Coneixement dels recursos musicals que ofereix l'entorn cultural
L'objectiu d'aquest apartat és utilitzar els recursos TAC per desenvolupar la comprensió de les relacions que integren la cultura i la societat amb la música.
Cercant l'espai sociocultural de la música a través de la xarxa
L'aprenentatge de la música en la seva dimensió social i cultural es desplega en diversos aspectes. A més del desenvolupament de competències socials per a la interpretació, la creació i la comunicació, comporta també prendre consciència del usos socials de la música.
Al mateix temps, el coneixement d'aquests aspectes del món musical s'implica amb aspectes de la competència social i ciutadana: saber comunicar-se en diferents contextos, desenvolupar l'actitud assertiva que comporta expressar les pròpies idees i escoltar amb respecte les alienes, construir la comprensió de la realitat històrica i social del món i assolir la consciència de l'existència de distintes perspectives en analitzar aquesta realitat.
Gràcies a la tecnologia, i les activitats de recerca a la xarxa i la manipulació creativa dels productes divulgats, les possibilitats de desenvolupament d'aquests aprenentatges s'ha ampliat enormement.
El patrimoni immaterial mundial: recursos informatius en xarxa
Vegeu seguidament un exemple de les possibilitats educatives esmentades a través de la utilització dels recursos informatius que la UNESCO ha promogut amb l'anomenada Proclamació de les Obres Mestres del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. Moltes d'aquestes Obres Mestres integren la música d'una forma o altra en la seva activitat.
La UNESCO defineix el patrimoni immaterial com els usos, representacioes, expressions, coneixements i técniques que les comunitats, els grups i, en alguns casos, els individus reconeguin com a part integrant del seu patrimoni cultural. El dipositari d'aquest patrimoni és la ment humana i el cos humà és el principal instrument per executar-lo i encarnar-lo. Per tal de salvaguardar aquesta riquesa, la UNESCO, l'any 1997, va crear la Proclamació de les Obres Mestres del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, una distinció atorgada a exemples destacats en tot el món d'aquest feble patrimoni en permanent estat de desaparició: molta part d'aquest patrimoni són pràctiques musicals desenvolupades per les diverses cultures.
De l'àrea catalana, han rebut aquesta distinció internacional les següents manifestacions culturals:
- El Misteri d'Elx (Proclamació 2001)
- La Patum de Berga (Proclamació 2005)
Cerqueu la presentació en Flash oferta per la UNESCO d'aquestes Obres Mestres del Patrimoni Oral i Immaterial
- Entreu a la pàgina de la UNESCO sobre el Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, escolliu una manifestació musical i dissenyeu el guió d'alguna activitat didàctica a partir d'ella, que comporti l'ús dels recursos que conformen la dotació (ordinadors estació multimèdia amb connexió a la xarxa, projector de vídeo i VGA, pantalla enrotllable, programari … ).
- Exposeu el vostre guió per escrit i deseu-lo amb el nom m4p1.odt.