Analitzant una peça musical amb el Logic Fun

L'objectiu d'aquesta pràctica és preparar una activitat d'anàlisi musical utilitzant el programa seqüenciador Logic Fun.

La pràctica consisteix en la preparació d'un fitxer d'àudio perquè es pugui reproduir en el Logic Fun i l'esquema corresponent, més o menys complet depenent del nivell de dificultat, perquè l'alumnat el pugui completar o, senzillament, visualitzar al mateix temps que escolta la música.

Preparació del fitxer de so

En primer lloc cal preparar el fitxer d'àudio amb la peça que es vulgui treballar. En aquesta pràctica utilitzarem la cançó de Mike Olfield, Islands, interpretada per Bonnie Tyler. Perquè el Logic Fun el pugui reproduir sense problemes, el fitxer de so ha d'estar en format wav sense comprimir.

Quan aneu a preparar una peça per realitzar aquesta activitat, es poden donar diverses situacions:

 1. Que tingueu la peça en un disc de vinil.
 2. Que la tingueu en un CD d'àudio
 3. Que estigui en format MP3

En el primer cas, heu de fer un enregistrament d'una font externa utilitzant l'Audacity (veure curs D113). En el segon i tercer cas podeu utilitzar el Cdex, programa lliure i de codi obert inclòs en la dotació TAC, ja sigui per extreure la pista del CD que us interessi en un fitxer de format wav o per convertir a format wav la peça que vulgueu treballar si la teniu en un fitxer de format comprimit (MP3).

En aquesta pràctica podeu obtenir el fitxer en format MP3 i l'heu de convertir a format wav.

Desenvolupament de la pràctica

En primer lloc farem la conversió del fitxer:

 • Descarregueu el fitxer al vostre ordinador.
 • Obriu el programa CDex. Podeu seleccionar l'idioma des del menú Opcions.
 • Obriu el menú Converteix | Converteix els fitxers d'àudio comprimit a fitxers wav o premeu la tecla F12.
 • Utilitzeu el botó per cercar la carpeta on heu desat la cançó, seleccioneu-la i premeu Aceptar per visualitzar els fitxers que teniu en aquella carpeta. Seleccioneu Islands.mp3 i premeu el botó Converteix.

 • Ara que ja teniu el fitxer Islands en format wav obriu el Logic Fun.
 • Seleccioneu la pista Audio 1 fent clic a sobre i des del menú Audio |Importar archivo audio… importeu el fitxer Islands.wav.

Si teniu problemes per importar l'arxiu d'àudio comproveu que els valors de la pestanya Controlador d'audio del menú Audio | Preferencias de audio… són els mateixos que els de la imatge següent:

Podeu escoltar la peça amb el botó Play de la finestra Transporte o prement la tecla Intro.

Ara cal preparar una nova pista que servirà per fer l'anàlisi esquemàtic de la peça:

 • Feu clic sobre el número 23 de la pista No output i sense deixar de prémer el botó del ratolí arrossegueu-la fins a sota de la pista de la cançó.

Podeu eliminar la resta de les pistes amb el botó Supr.

 • Seleccioneu l'eina llapis i feu clic a l'inici de la pista 2.

 • A continuació, feu clic sobre l'extrem dret de la pista amb l'eina d'assenyalar i arrossegueu el ratolí fins que tingui la mateixa longitud que la pista de la cançó.

Amb l'eina text seleccionada, cliqueu sobre la pista per modificar o esborrar el nom que hi apareix. Si voleu modificar el títol de la pista feu doble clic sobre el botó corresponent.

És recomanable desar el fitxer sempre que feu canvis significatius per tal d'evitar haver de refer la feina des del començament en cas d'error.

Ara cal preparar l'esquema:

 • Premeu Play per escoltar la peça. Amb l'eina tisores aneu marcant les diferents parts de l'esquema a la pista corresponent.

 • Un cop marcat, a partir del menú Pista | Colores objetos…, podeu colorejar les diferents parts de l'esquema de manera que us quedi semblant al de la imatge següent.

En aquest punt és convenient que aneu a Archivo | Guardar como… i deseu el fitxer amb el nom m2p4_01.lso.

Finalment, podeu completar l'esquema emprant l'eina text.

 • Feu clic sobre cada una de les diferents parts de l'esquema i introduïu el text corresponent.

Escolteu de nou el resultat visualitzant l'esquema i deseu el fitxer amb el nom m2p4_02.lso.

Depenent del nivell del vostre alumnat, podeu modificar el grau de dificultat d'aquesta activitat. Podeu presentar-la amb un esquema en el que només calgui completar alguna etiqueta o de manera que l'alumnat hagi d'analitzar la peça havent d'elaborar l'esquema sencer.