu la resta de les pistes de manera similar a les de la següent imatge:

Cliqueu sobre el botó Play from start o premeu es tecles Maj+Espai per escoltar el que heu pintat en el mapa de pistes.

Prement el botó Play from Start s'inicia la reproducció des del principi de la peça o de la selecció establerta (si està activat el botó Loop Playback). Prement el botó Play es reprodueix la peça des del punt en el que es trobi el cursor.

El botó Loop Play Back permet seleccionar un fragment o una pista sencera de manera que es pugui repetir una i una altra vegada.

Finalment podem millorar una mica la peça afegint diversos canvis d'intensitat.

 • Premeu Ctrl+D per a seleccionar el llapis.
 • Situeu el punter del ratolí en l'extrem superior esquerre del primer fragment que heu afegit a la pista 1. Quan aparegui aquest símbol cliqueu i arrossegueu cap a la dreta.

 • Ara feu el mateix però situant el punter a l'extrem superior dret i arrossegant cap a l'esquerra.

 • Afegiu els diferents fàdings a la resta de pistes:

Si situeu el punter sobre un fragment amb fàding i premeu el botó dret del ratolí s'obrirà un menú emergent on podeu seleccionar el tipus de fàding que vulgueu aplicar.

 • Feu clic al botó Play from start per escoltar la peça resultant.
 • Finalment obriu el menú File | Save as… i deseu la peça amb el nom m4p3_01.acd.

Publicació d'una peça musical

La peça que heu elaborat amb l'Acid la podeu publicar a la web ACIDplanet.com i així mostrar-la i compartir-la amb d'altres usuaris.

 • Aneu al menú File | Publish… o cliqueu sobre el botó Publish to ACIDplanet.com .
 • Introduïu la vostra adreça de correu i premeu el botó Submit. Rebreu un missatge amb les instruccions per a registrar-vos.

Un cop registrats a la web d'Acid Planet Acid Planetpodeu seguir endavant amb la publicació de la vostra peça.

 • Torneu a prémer el botó Publish i en la finestra que us aparegui premeu el botó Continue publishing.

 • Fixeu-vos que, en la finestra següent, està marcada la casella on s'indica que es publicarà la peça que hi ha carregada al programa però també podríeu publicar una altra peça diferent.

 • Seguiu les instruccions que van apareixent per acabar de publicar la vostra peça musical i ja la podreu compartir amb d'altres usuaris d'Acid Planet.